Nieuws

Verlies OKT-thuisrecht Noorwegen, hoop voor Duitse vrouwen?

Verlies OKT-thuisrecht Noorwegen, hoop voor Duitse vrouwen?

Van de Redactie - Wie gaat er naar de Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2021? Voor zowel mannen als vrouwen zijn nog zes van de twaalf plaatsen beschikbaar. Deze worden in maart en april uitgespeeld als onderdeel van de drie OKT’ss in elke categorie.

Terwijl de wereldbond IHF op zoek moet naar een nieuwe gastheer voor de mannen - Noorwegen kan het toernooi niet organiseren vanwege de geldende Corona-beperkingen - is er op korte termijn een startplaats vrijgekomen voor de vrouwen. Wie dit startbewijs ontvangt, is nog open, mogelijk kan zelfs de Duitse nationale ploeg van coach Henk Groener nog instappen. Dan zonder aanvoerster Kim Naidzinavicius en Julia Behnke die onlangs te kennen gaven uit de nationale ploeg te stappen.

  

Julia Behnke                                                  Kim Naidzinavicius

De achtergrond

Volgens de wereldbond ontbreekt Thailand momenteel als deelnemer aan toernooi OKT 3 bij de vrouwen. Naast gastland Montenegro, Roemenië en Noorwegen lijkt die vierde startplaats weer open.

Er zouden eigenlijk geen verdere deelnemers uit Azië zijn - Noord-Korea had vrijwillig afgezien, China en Hong Kong hebben de uitnodiging van de wereldbond niet aanvaard. Op dat moment was Thailand in het derde toernooi terechtgekomen zonder ook maar één overwinning. Japan is hoe dan ook gekwalificeerd als gastland.

Uit de laatste grote toernooien kunnen mogelijke opvolgers komen. In dit geval mag Duitsland hopen: op het WK van 2019 eindigde het team van Henk Groener als achtste. Met de nederlaag in de plaatsingswedstrijd tegen Zweden miste de DHB-selectie het ticket voor de Olympische kwalificatie met een minimaal verschil, omdat plaatsen twee tot en met zeven startplaatsen kregen voor die drie kwalificatietoernooien.

Op het onlangs gehouden EK won Kroatië de bronzen medaille en is daarmee het best geplaatste team dat (nog) niet heeft deelgenomen aan de Olympische kwalificatie. Als de vrije ruimte naar de EHF gaat, zou dat een optie zijn. Ook Duitsland, als achtste bij het EK 2018 en destijds bepalend voor de Olympische Spelen - zou nu in aanmerking komen.  De IHF heeft nog geen informatie verstrekt over de wijze waarop de plaats van Thailand door een nieuw land zou moeten worden bezet.

De andere twee toernooien – 19 tot 21 maart – kennen geen wijzigingen. Vice-wereldkampioen Spanje geniet van het thuisvoordeel in de duels met Zweden, Argentinië en Senegal. In toernooi 2 haalde Hongarije het kwalificatietoernooi met een zevende plaats op het EK 2018 en geniet het nu thuisrechten tegen Rusland, Servië en Kazachstan.

Van de vier teams op elk kwalificatietoernooi kwalificeren de eerste twee teams zich voor de Olympische Spelen. Naast gastland Japan hebben de teams van Nederland (wereldkampioen), Frankrijk (als Europees kampioen 2018), Brazilië (Pan American Games 2019), Angola en Zuid-Korea (continentale kwalificatietoernooien) hun tickets al geboekt.

Mannen

Bij de mannen hebben, behalve gastland Japan, ook wereldkampioen Denemarken en Europees kampioen Spanje, Afrikaans kampioen Egypte, Argentinië als winnaar van de Pan-Amerikaanse Spelen en Bahrein als winnaar van de Aziatische kwalificatie zich voor de Spelen in Tokio al gekwalificeerd. De zes overige deelnemers zouden bij de OKT’s van 12 tot 14 maart ‘gevonden’ moeten worden.

De IHF bevestigde inmiddels het afstaan van het thuisrecht van Noorwegen en zal binnenkort informatie geven over een nieuwe organisator. De andere deelnemers aan OKT 1 zijn Brazilië, Chili en Korea.

De twee overige toernooien worden volgens plan gehouden: in toernooi 2 wordt Frankrijk (speellocatie Montpellier) gastheer voor Kroatië, Tunesië en Portugal. Het derde OKT wordt in Berlijn gehouden, met Duitsland, vice-wereldkampioen Zweden, Slovenië en Algerije.

Het OKT-overzicht (mannen): 12 - 14 maart

  1. Noorwegen, Brazilië, Chili, Zuid-Korea (locatie onbekend)
  2. Frankrijk, Kroatië, Tunesië, Portugal (in Montpellier)
  3. Duitsland, Zweden, Slovenië, Algerije (in Berlijn)

PROGRAMMA IN BERLIJN:

Vrijdag 12 maart:
15.15: Duitsland - Zweden (ARD)
17.45: Slovenië - Algerije
Zaterdag 13 maart:
15.35: Duitsland - Slovenië (ZDF)
18.00: Zweden - Algerije
Zondag 14 maart:
15.45: Algerije - Duitsland (ZDF)
18.15: Zweden - Slovenië

Het OKT-overzicht (vrouwen): - 19 - 21 maart

  1. Spanje, Zweden, Senegal, Argentinië (in Spanje)
  2. Hongarije, Rusland, Servië, Kazachstan (in Hongarije)
  3. Montenegro, Noorwegen, Roemenië, invalploeg (in Montenegro)
Deel dit bericht