Nieuws

WEEKEINDE MET ZEVEN EUROPESE DUELS

WEEKEINDE MET ZEVEN EUROPESE DUELS

Van de Redactie – Zes ploegen werden aan het begin van het seizoen ingeloot in de Europese competities, de European Cup. Een ongekend hoog aantal. Dit weekeinde staan er zeven duels - allemaal in eigen land - op het programma. Quintus, VZV en Bevo kwamen met hun tegenstanders overeen om het tweeluik op Nederlandse bodem te spelen.

Vorige maand strandde Hurry Up in de European Cup tegen het Turkse Beykoz. Het uitduel ging met 32-23 verloren, in Zwartemeer volgde een kleine sportieve revanche: 33-30. Daar eindigde voor de ploeg van coach Jopp Fiege al vroeg het Europese avontuur. Vijf andere Nederlandse ploegen zijn nog in ‘de strijd’ in de European Cup: de vrouwen van Handbal Venlo moeten komende week de loting afwachten om te weten waar en tegen wie medio november hun Europese debuut gaat plaats vinden.

SEW zette verleden week in Litouwen met een 31-26 zege een goede uitgangspositie neer voor de return (zaterdag, 18:00 uur) in eigen huis. Een extra veilige marge van 12 (29-17) gaf de ploeg uit Nibbixwoud vrij eenvoudig en onbedoeld uit handen.

                            

                                   Het Portugese Alavarium speelt tweemaal in Kwinstheul, foto EHF

Quintus komt tweemaal in de Eekhouthal in actie tegen het Portugese Alavarium. Zaterdag (19:00 uur, het 60e Europese duel) volgt de eerste kennismaking, zondag (16:00 uur) kan de ploeg van coach Fred Michielsen het karwei afmaken als het eerste duel een gunstig resultaat oplevert. Alavarium, met twee Braziliaanse speelsters in de selectie, speelde tot dusver 24 Europese duels.

Quintus startte in het seizoen 2002/2003 haar Europese wedstrijden. Hoogtepunten waren er in 2006/2007 toen Zvenigorod in de achtste finales van de EHF Cup te sterk was. In 2025/2016 versperde het Turkse Kastamonu – nu actief in de Champions League – de ploeg uit Kwintsheul de weg in de kwartfinale. Zagreb was tweemaal eindstation: in 2016/2017 in de halve finale en een jaar later in de kwartfinale. Met acht duels in het seizoen 2018/2019 – uitschakeling pas in de halve finale tegen het Poolse Szszecin – kwam de Europese trein even tot stilstand. In competitieverband pakte de ploeg uit Kwintsheul slechts vijf punten uit vijf duels. Meteen na de duels met Alavarium wachten DSVD, Kwiek en Vlug en Lenig.

VZV kende een goede start in de eredivisie: vier duels, zeven punten. Het uitduel tegen debutant leverde met het gelijke spel een smetje op. Nu, tegen het Kosovaarse Ferizaj, kan de ploeg van coach Rolf Schulte ‘over de grens kijken’. Zaterdagavond (19:00 uur) het eerste, zondag om 13:00 uur de return in eigen hal. De opponent uit Kosovo, met drie speelsters uit Noord-Macedonië, is Europees nog een onbeschreven blad. In november vorig jaar eindigde het tweeluik met het Turkse Belediyesi in evenzovele nederlagen.

                            

                                                    Kosovaars kampioen Ferizaj, foto EHF

Ook in het Noord-Limburgse Panningen kijkt Bevo HC met grote belangstelling uit naar het Europese avontuur. Een onderbreking die de ploeg van coach Jo Smeets wel kan gebruiken: in de BENE-League-reeks tot nu toe leverden zeven duels slechts één punt en dus de rode lantaarn op. Beneden status en ambities van Bevo dat sinds 2016 snakt naar prijzen in de vaderlandse competitie.

                                  

                                      AS SGS Ramhat Hashron, tweemaal in sporthal De Heuf, foto EHF

In de tweede ronde van de European Cup is AS SGS Ramhat Hashron uit Israël tweemaal in de Heuf de tegenstander: zaterdag (16:00 uur) en zondag 15:00 uur mag Bevo internationaal aan de bak voor het 17e en 18e Europese duel, tegen een vrijwel onbekende tegenstander. Hashron, reeds 24 duels in Europees verband, speelt in de Israëlische Premier League en is sinds het seizoen 2014/2015 actief in Europese competities. Het was ook meteen in het debuutjaar, dat de beste prestatie tot nu toe behaald werd met het bereiken van de kwartfinales. Een jaar later verloor men in de derde ronde nipt van Aalsmeer: 32-33 en 22-22. De ploeg telt twee Servische en een Kroatische speler in de selectie. Bevo maakt gebruik van de diensten van de Belgen Gillé en Serras.  

De eerste internationale deelname van Bevo Hc dateert uit het seizoen 2004/2005. Met het bereiken van de tweede ronde mag Bevo in het seizoen 214/2015 terugkijken op de beste internationale prestatie.

cover Bevo probeert via twee duels tegen Ramhat Hashron de weg omhoog te vinden in de BENE-League

foto archief HSP / foto Reza

 

Deel dit bericht