Nieuws

Volendam laat niets aanbranden tegen debutant BFC

Volendam laat niets aanbranden tegen debutant BFC

Door Frits Feuler – De start in het nieuwe seizoen was voor de grotendeels veranderde formatie van Garage Kil/ Volendam en de nieuwe coach Mark Ortega flitsend te noemen. Op bezoek in het Limburgse Beek werd debutant Southernhill/BFC vanaf het eerste fluitsignaal door de eigen hal opgejaagd. Na de 8-16 ruststand lichtten een half uur later de 21-29 eindcijfers op.

Na de 0-2 ging het in sneltreinvaart via 3-8 naar 5-12. Aalvlug, maar ook met een prima afstandsschutter als Pien van der Geest die nauwelijks contact voelde van de Limburgse defensie bij haar projectielen vanaf 10, 11 meter. De behendige Sabrina van der Mast dolde de te soft ingrijpende Limburgse defensie, scoorde zelf op de juiste momenten en had ook oog voor de speelsters om zich heen. Voor Kirsten Theron dankbare passes die ze bijna allemaal feilloos vanaf de cirkel wist te verzilveren.

Lekker knallen

“Ja, lekker knallen van afstand, die een-tegen-een-situaties liggen mij niet zo, dus gebruik ik andere kwaliteiten,” grapt Van der Geest. En daar zit bij elke bal richting doel wel wat kracht achter! “Drie jaar VOC, ik was aan verandering toe, merkte ik. Veel gespeeld in de voorbereiding, dus de spanning voor dit duel hier was er wel een beetje vanaf.” Of ze nog voor Jong Oranje blijft uitkomen? “Is nog niet duidelijk, als ik bij de selectie voor het WK behoor, dan geef ik daar alles voor. Zo niet, dan ligt de focus op Volendam. Lekker spelen, belangrijk zijn voor de ploeg!”

  

Pien van der Geest                                         Kirsten Theron

Teammaatje Theron (19) was bijna niet meer te zien geweest op een handbalveld. Ze had geen zin meer, vond geen uitdaging meer bij VOC. “Combinatie met werk en studie en handbal, dat ging niet. Het plezier ebde weg. Totdat Mark Ortega mij belde,” klinkt het haast verontschuldigend. “Zijn verhaal klonk goed, ook Volendam had met hun visie mijn vertrouwen wel gewonnen. Mark haalde mij over om toch eens te komen trainen. Met mijn ouders heb ik daar nog eens goed over gesproken en toen de knoop doorgehakt. En ik moet zeggen, het voelde goed vanavond om weer op jacht te gaan naar punten!”  

Vooruitblik

BFC is geweest, nu de blik meteen op het volgende duel: VOC komt op bezoek. “We kijken er wel naar uit,” klinkt het in koor. “Die meiden zijn geen vijanden voor ons. Bij het toernooi om de Noord-Holland Cup waren we aan elkaar gewaagd.” Maar over een paar dagen gaat het om de punten. Punten die hard nodig zijn om het succes van vorig seizoen als debutant – achtste plaats met 11 uit 18 - te evenaren of zelfs te verbeteren. “We willen laten zien wat we de afgelopen weken geleerd hebben. Als team zijn we gegroeid,” doelt Theron op het hoge tempo dat ze met haar team bijna een uur op de Beekse vloer liet zien. “Snelheid blijft ons sterkste wapen, spelen met plezier ook. Dat voel je in de ploeg. Het staat goed, de staf rond de ploeg geeft ons dat extra vertrouwen. Leren van fouten, positieve kritiek doet ons allemaal goed,” aldus het goedlachse koppel.

Mark Ortega

Ook de nieuwe Amerikaanse coach Mark Ortega glunderde na afloop maar weet dat die ene vogel nog geen zomer maakt in het vissersdorp. “Passie eis ik in de defensie, dat deden we in de eerste helft goed. Tweede helft wat minder. Daar richt ik mij in eerste instantie op. Snel spelen? Ja, maar je moet als ploeg weten wanneer je dat wel en niet moet doen. Spelen met verstand dus!” geeft de Amerikaan nadrukkelijk aan. Hij moest, toen Volendam hem enkele maanden geleden benaderde, toch even op de kaart kijken waar hij naar toe kon gaan. “Ik was er al snel achter dat dit Volendam een rijke handbalhistorie heeft, een familiaire club. Dat merk je aan alles. De club heeft aantrekkingskracht in de regio. Mooi vissersdorpje ook, net zoals op een ansichtkaart.”

Dus was het ook niet vreemd dat talenten overstapten toen ze vernamen dat Ortega de nieuwe coach werd. “Natuurlijk heb ik speelsters gebeld en mee gesproken. Ik moet zeggen dat we een aardige ploeg op het veld hebben staan. Alle type speelsters zijn wel aanwezig. Ja, Pien is er eentje die van afstand de trekker kan overhalen!” kan hij een glimlach niet onderdrukken. “Zo iemand heb je in elke ploeg nodig. Die een-tegen-een-spelmomenten moet ze gaan ontwikkelen, dan wordt ze nog veelzijdiger en gevaarlijker.

cover Beeld uit het duel van Volendam tegen Quintus, 2019

foto archief HSP / Patrick Dolkens

 

Deel dit bericht