Nieuws

VIERDE EK-TITEL FRANKRIJK NA WINST OP WERELDKAMPIOEN DENEMARKEN

Door Frits Feuler – Frankrijk is Europees handbalkampioen: in een spannende finale versloeg de Olympisch kampioen wereldkampioen Denemarken met 33-31 (27-27, 14-14) na verlenging en viert - na 2006, 2010 en 2014 - de vierde titelwinst in de geschiedenis. De beste schutters waren Ludovic Fabregas met acht doelpunten voor Denemarken, Mikkel Hansen met negen en Mathias Gidsel met zeven doelpunten voor Denemarken.

Olympisch kampioen Frankrijk begon deze finale van het 16e EK tegen de Denen net als de vorige wedstrijd met Samir Bellahcene tussen de palen. Dylan Nahi, Nikola Karabatic, Nedim Remili, Dika Mem, Yannis Lenne en Ludovic Fabregas speelden in de aanval; Luka Karabatic kwam in de verdediging voor Remili. Voor wereldkampioen Denemarken kreeg Emil Nielsen de voorkeur boven Niklas Landin. Emil Jakobsen, Simon Pytlick, Mikkel Hansen, Mathias Gidsel, Niclas Kirkelökke en Magnus Saugstrup. Nikolai Jaccbsen voerde ook twee aanvallen-verdedigingswijzigingen door: Rasmus Lauge en Simon Hald kwamen in de plaats voor Hansen en Pytlick.

Het eerste doelpunt in de finale werd gescoord door Hugo Descart, die Emil Nielsen vanaf zeven meter versloeg (1-0, 2e). De wedstrijd ontwikkelde zich aanvankelijk tot een gelijkopgaand duel (3-3) waarin Emil Nielsen verschillende stops achter zijn naam kreeg nadat hij het eerste doelpunt tegen kreeg. Na twaalf minuten wist hij al de vijfde bal af te weren.

FRANKRIJK NEEMT HET VOORTOUW

Dat de Denen nog steeds op achterstand stonden (6-4, 12’) was te wijten aan simpele fouten in de aanval. Toen zijn ploeg tweemaal in minderheid stond, speelde Hansen een te losse pass, die Nahi onderschepte en omzette in een dodelijke tegenaanval. Na een gemiste aangooi van Jakobsen en opnieuw balverlies bij de Denen, wat ook een tijdstraf voor Gidsel opleverde, scoorde Descat voor het eerst de marge op twee: 6-4.

De Denen konden daarna echter op Nielsen vertrouwen en ook in defesief opzicht ging het stukje bij beetje beter. De Fransen vertraagden extreem in hun aanvallen, maar de wereldkampioen wist hoe dat verdedigd moest worden: nadat de Olympisch kampioen de bal via tijdspel veroverd had, scoorde Saugstrup 6-9. Een perfecte 5-0 run hadden de Denen op de mat gelegd na bijna twintig minuten.

Met een gestopte pinge van Descat pakte Emil Nielsen opnieuw een grote kans weg voor de neuzen van de Fransen weg, maar Hansen werd binnen een paar minuten tweemaal tegen gehouden door Bellahcene. De man-met-de-haarband had tot dan nog niet weten te scoren. Via Lenne werd het gelijk (9-9), coach Jacobsen nam de time-out en bracht Lauge in de aanval voor Hansen. De Fransen hadden ook wat aanpassingen gedaan: Kentin Mahe en Elohim Prandi werden ingebracht. In de resterende minuten tot aan de rust wist geen van beide teams een grotere voorsprong dan één treffer te breiken: bij 14-14 ging het richting kleedkamers.

DENEMARKEN: GOEDE HERSTART

Na de pauze kon Denemarken op Nielsen blijven vertrouwen, in de aanval verliep vooralsnog ook alles volgens plan. Twee strafworpen van Hansen en het vijfde doelpunt van Gidsel – hij wilde topschutter van dit EK worden - bezorgden de wereldkampioen een voorsprong van 14-17. Voor Frankrijk duurde het echter ruim vijf minuten voordat Fabregas met een eerste Franse treffer op de proppen kwam.

Na een overtreding van Mads Mensah, die kort voor rust als invaller was ingezet, kreeg Frankrijk de kans om aan te sluiten, maar het publiek reageerde steeds vaker met gefluit op het trage opbouwspel. De Olympisch kampioen bracht rechterflankspeler Lenne in positie maar Nielsen repareerde voor de zoveelste keer. Denemarken behield zijn voorsprong in de daaropvolgende minuten. De onvermoeibare Gidsel deed er alles aan om zijn ploeg in de race te houden: eerst scoorde hij de 19-21, daarna werd hij aan de lijn ‘gemangeld’, de bijbehorende strafworp zette Hansen om. Frankrijk bleef geduldig, liet de bal lekker lopen en speelde voortdurend richting de beide hoeken waart Nahi en Lenne gezocht werden.

CRUNCHTIJD

Omdat Denemarken in de daaropvolgende minuten verschillende kansen miste, kwam Frankrijk zes minuten voor tijd langszij: 24-24. Coach Jacobsen bracht Niklas Landin in, nam kort daarop een time out nadat Mahé tekende voor de 25-24. De Deense coach ging voor de zevende aanvaller. Het was nu de ‘oude garde’ van de Denen die de verantwoordelijkheid op zich nam: Landin pareerde, Hansen scoorde de gelijkmaker en vervolgens ook de 25-26. Nog drie minuten te gaan….

De Denen overleefden in deze fase een tijdstraf tegen Kirkelökke en kregen de kans op de “Vorentscheidung’ in de slotfase nadat de Fransen de paal raakten. Jacobsen nog maar eens in gesprek, maar Frankrijk verdedigde succesvol en maakte zowaar gelijk: 27-27 via Fabregas. Denemarken had nog 31 seconden, maar de wereldkampioen kon geen scoringskans meer creëren. Gidsel nam nog een vrije worp, Mem blokkeerde de bal van Hansen. Verlengen.

DENEN NERVEUS

In de verlenging hield Jacobsen vast aan de zevende veldspeler. Met succes: de vrijgelaten Kirkelökke zette de wereldkampioen op voorsprong, maar Frankrijk maakte gelijk. Het was nu een pure uitputtingsslag met lange aanvallen aan beide kanten. De Fransen verdedigden de zeven tegen zes uitstekend, maar aan de andere kant stonden de Denen op tegen de fysiek sterke Fransen. Na vijf minuten extra was de stand nog steeds gelijk: 29-29.

In de tweede helft van de verlenging zette Mem de Fransen op voorsprong met een dubbelslag: 31-29. Opmerkelijk: dit waren zijn eerste twee doelpunten van de wedstrijd. Een redding van Bellahcene en balverlies maakten het de Denen lastig, die hun zenuwen leken niet meer de baas waren. Maar de wereldkampioen gaf nog niet op en kwam via Hansen terug tot 31-30. Prandi tekende voor 32-30, Gidsel antwoordde: 32-31. De tijd tikte weg voor de Denen, er stonden nog maar zeven seconden op de klok. Denemarken zette een aanval in, Lenne bepaalde de eindstand op 33-31.

ALL STAR TEAM

MVP: Nedim Remili (Frankrijk)
Keeper: Andreas Wolff (Duitdland)
Linkerhoek: Hampus Wanne (Zweden)
Linkeropbouw: Martim Costa (Portugal)
Spelverdeler: Juri Knorr (Duitdland)
Rechteropbouw: Mathias Gidsel (Denemarken)
Rechterhoek: Robert Weber (Oostenrijk)
Cirkel: Ludovic Fabregas (Frankrijk)
Beste verdediger: Magnus Saugstrup (Denemarken)
Topscoorders: Martim Costa (Portugal), Mathias Gidsel (Denemarken, 54)                                                     
Bekijk hier de samenvatting van de finale:
FRANKRIJK: Bellahcene (9/38 stops), Desbonnet; Fabregas 8, Remili 5, Y. Lenne 4, Nahi 4, Prandi 4, Mahé 3/3, Descat 2/2, Mem 2, Tournat 1, L. Karabatic, N. Karabatic, Konan, Kounkoud, N`Guessan
DENEMARKEN: N. Landin (3/12 stops), Nielsen (15/39 stops); Hansen 9/7, Gidsel 8, Pytlick 5, Kirkelökke 3, E. M. Jakobsen 2, Saugstrup Jensen 2, M. Damgaard 1, M. Landin 1, Hald, Jörgensen, Larsen, Lauge Schmidt, Lindberg, Möllgaard Jensen
TOESCHOUWERS: 19.750 (Köln, uitverkocht)                                                     SCHEIDSRECHTERS: Andreu Marin Lorente / Ignacio Garcia Serradilla (Spanje)                                                                                                                               TIJDSTRAFFEN: 8 / 6
Deel dit bericht