Nieuws

Voor Tongeren startte het duel tegen Visé pas na zes minuten

Door Frits Feuler– Vanwege de Europese verplichtingen in de Challenge Cup van BM Visé komend weekeinde in Wit-Rusland tegen Masheka werd het duel in de 17e competitieronde tussen Visé en Tongeren dinsdagavond gespeeld. Voor de Eburonen een zware beproeving. Na zestig minuten wees het scorebord 25-24 aan.

Nauwelijks 48 uur na de zwaarbevochten zege op Volendam moest de ploeg van coach Tomanovic opnieuw vol aan de bak. “We hebben maandag slechts een uurtje getraind, de tijd van herstel is wel heel erg kort geweest,” gaf hij na afloop aan. Zijn ploeg had duidelijk startproblemen en begon  verkrampt aan het duel met de nummer twee. Binnen zes minuten had de Waalse ploeg al zes keer raak geschoten. Ontnuchterende cijfers. Het leek alsof Tongeren vanavond als schietschijf zou gaan fungeren.

Niets was minder waar. Daar waar de thuisclubfans hun lol niet op konden, daar was de Tongeren-aanhang een en al frustratie. Richting eigen ploeg, richting arbiters Geraets en Geraets. Niet correct, want de verwensingen die richting het speelveld neer daalden waren niet voor de poes.

Het herstel van de gastenploeg kwam langzaam op gang. Zij nam de regie over, drukte Visé terug en knabbelde punt voor punt iets van die onwezenlijke achterstand af. Bij 7-3 (13’) scoorde de thuisclub voor het laatst, na 27’ volgde 10-6. In die periode had Nick de Kuyper al tweemaal een tijdstraf aan de broek. Logisch dat het voor de centrumverdediger wachten was op zijn derde, want er waren bergen werk te verzetten in de defensie.

Doelpunten waren duur, niet in het minst door de agressief en fel ingrijpende defensies die van geen wijken wilden weten. De arbitrage had een goed oog voor de soms felle duels, liet handballen maar riep de ‘daders’ ook tot de orde als de grens overschreden werd. Tot zover voor de neutrale kijker niks mis. De marge van drie stond halverwege nog steeds op de bordjes (13-10) met een sterker Tongeren dat hinderlijk onderbroken werd in de opmars door het rustsignaal.

De Kuyper (26) startte na de pauze opnieuw en zag binnen vijf minuten (15-12), na een onschuldige buiteling met aanvoerder Yves Vancosen aan de cirkel voor de derde keer twee vingers van de arbiter naar zich gericht. “Dit was geen echte overtreding, meer een botsing waardoor het leek alsof ik de dader was,” foeterde hij op de tribune. Zijn gelijk kon hem niet ontzegd worden! “We stonden vanaf het begin niet goed, ging te makkelijk voor Visé. Die 6:0-defensie was te apathisch. Balen dat ik hier zit, want ik kan de ploeg niet meer helpen. Ik moet leren op die positie nog slimmer te verdedigen.” Hij zag hoe zijn ploegmaats alles uit de kast haalden, hoe aanvoerder Julien Devisch – herstellend van een enkelblessure – in vooruitgeschoven positie het nodige ‘sloopwerk’ verrichtte, met zijn enthousiasme Tongeren bij de hand nam en Visé plots in de problemen kwam. Bij 17-17 (45’) was alles weer in evenwicht.

Nick de Kuyper, drie tijdstraffen, dus rood, volgt vanaf de tribune zijn ploeg           foto HSP

Wat de thuisploeg ook probeerde, Tongeren had zijn prooi eenmaal vast en liet niet los. Gesteund door doelman Luka Stanojlovic en een trefzekere Yannick Glorieux op links ging me in de achtervolging, op zoek naar dat ene verdiende punt. Een echt spektakelstuk, de spanning steeg per minuut. De marge in de slotfase bleef rond 1 en 2 hangen, gelijk werd het niet meer: 25-24.

“Die eerste zes minuten nekken ons,” oordeelden De Kuyper en Tomanovic na afloop eensgezind. “Gebrand op een of twee punten hier, zeker na de match tegen Volendam,” blikte de ex-Bevo-speler terug. “We kenden tijdens het seizoen een slechte periode, met onnodig puntverlies. Het vertrouwen was er even niet,” aldus De Kuyper. “Maar we hebben ons goed herpakt. Team is prima, er wordt goed getraind. We willen met de top vier van de Belgische ploegen om de titel gaan spelen. NeLo en Hasselt zijn onze te kloppen ploegen voor die plek.”

Korneel Douven                    foto archief HSP

Visé-coach Korneel Douven vond dat de beide defensies goed stonden en weinig weggaven. “In de rust waarschuwde ik mijn ploeg dat Tongeren niet zou opgeven en van dekking zou veranderen. Zij kwamen goed terug in de match. Het werd meer een gevecht, bikkelen aan twee kanten. Stevig, zeker omdat hun schutter, de Griek Lefterius Seirekidis, met een paar prima acties het duel in leven hield. Ik ben niet helemaal tevreden over de gehele wedstrijd, kleine foutjes en te weinig beweging in onze aanval. Tongeren brengt nog altijd mooi handbal,” richtte hij een compliment aan de tegenstander. “Opgelucht dat we gewonnen hebben. Vanaf morgen ga ik me bezighouden met onze Europese tegenstander. Video’s bekijken en daarmee de ploeg goed voorbereiden op het komende duel.”

    

Deel dit bericht