VOC NIPT LANGS SEW; VENLO TE STERK VOOR QUINTUS

In de eredivisie bij de vrouwen pakte medekoploper VOC nipt de twee punten in eigen huis tegen provinciegenoot SEW. In Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord werd het 33-32 voor de thuisploeg. De formatie van Rachel de Haze stond ver in de tweede helft zeven punten voor, maar liet de tegenstander uit Nibbixwoud nog akelig dichtbij komen.

VOC, samen met regerend kampioen Handbal Venlo op kop,  begon sterk aan het duel tegen de nummer drie uit Nibbixwoud. Mede dankzij drie snelle doelpunten van Romé Steverink liepen de Amsterdamsen in de openingsfase al gelijk uit naar een 7-3 voorsprong. SEW knokte zich echter langszij en nam bij de rust zelfs brutaal de voorsprong: 16-17.

In de tweede helft ging het op en neer en was het stuivertje wisselen voor de leiding. Halverwege de tweede helft gaf VOC wat extra gas en sloeg het toch weer een gaatje: de ploeg liep uit naar een voorsprong van zeven punten en zodoende leek het duel beslist. De West-Friese formatie van trainer Michael Vijverberg beet zich opnieuw vast in VOC en het gat van zeven werd zelfs teruggebracht tot één punt: 32-31. Een rake treffer van Zola Amsen zorgde uiteindelijk in de slotseconden weer voor een verschil van twee. Dit gat kon SEW niet meer dichten en dus ging de overwinning naar de vice-landskampioen.

Zola Amsen, foto VOC

De regerend kampioen uit Noord-Limburg ging op bezoek bij Quintus. Na een lange busreis waren de punten vrij makkelijk binnen te halen: 22-39. De gasten uit Noord-Limburg hadden al snel een voorsprong te pakken (4-9 na een kwartier spelen) en gaven die niet meer uit handen. Halverwege stond het 12-17. Venlo liep in de tweede helft snel uit: na vijftien minuten stond het liefst 16-30. De laatste treffers aan beide kanten waren voor de statistiek: 22-39.

VELO VERLOOR NOG NIET IN 2023

Streekgenoot Velo blijft het als debutant op het hoogste niveau goed doen. Zaterdagavond werd ook de derde overwinning op rij in 2023 geboekt. Tegen Kwiek werd het 35-26. Zeker de eerste helft was het erg spannend en bleven de scores dicht bij elkaar. Bij rust was het verschil slechts twee: 16-14. In de tweede helft liepen de Wateringsen steeds een stukje uit: 26-20 na 45’. Vijf minuten later was de marge vijf: 29-24. In de slotminuten bouwde de ploeg van coach Nico Stet nog door tot een verschil van negen: 35-26. elo staat na veertien wedstrijden op de vierde plaats. De achterstand op de nummer 3 SEW is nog maar drie punten.

MANNEN

Koploper BFC maakte in het thuisduel tegen Vrone/Berdos uit Sint Pancras geen fout: 32-29. Bij rust stond BFC, dat in de eerste helft frivool speelde en makkelijk scoorde, met 20-12 voor. Na rust kreeg de wedstrijd een andere wending, mede door een sterk spelende nieuwe keeper bij de gasten. BFC maakte het onnodig spannend. Vrone/Berdos kwam tot op drie doelpunten van BFC, maar verder liet de thuisclub het niet meer komen. Bij BFC maakte de ervaren Jordi Cremers weer de eerste speelminuten na een langdurige knieblessure.

QUINTUS WINT VAN HEKKENSLUITER

Quintus had weinig moeite met hekkensluiter Havas: 46-28. In het tweede kwartier van de eerste helft liep Quintus al snel uit naar 23-11 bij rust. In de tweede helft ging Quintus verder met scoren en kwam Havas niet dichterbij. Halverwege de tweede helft was de stand al 35-20. Quintus volgt BFC op éé’n punt. Hetzelfde aantal als Houten dat met gemak bij Dynamico de punten ophaalde: 21-30.

Hellas (één punt achter Quintus en Houten) liet in de derby tegen EHC geen steken vallen en won overtuigend met 40-23. Komende week ontvangt de ploeg uit Den Haag de koploper uit Beek, terwijl Quintus naar Emmen reist. Houten ontvangt PSV.

EERSTE DIVISIE

Het topduel in de eerste divisie bij de mannen kende geen winnaar: in Amsterdam namen nummer twee, Aristos en koploper Vlug en Lenig met een 24-24 eindstand afscheid van elkaar. Het verschil in punten na 16 duels blijft één in het voordeel van de ploeg van coach Martin Vlijm: 30 tegen 29.

Bij de vrouwen komen vanmiddag nummer twee, Fortissimo en koploper VOC 2 tegen elkaar in actie. De marge qua punten bedraagt na 15 duels 5. De Amsterdamse ploeg kan niet promoveren, dus is het team uit Cothen de eerstvolgende. De marge met achtervolgers E&O en MHV bedraagt intussen vijf en zes punten.

CHAMPIONS LEAGUE

Bij de vrouwen speelronde 12. Nog twee speeldagen en dan wordt de balans opgemaakt in de groepsfase. De beide nummers 1 en 2 uit de groep A en B slaan de achtste finales over en stoten door naar de kwartfinale. De nummers 3 tot en met 6 kruisen elkaar in een tweeluik. De vier winnaars sluiten aan.

In Metz het topduel tegen Györ, met als inzet de koppositie in groep B. Die komt, na de 29-28 winst voor de ploeg van coach Emmanuel Mayonnade, in Franse handen: 21 punten uit 12 duels. De Hongaarse ploeg volgt op 3 punten en voelt de adem van Esbjerg en Rapid Bucuresti (beide ploegen op 16) die vandaag in actie komen tegen respectievelijk Storhamar en Kastamonu. Györ nam op vreemde bodem een vlotte 0-2, zag die vervolgens omgedraaid in een 9-4 achterstand. Bij 11-11 was het allemaal weer te herdoen. Na de pauze (13-13) leidden de gasten met 14-15, kwamen nog zes keer gelijk, pakten in een zinderende slotfase weer de leiding (27-28) maar moesten zich uiteindelijk toch gewonnen geven: 29-28. Debbie Bont scoorde vier keer, Yvette Broch kreeg geen streepje maar zag haar ploeggenote Ana Gros voor tien treffers tekenen.

Odense kwam tekort in het thuisduel tegen CL-kampioen Kristiansand: 24-34. Opvallend: de Noorse coach Gjekstad krijgt volgend seizoen de leiding bij de club uit Denemarken waar ook Yara ten Holte en Nikita van der Vliet gaan aansluiten. Bij rust was het verschil (13-15) nog te overzien, eenmaal op 14-19 en 16-22 was het gelopen koers voor de bezoeksters. Abbingh, Housheer en Van Wetering scoorden elk tweemaal, Vollebregt kwam niet tot treffers.

Bietigheim kwam net tekort tegen koploper CSM Bucuresti: 25-17. Kelly Dulfer (5) en Inger Smits (3) waren trefzeker. Aune (6) en Neagu (5) waren de topschutters bij de Roemeense ploeg die samen met Kristiansand al zeker is van de kwartfinales. Ferencvaros (11), Brest (11), Bietigheim (10) en Ljubljana (10) de paatsen vier, vijf en zes. Brest (geen treffers Freriks) pakte in eigen huis belangrijke punten tegen concurrent Ferencvaros (drie treffers Malestein): 24-21. Estvavana Polman scoorde in het thuisduel met Rapid Bucuresti zes keer tegen laagvlieger Kastamonu: 28-22. Esbjerg - zeven keer Reistad - won, na een 11-19 ruststand in Noorwegen bij Storhamar: 25-34.

STAND NA 12 DUELS:

Groep A: 1. CSM Bucuresti (21) * ; 2. Kristiansand (19) * ; 3. Odense (14); 4. Ferencvaros (11); 5. Brest (11); 6. Bietighem (11); 7. Ljubljana (10), 8. Most (0).

Groep B: 1. Metz (21); 2. Györ (18); 3. Esbjerg (18); 4. Rapid Bucuresti (18); 5. Buducnost (11); 6. Storhamar (6); 7. Kastamonu (3); 8. Zagreb (1).

EUROPEAN LEAGUE

Tweede zege voor Dortmund in de groepsfase: ditmaal werd het uitduel bij Besancon met 27-30 gewonnen. Over twee weken komen de ploegen elkaar weer tegen in Dortmund. Drie teams waaronder het Hongaarse Siofok, voeren met 4 uit 3 de ranglijst aan. Yara ten Holte speelde deeltijds, pakte 2 op 11 en scoorde eenmaal. Zoë Sprengers zette vier van de vijf pogingen om voor het team van coach Henk Groener.

Vanmiddag kwam Rinka Duijndam met het Noorse Sola in actie tegen het Hongaarse DVSC. Inzet: de koppositie in groep C. De Noorse ploeg won met 30-25, mede door 18 stops op 39 schoten (46%) van de Oranje-keepster. Met een 28-23 thuiszege op Podravka vond het puntloze Nykobing – met nul treffers voor Nikita van der Vliet – aansluiting op de eveneens puntloze Kroatische ploeg. Thüringer, met 5 uit 8 van Nathalie Hendrikse, won van het Roemeense Valcea: 38-31.