Nieuws

VEEL GEDOE OM HARSLOZE BAL; TOPTRAINERS AAN HET WOORD

Bron: VG.no / Daniasport.hu - Bij het WK U18 voor meisjes is er veel gemor over de nieuw geïntroduceerde harsloze bal waarmee gespeeld wordt. Inmiddels hebben ook Europese toptrainers hun menig gegeven over het nieuwe speeltuig. Ook in de Scandinavische landen zwelt de kritiek. Coach van de nationale Noorse vrouwenploeg Thorir Hergeirsson noemt het discriminatie: “Handbal zonder hars is nog steeds onderwerp van discussie in Noorwegen.”

De International Handball Federation (IHF) test harslzoe ballen op het WK U18 in Noord-Macedonië. Verschillende trainers en speelsters hebben hun mening en ervaring inmiddels vooral via de social media-kanalen hierover gedeeld. De coach van de Noorse vrouwenploeg noemt het dus directe discriminatie direct, maar er zijn ook positieve reacties uit Deense hoek.

De bal waar alles om draait bij het WK U18 in Skopje, foto IHF

Thorir Hergeirsson sluit de toekomst van de harsloze bal in het handbal niet uit, maar hij reageerde op de manier waarop de IHF het allemaal test. "Dit testen in een eindtoernooi is meer dan kritisch. Het is wel interessant dat ze het testen bij de jongere meisjes-categorie. Waarom doen ze het niet voor jongens? Dit laat zien wat voor soort cultuur heerst binnen de IHF," liet Hergeirsson in de Noorse media optekenen.

"Dit is een vorm van discriminatie. Bij de vrouwen zijn er veel experimenten die niet worden gedaan bij de mannen, bijvoorbeeld het uitproberen van jonge en onervaren scheidsrechters in competities. Deze trend werd ook in het verleden waargenomen, hoewel de situatie de laatste tijd is verbeterd", zei hij onomwonden. Het redactie van het Noorse dagblad VG.no heeft geprobeerd contact op te nemen met de IHF, maar mocht sinds 5 augustus nog geen reactie ontvangen.

Hergeirsson's kritiek op de IHF

Handbal zonder hars kan het onderhoud en de schoonmaak van zalen na de wedstrijd vergemakkelijken. De coach van het nationale team acht een toekomst zonder hars niet ondenkbaar, maar hij is zich ervan bewust dat hiervoor nader onderzoek, testen en een grote verandering in de sport nodig zijn.

Verder met hars

"Alle ontwikkeling kost tijd. Ik ben niet tegen verandering, maar het moet eerder gebeuren en op zeer jonge leeftijd, zodat tegen de tijd dat ze opgroeien ze geleerd hebben hoe ze hun techniek kunnen verbeteren zonder hars. De meiden die nu op het WK U18 spelen gaan eind deze week terug naar hun clubs en gaan weer aan de slag met hars. Wie geen handbal speelt, denkt dat de sporthallen zo goed zijn dat je er handbal zonder hars kunt spelen. Ik denk dat je dat aan de handballers zelf moet overlaten en niet aan mensen achter een bureau. Je moet dus goed praten met degenen die de sport beoefenen en begeleiden.”

Het Noorse U18-team is een van de 32 ploegen op het WK in Skopje en staat onder leiding van Kristine Lunde-Borgersen en assistent Michael O’Sullivan. Laatsgenoemde weet te vertellen dat de speelsters niet hebben gesproken over deze regelwijziging. “Ze hebben er geen aandacht voor. We hebben besloten dat wij het team zouden zijn dat het beste met die verandering zou omgaan. Voor de lijnspeelsters is het even wennen, maar dat is geen thema. We spelen gewoon met de bal die we hebben.”

Scepsis

Als toevoeging meldt de Noorse assistent nog dat hij nu meer voorstander is van harsloos handbal dan enkele weken geleden. “Destijds was er ook scepsis bij de zeven-tegen-zes regel. Het is nog te vroeg om de harsloze bal tot heilig te verklaren. De bal moet en kan nog worden ontwikkeld. Het zou op lange termijn een voordeel zijn als je met een bal zonder hars hetzelfde niveau kunt behalen met je techniek die we momenteel hebben met een harsbal.”

Handbal zonder hars

VG.no vroeg Thorir Hergeirsson verder nog naar de grootste verschillen zijn ten opzichte van het normale handbal: “Handballers met kleine handen zijn ernstig in het nadeel,  daar is volgens mij geen discussie over. Dus in zekere zin maakt het alles gemakkelijker voor mensen met grotere handen om handbal te spelen en hun handen te ontwikkelen in vergelijking met anderen. Dit is een groot en zeer significant verschil. Het andere nadeel is te zien in de toepassing van de techniek van verdraaide en lastige schoten.    Het is mogelijk dat het zonder hars verbetert, maar het zal lang niet hetzelfde effect hebben dat er ooit mee werd bereikt. Er zijn ook de gebruikelijke beproefde passtechnieken, met een goede grip, je kunt dingen met de bal op hoge snelheid doen, ook hier is een verschil.”

De ervaren coach legt verder uit: “Maar als je blind moet spelen, begin dan vanaf het begin, in de kindertijd. Je zou ook eens moeten zien hoe handbal er daar uitziet. Het testen moet beginnen bij de jongere in de regionale en lokale competities en niet in de junioren en eindtoernooien op een WK voor U18-ploegen.”

Ook het Deense TV2 sprak met Julia Scgalione, U18-speelster en uitkomend voor Ikast Handbold. Ze heeft met beide stijlen kunnen kennismaken. "Natuurlijk waren er uitdagingen met de huidige bal, het spel is totaal anders dan met hars aan je handen. Die ‘extra steun’ redde ons vele malen als de bal niet precies in de hand kwam, het hielp ook vaak bij het schieten. Het zal heel moeilijk zijn om aan deze nieuwe bal te wennen", vertelde zij aan TV2 Sport.

Voordelen

Het is niet zo eenvoudig om van het ene type bal naar het andere over te schakelen, maar er zijn voordelen. Flemming Dam Larsen, coach van de U18, twijfelde aan het harsvrije handbal. Maar na de eerste wedstrijd had hij al een paar verrassingen: "Ik was ook heel sceptisch, maar ik moet zeggen dat mijn mening in positieve richting is veranderd. In gesprekken met de andere teams komt het onderwerp niet aan de orde. Ik denk dat de IHF de zaak ook goed heeft aangepakt, ze hebben er ook voor gezorgd dat de ballen niet te hard werden gepompt. Ik heb misschien nog minder technische fouten gezien.”

cover Daphe Luchies: let op de bal

foto IHF

Deel dit bericht