Nieuws

VIER DUELS, VIER ZEGES: ORANJE OP STOOM TEGEN BRAZILIË

Van de Redactie - De Oranje-vrouwen hebben op het WK in het Deense Frederikshavn ook hun vierde duel gewonnen. Driemaal verliet Nederland in de groepsfase als winnaar het veld, in het eerste duel in de hoofdronde moest ook de Zuid-Amerikaanse kampioen Brazilië – ook de wereldkampioen van 2013 – met 35-27 eraan geloven.

Nederland, met Duijndam en Van Vliet op de tribune, speelde overtuigend: binnen vier minuten werden vijf aanvallen in vijf treffers omgezet door de wereldkampioen van 2019. Housheer, Van der Vliet en Van Wetering deelden de eerste klappen uit. Brazilië had duidelijk de start gemist. Mariana Costa mocht de eerst Zuid-Amerikaanse treffer laten optekenen.

In de aanval kwam Larissa Nüsser – tegen Tsjechië zonder speelminuten - in de rol van regisseur uitstekend voor de dag. Met subtiele passes en eigen treffers vestigde ze alle aandacht op zich. Defensief kweet een fanatiek Oranje zich opnieuw goed van zijn taak: soepeltjes, ingrijpen waar nodig en de fysieke duels niet schuwend. Bij balbezit denderde de Oranje-TGV van links naar rechts over het veld. De Braziliaansen hadden weinig antwoorden. Na de vlotte 5-0 beet Brazilië weliswaar even van zich af, maar na dertig minuten was die marge nog steeds in tact: 18-13.

TEN HOLTE....WHO ELSE

Achter die sterke defensie kwam opnieuw Yara ten Holte tot wasdom. Haar fantastische reddingen – in de eerste helft zeven stuks - inspireerden haar ploeggenoten en brachten meer dan eens vertwijfeling op de gezichten van de tegenstanders. Opnieuw werd de Almeerse uitgeroepen tot ‘woman of the match’: 17 stops, 39% waarbij ze tussendoor zelfs tot 47% reikte. Een mooi kerstrapport om mee thuis te komen.

Kelly Dulfer met twee, Larissa Nüsser en Yvette Brioch met elk een zetten, na 19-15, met hun treffers de 23-15 tussenstand neer. Nederland, fel aangespoord langs de kant door Per Johansson, hield het tempo strak, rondde af met een resem prima treffers waarbij Polman zelfs een hoogstandje vertoonde toen ze Yvette Broch op fenomenale wijze aan de lijn bediende. Johansson wisselde dit keer zuinig, zag dat het goed was en handelde daar ook naar. Op rechts kwamen Housheer en Malestein samen tot elf treffers, vier speelsters tikten er elk vier binnen: Nüsser, Polman, Van der Vliet en Van Wetering.

VAN DER VLIET NA AFLOOP
Lijnspeelster Van der Vliet keek met een positief gevoel terug op het vierde duel. "Supertrots op de ploeg, we hebben vanaf het begin de beuk erin gegooid en die marge van vijf vast kunnen houden. Dat maakt ons als team sterker. Top zoals we dat hebben gedaan."

 

Ze mist op dit WK wel haar maatje aan de lijn Merel Freriks. "Ja, we spraken veel met elkaar, hoe doen we dit, hoe doen we dat. Maar met Yvette is het precies hetzelfde. Ben blij dat zij erbij is. Een topper, samen beuken in het midden van de defensie," grapt ze. Ze oogt topfit. "Ja, vind ik ook. De overgang naar Odense heeft me qua trainingsopbouw goed gedaan. Voel me sterker. In de ploeg is het zo dat ik bijvoorbeeld tien minuten vol gas kan geven en dan afgelost wordt om op adem te komen. Fijn,  dat kunnen we op alle posities doen. Die overgang naar Odense was inderdaad een grote stap, spelen in de Champions League hoort daar ook bij." Ze kan niet wachten op het volgende duel: "Eerst onze verbeterpunten analyseren, die we meenemen naar de duels met Oekraïne en Spanje. We willen ongeslagen naar de kwartifinale!" geeft ze een behoorlijke voorzet af.

ORANJE SWINGT

Even leek Nederland het verschil in de dubbele cijfers te brengen (30-21) maar dat vond de opponent te gortig. Uiteindelijk gingen beide ploegen bij 35-27 uit elkaar. Een swingend Oranje dat op zes punten komt, Brazilië blijft steken op twee punten en kan het uitzicht op de kwartfinale zo goed als zeker in de ijskast zetten. Virtueel is Oranje geplaatst voor de kwartfinale, maar er liggen nog twee obstakels in de hoofdronde: Oekraïne (vrijdag) en Spanje (zondag) zijn de volgende prooien waar dit gretig en collectief sterk Oranje zich in gaat vast bijten.

BO VAN WETERING NA AFLOOP
Voor Bo van Wetering was het in aanloop naar het WK nog spannend: haalt ze het wel, haalt ze het niet. Een blessure dreigde roet in het eten te gooien. “Ik had inderdaad wat twijfels, mijn best gedaan. Maar met begeleiding op de club is het toch allemaal nog goed gekomen. Ben blij dat ik nu hier met de meiden op het veld sta.” Met een goed gevoel keek ze terug op de vierde zege. “Super goed gedaan. De dekking stond goed, flink op snelheid gespeeld. Die 5-0 was er heel snel. Dat spel hebben we lang kunnen volhouden. Blij, positief.” Van Wetering heeft zich inmiddels op die linkerflank als een behoorlijk schutter in de kijker gespeeld. “Fijn dat ik zo goed in het toernooi zit, weet nog niet hoe dat zo komt. Na de eerste wedstrijd is de dekking steeds beter geworden, daar krijg ik meer energie van richting de aanval.” Komende zomer vertrekt ze naar Györ. “Maar daar denk ik nog niet aan. Nu nog met Oranje en Odense bezig, met die druk kan ik wel omgaan.”
Nederland: Tess Lieder, Yara ten Holte; Laura van der Heijden, Lois Abbingh (2), Larissa Nüsser (4), Bo van Wetering (4), Yvette Broch (3), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Inger Smits, Zoë Sprengers (1), Angela Malestein (5), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (4), Dione Housheer (6), Estavana Polman (4).
Brazilië:  Gabriela Moreschi, Bárbara Arenhart; Bruna de Paula (2), Mariane Oliveira, Tamires Morena (1), Ana Paula Rodrigues (2), Fernanda Paulino, Larissa Fais Araujo (3), Adriana Cardoso, Giulia Guariero (5), Francielle Gomes, Marcela Santos (3), Jhennifer Rosa, Patricia Matieli, Kelly Rosa (7), Mariana Costa (4).
Scheidsrechters: Cristina Lovin/Simona Stancu (Roemenië)
Tijdstraffen: 6’- 6’ (Broch 2’, Haggerty 2’, Sprengers 2’ – De Paula 2’, Dos Santos 2’, Rosa 2’)

cover Yara ten Holte: meer dan uitstekend / Larissa Nüsser en Nikita van der Vliet lieten zich zien tegen Brazilië / foto IHF / foto Reza

Deel dit bericht