Nieuws

Tsjechië valt af, USA en Kaapverdië ook met positieve testen

Tsjechië valt af, USA en Kaapverdië ook met positieve testen

Van de Redactie – Niet alleen de afwezigheid van een aantal topspelers bij het 27e WK in Egypte dat morgen begint, heeft de aandacht. Ook deelnemende teams die worstelen met een grote hoeveelheid positieve testresultaten.

Eerder al kwam Tsjechië in het nieuws omdat er liefst 15 positieve testen uit de bus waren gerold. De ploeg moet vlak voor de start passen, Noord-Macedonië, de nummer 15 van het voorbije EK, is hun plaatsvervanger.

Even erg is de melding uit het kamp van USA, voor het eerst sinds 20 jaar weer bij een WK actief. Liefst 18 tests zijn positief. Dat meldt bondscoach Robert Hedin tegenover het Zweedse dagblad Aftenposten. Zelf behoort Hedin ook tot de ‘positievelingen’. Donderdag opent USA het QK met het duel tegen Oostenrijk. Daarna volgen Frankrijk en Noorwegen.

Robert Hedin

“We sturen 12 spelers naar Egypte maar we hebben geen echte verdedigers,” aldus Hedin in het Zweedse dagblad. Onder het dozijn spelers wel een doelman. “We hebben de hele tijd getest en deden op maandavond nog een sneltest. Die was negatief en kort daarna 18 personen positief. We denken dat iemand die nog vanuit de USA kwam de besmetting bij zich droeg maar we weten het niet.”

Tot maandag werd de ploeg meermaals getest, altijd negatief. Ook de Amerikanen houden zich aan de strenge coronamaatregelen, dragen een mondkapje als ze naar buiten gaan of in een groep samen zijn. “Maar tijdens een wedstrijd vinden veel contacten plaats. We raken elkaar meermaals aan en slaan de armen om elkaar heen.”

Veel kans op een plaats in de bovenste helft van de ranglijst deelt Hedin zijn ploeg niet toe. “Deelnemen aan de Presidents’s Cup, daar draait het om en daar zo goed mogelijk scoren.”

Noord-Macedonië is al als eerste vervanger opgeroepen, Zwitserland (tweede) en Nederland zijn de volgende ‘wisselspelers’.

Ook Kaap Verdië, tegenstander van Duitsland, kampt met positief geteste spelers, zo meldt het nieuwsmedium Expresso das Ilhas. Zeven spelers kunnen tot nu toe geen negatieve uitslag overleggen. “Op dit moment is de hele ploeg in het Portugese Nazare en wacht op verdere tests om de situatie van de besmette spelers te kunnen beoordelen,” melden de media over de situatie bij de Blauwe Haaien. Bondscoach Jose Tomaz noemt deze uitbraak in de spelersgroep ‘een enorme belasting voor de gehele ploeg, met name voor de vele onderbrekingen in de trainingen’.

De ploeg reist in principe woensdag vanuit Lissabon naar Egypte afreizen waar zaterdag Hongarije de eerste tegenstander is. Maandag volgt dan het duel met Duitsland.Verschijnt Kaap Verdië inderdaad niet aan de afworp, dan is Nederland in groep A de plaatsvervanger. Oranje ontmoet dan op 15 januari Hongarije, 17 januari Duitsland en 19 januari Uruguay.

Afhankelijk van de eindstand in de groep - de nummers 1, 2 en 3 gaan door - wordt de rest van het programma bekend. Tegenstanders zijn dan de drie van de vier ploegen uit groep B, t.w. Spanje, Tunesië, Brazilië en Polen. 

De als vierde geëindigde ploegen spelen nog om de President's Cup, d.w.z. voor plaats 25 t/m 32.

Deel dit bericht