Nieuws

Verlies tegen Slovenië geen lekker begin voor Nederland op WK

Door Frits Feuler - De Oranjedames zijn het WK in Japan begonnen met een nederlaag tegen Slovenië. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade verloor de eerste wedstrijd met 26-32.

Oranje speelde zes keer eerder tegen de Sloveense dames en was ongeslagen in de laatste vier ontmoetingen. De meest recente ontmoeting werd echter maar nipt gewonnen. Op de dag af zeven jaar geleden (2012) won Nederland tijdens het WK-kwalificatietoernooi voor eigen publiek in Apeldoorn met heel veel moeite: 24-23.

Bondscoach Emmanuel Mayonnade begon met Wester, Bont, Van Wetering, Abbingh, Polman, Snelder en Housheer in de basis. Wisselspelers waren Van der Heijden, Malestein, Dulfer, Freriks, Smeets, Nüsser en Kramer. Annick Lipman, Inger Smits en Delaila Amega zaten op de tribune.

                                foto IHF

Binnen drie minuten had de opponent al drie keer het net achter Tess Wester gevonden voordat Polman de eerste Oranje-treffer achter haar naam kreeg. Inmiddels was Housheer naar de wisselbank geroepen en zou in het verdere verloop van het duel niet meer terug keren.

Na een kwartier was de marge zelfs vier: via 3-7 naar 5-9. Slovenië heeft twee absolute topschutters in de ploeg: Ana Gros (7) en Tjassa Stanko (12 treffers). Zij bepaalden grotendeels het aanvallende gebeuren tegen een wat ongelukkige Nederlandse defensie: onderhandse schoten, prima cirkelwerk en behoorlijke knallers van afstand.

Dankzij een paar knappe stops van Tess Wester en de daaropvolgende snelle breaks weet Nederland voor rust het gat tot op één doelpunt te dichten via Angela Malestein, Jessy Kramer (2x) en Estavana Polman (2x). Coach Emmanuel Mayonnade is dan al druk doende geweest om uitvoerig en opvallend veel te wisselen. De juiste en meest succesvolle formatie wordt vooralsnog niet gevonden. Maar in de slotfase van die eerste helft lijkt de nummer drie van het vorige WK juist op tijd de draad weer te hebben gevonden in zowel defensie als aanval: 14-15. Een opsteker voor de tweede helft? Afwachten.

Rinka Duijndam verschijnt voor Wester tussen de palen, Larissa Nüsser komt voornamelijk rechts in de defensie in actie en bekroont tussendoor haar debuut op een WK met een treffer. Slovenië zet vanaf het tweede beginsignaal Oranje meteen in de klem: 15-18. Het verweer van Oranje is lovenswaardig: bij 18-18 (treffer van de aalvlugge en koelbloedig scorende Van Wetering op links) is er weer hoop bij de Oranje-fans in Kumamoto. Betere samenwerking in de dekking, stabieler aanvalsspel. Oranje, met een gemiddelde leeftijd van 23,6 jaar, lijkt het tij te keren als Nüsser eerst een break mist maar Oranje vervolgens met 19-18 voor het eerst aan de leiding brengt. Baric scoort vanaf de kleine streep tegen: 19-19. Malestein zorgt voor de tweede voorsprong: 20-19.

Als Slovenië vervolgens al haar vierde strafworp om zeep helpt, lijken de kansen richting Nederland over te slaan. Maar de ploeg mist vastigheid, zoekt wanhopig naar oplossingen die meer dan eens geen resultaat opleveren. Een regisseuse ontbreekt. Langzaam wankelt Oranje, dat zich toch heel wat had voorgenomen van dit WK maar nu moet inzien dat de voorbereidingstijd onder de nieuwe bondscoach misschien toch te kort is geweest.

Nederland incasseert in no time vier treffers op rij: 20-23. Stanko blijft plaaggeest nummer een, zo makkelijk kan ze de Nederlandse defensie met haar acties uitspelen. Bij 21-24 heeft ze al tien treffers achter haar naam. Nog één keer kan Oranje naast het verrassend sterk spelende Slovenië geraken: 25-25 (49’) via tweemaal Loïs Abbingh ( 5 uit 7) en Merel Freriks (2 uit 3) en eenmaal Estavana Polman (5 uit 12).

Daarmee lijkt de koek op: de laatste tien minuten zoekt Oranje te snel de afronding, het spel voelt loodzwaar lijkt het. De regie is er niet meer, het is pompen of verzuipen. Het positieve resultaat waar vooraf op gehoopt werd, verdwijnt steeds verder uit beeld. Aan inzet geen gebrek, maar de cohesie en afstemming laten te vaak te wensen over. Abbingh brengt met een benutte pingel nog een greintje hoopt terug (26-28), maar in die laatste zes minuten wordt de bronzen medaillewinnaar totaal overlopen: 26-32.

Voor de 26 treffers had Oranje 50 schotpogingen nodig. De beide keepers kwamen samen tot 9 stops: Duijndam 5/20, Wester 4/21.

                    foto IHF

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer (2), Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (5), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (1), Bo van Wetering (4), Kelly Dulfer, Merel Freriks (2), Martine Smeets (1), Angela Malestein (2), Dione Housheer, Estavana Polman (5).

Slovenië: Branca Zec, Maja Vojnovic, Amra Pandzic, Valentina Tina Klemencic, Ana Gros (7), Nina Zabjek, Tjassa Stanko (12), Ana Abina, Polona Baric (5), Teja Ferfolja (1), Natasa Ljepoja (1), Nina Zulic (4), Jasmina Pisek, Hana Vucko, Maja Svetik (1), Aneja Beganovic.

Scheidsrechter Samir Krichen / Samir Makhlouf (TUN)

Strafminuten: 6’ – 8’ (Freriks 2’, Abbingh 2’, Polman 2’ – Polana 4’, Ferfolja 2’, Zabjek 2’)

Strafworpen: 4/4 – 3/7

Wedstrijdschema:

– 2 december 07:00 uur Angola-Nederland

– 3 december 07:00 uur Nederland-Cuba

– 5 december 10:00 uur Servië-Nederland

– 6 december 12:30 uur Nederland-Noorwegen

Uitslagen in groep A:

Nederland - Slovenië 26-32; Noorwegen – Cuba 47-16; Servië – Angola 32-25.

De samenvatting vindt u op:

https://www.youtube.com/watch?v=6k2FNJqdVYA

Deel dit bericht