Nieuws

Vroege aftocht dreigt voor Oranje na tweede nederlaag

Door Frits Feuler – De wereldkampioen ligt op zijn rug! Twee keer verlies binnen 24 uur doet ontzettend zeer op dit 14e EK waar niet alles is zoals het moet zijn. Maar dat geldt voor alle ploegen.

Na de geweldige zeperd zaterdagavond tegen Servië – 25-29 verlies – zou opponent Kroatië een ideale tegenstander kunnen zijn om het EK een goed vervolg te geven. Maar van alle goede voornemens kwam weinig tot niets terecht. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade lukte het niet om de knop om te zetten tegen een hartstochtelijk spelend Kroatië dat moed had geput uit de winst op een van de favorieten, Hongarije. Pijnlijk om dit Oranje, dat twaalf maanden geleden in het verre Japan de handbalwereld verbaasde én verraste met de wereldtitel, nu zo te zien ploeteren, zoeken en twijfelen. Deze keer weer een nederlaag die snoeihard binnenkomt: 25-27.

Geen medelijden

Het was de Kroatische ploeg die Nederland vanaf het beginsignaal de wil oplegde. Zonder angst, stevig in de duels, geen medelijden. Bij 9-6 werden de eerste scheurtjes in het Oranje-bolwerk zichtbaar. Mayonnade stuurde na een time out drie verse krachten – Van Wetering, Malestein en Housheer – binnen de lijnen. Bij 9-7 volgde Kelly Dulfer. Die had binnen zes minuten drie streepjes achter haar naam waardoor Nederland weer op gelijke hoogte kwam: 11-11. Met de zoals gewoonlijk weer keihard bikkelende aanvoerster Danick Snelder – ze kreeg al vrij vroeg twee tijdstraffen op haar naam – lukte de 11-12 en een steal van Angela Malestein was goed voor 11-13.

Abbingh, WK-topscoorster, dobberde wat verloren rond en verzuimde een strafworp om te zetten, Mayonnade ging in discussie met de Deense arbitrage – geel voor de Fransman – en Oranje hield tot aan het rustsignaal nipt de marge van één vast: 13-14. Larissa Nüsser zorgde voor snelheid en een paar slimme passjes, trapte op de rem als het nodig was. Maar het echte soepele, snelle aanvalsspel van Oranje verschijnt maar niet op de vloer. Tess Wester deed wat ze kon, maar stond te vaak in haar eentje machteloos.

Kleine marges

Ook in de tweede helft geen grote marges op het bord: soms Nederland op één, dan de Kroatische ploeg of een gelijke stand die tien keer in beeld zou verschijnen. Maar Kroatië had schutters van formaat: Camila Micijevic, dit seizoen overgekomen naar de formatie van Metz-coach Mayonnade, was door haar enorme gestalte bij de sprongworpen nauwelijks af te blokken en tikte er zes binnen. Larissa Kalaus deed het met snoeiharde afstandsschoten: negen keer mocht Wester de bal oprapen!

Het wisselbeleid van de Franse coach pakte niet altijd voordelig uit, nieuwe impulsen bleven ook ditmaal uit. Zo kon het zevental met de meeste routine bij 22-22 de boel niet vlot trekken hetgeen enigszins te denken geeft. Het bleef bij allerlei goed bedoelingen, aan inzet ook nu weer geen gebrek. Rekende Oranje al eens op een succesvolle afronding, dan was daar nog altijd keepster Tea Pijevic - 15 stops - die zomaar zes ballen klemvast pakte!

In dit duel tegen fysiek sterke ploegen die de wil hebben om de wereldkampioen een hak te zetten, bleken alle goede bedoelingen ook deze keer te weinig. De structuur was onvoldoende, het spelconcept behoeft verbetering. En met dat gegeven zal Oranje de komende maanden en zelfs jaren rekening moeten houden.

Vier minuten voor tijd moest Oranje de rol lossen: 26-24. Van der Heijden tikte wel nog aan, maar dertig seconden voor tijd viel het doek: 27-25. Dinsdagavond (20.30 uur, ZIGGO0 moet Oranje langs Hongarije om niet op die vermaledijde vierde plek terecht te komen waardoor een vroege – te vroege? – aftocht bij het EK dreigt.

“Het was als tegen Servië,” keek Abbingh voor de camera’s terug op het duel. “Herpakken moeten we ons, niet makkelijk. We hebben nog kansen, maar nu hebben we even tijd nodig om die tweede klap te verwerken!”

Kroatië: Lucija Besen, Tea Pijevic, Paula Posavec (2), Dora Krsnik (4), Stela Posavec, Camila Micijevic (6), Larissa Kalaus (9), Dora Kalaus, Katarina Jezic (2), Tena Japundza, Andrea Simara (2), Ana Debelic, Josipa Mamic (1), Marijeta Vidak (1), Valentina Blazevic, Kristina Prkacin.

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (5), Larissa Nusser (1), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (1), Kelly Dulfer (5), Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets, Angela Malestein (3), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (2).

Scheidsrechters: Karina Christiansen (DEN) / Line Hesseldal Hansen (DEN

Strafminuten: 8‘- 8‘ (Snelder 4’, Malestein 2’, Bont 2’ – Micijevic 2’, Japundza 2’, Blazevic 2’, Simara 2’)

Strafworpen: 1/1 – 4-5

cover Camila Micijevic juicht na weer een Kroatische treffer

foto EHF EURO Kollektiff

Deel dit bericht