Nieuws

‘Voelt als thuiskomen’: Abbingh en de overstap naar Odense

‘Voelt als thuiskomen’: Abbingh en de overstap naar Odense

Door EHF – Ze zit met haar ploeg nog volop in de competitie van de EHF Champions League. Een winterstop van een aantal weken is voorbij, Loïs Abbingh geniet weer van spannende tijden.

Vorige maand won de linker opbouwspeelster van Rostov-Don WK-goud met Nederland en werd de topscorer van het IHF Wereldkampioenschap Dames 2019 in Japan. Enkele dagen later kondigde de Deense club Odense Handbold aan dat Abbingh met ingang van volgende seizoen een driejarig contract heeft ondertekend.

                   

                    Die oranje kleur staat Loïs Abbingh nog steeds goed......foto club

"Het voelt als thuiskomen," vertelt Abbingh aan EHF-redacteur Erik Willemsen in een telefonisch interview. “Het is maar vijf uur in de auto weg van huis. Ik krijg dus de kans om zo nu en dan naar Nederland te gaan, maar ook vrienden en familie kunnen me bezoeken. Dat is nu bijna onmogelijk. "

Herenigd met Wester en Groot

In Odense wordt Abbingh herenigd met haar goede vriendin en doelman Tess Wester en met spelverdeelster Nycke Groot, die een jaar geleden aanagaf niet meer beschikbaar te zijn voor de Nederlandse nationale ploeg. Abbingh en Wester waren eerder al teamgenoten geweest bij het Duitse VfL Oldenburg.

"Het zal echt geweldig zijn om ze bij me te hebben, omdat het meer vertrouwd en gemakkelijker is dan naar een club in een andere cultuur te gaan waar je nog niemand kent", zegt Abbingh over hoe zij zich bij Wester en Groot in Denemarken heeft aangesloten.

Ambities Odense

Odense speelt momenteel in de EHF Cup-groepsfase, nadat ze vorig seizoen helemaal tot de kwartfinale van de Champions League waren gekomen. De Deense club onderstreepte haar ambities door niet alleen Abbingh te laten tekenen voor volgend seizoen, maar ook de Deense cirkelspeelster Rikke Iversen en de Japanse rechter hoekspeelster Ayaka Ikehara sluiten aan. De club kondigde echter ook aan dat er zeven spelers vertrekken in de zomer, waaronder Stine Jørgensen, Kathrine Heindahl en Nathalie Hagman.

Na Nederland in 2010 te hebben verlaten en achtereenvolgens in Duitsland, Roemenië en Frankrijk te hebben gespeeld, verhuisde Abbingh in de zomer van 2018 naar Rostov en werd de eerste Nederlandse speelster in de Russische competitie.

Hoewel ze een droom vervulde door de EHF FINAL4 van DELO WOMEN te bereiken in haar eerste seizoen bij de club, leerde ze ook het nadeel van het spelen in Rusland. De nationale competitie omvat slechts een handvol teams die Rostov echt kunnen uitdagen. En veel uitwedstrijden vereisen uitgebreid reizen, waarbij het team vaak pas midden in de nacht terugkomt in Rostov.

"Wil weer bij FINAL4 zijn"

Het heeft haar tijd in Rusland ‘fysiek veeleisend’ gemaakt, zegt Abbingh, die benadrukt dat ze nergens spijt van heeft. "Het was absoluut de juiste zet om bij Rostov te komen als je in de top van de Champions League wilt spelen," zegt de Nederlandse international die graag haar aanwezigheid in Rusland op een hoogtepunt wil eindigen.

"Ik wil echt weer bij de EHF FINAL4 zijn en het beste zou zijn om het deze keer te winnen", zegt Abbingh, verwijzend naar vorig seizoen toen Rostov net tekort kwam in de finale tegen Györi Audi ETO KC. Met Nycke Groot destijds. Abbingh gelooft dat haar team in mei die extra stap kan zetten in Boedapest.

“Als je ons team ziet, zou het mogelijk moeten zijn. Er is zoveel kwaliteit in dit team. Zoveel meisjes hebben brons gewonnen op het wereldkampioenschap, "zegt ze, voordat ze met een glimlach toevoegt:" En ik heb goud gewonnen. "

Slechts een paar weken nadat het Nederlandse damesteam de wereldtitel won, debuteerde het nationale team van de heren vorige week op de EHF EURO 2020. En Abbingh heeft de prestaties van ‘Oranje’ op de voet gevolgd, vooral het openingsduel tegen Duitsland. In de teambus bekeek ze het duel samen met haar Duitse ploeggenote Julia Behnke. Ze heeft die wedstrijd in de teambus – vijf uur reistijd op de terugreis van een uitwedstrijd bij Adyff – bekeken samen met haar Duitse teamgenoot in Rostov, Julia Behnke.

Meer opwinding wacht Abbingh in de zomer met de Olympische Spelen en haar verhuizing naar Odense. "De Olympische Spelen zijn echt een droom en ik ben blij dat we ons al hebben gekwalificeerd," zegt Abbingh. "En het is leuk om te weten dat je na de Olympische Spelen naar een club gaat waar je bekende spelers om je heen hebt."

cover archieffoto HSP / Rob Creemers

Deel dit bericht