Nieuws

WERELDPRESTATIE ORANJE IN HONGARIJE: 20.000 FANS STIL

WERELDPRESTATIE ORANJE IN HONGARIJE: 20.000 FANS STIL

Door Frits Feuler – Wat een entourage! Wat een wedstrijd! Superlatieven schieten te kort. Wat de Oranje-mannen in de pas geopende Budapest Arena ten overstaan van bijna twintigduizend Hongaarse fans en een plek Oranje-supporters liet zien, zal bij iedereen nog lang op het netvlies blijven.

De eerste wedstrijd op het vijftiende EK, de tweede deelname ooit sinds 2020 in Noorwegen – zeventiende plek – was meteen goed voor ‘goud’. Hongarije, geen kleintje op de Europese handbalkaart, werd op alle fronten afgetroefd, ja bij tijd en wijle voor schut gezet. Driemaal kon de thuisploeg een gelijke stand bewonderen (1-1, 2-2 en 28-28), de rest was aan Nederland: na de 10-13 voorsprong halfweg was die marge er na zestig minuten ook nog: 28-31.

Vooraf had Oranje al aangekondigd die massa fans stil te krijgen met goed, degelijk spel. En de ploeg hield woord: zonder iemand tekort te doen een absolute teamprestatie waarin Kay Smits (elf treffers, man-of-the-match) en Dani Baijens (zes keer raak) behoorlijk wat scorend vermogen aan de dag legden.

Na afloop de eerste reacties bij de succesvolle Oranjeploeg.

Lijnspeler Samir Benghanem genoot na afloop van oor tot oor: “Stunt van de underdog! Twintigduizend fans stil gekregen zoals we dat vooraf dachten. Alle spelers en de staf geloofden erin. Dit is wat we willen. Goed voorbereid, goed uitgevoerd. Geeft goede moed voor de volgende twee duels. Nu eerst eitwitten en water tanken, zodat we zondag weer fris aan de start staan.”

Aanvoerder Bobby Schagen kon zich geen beter cadeautje wensen voor zijn 32e verjaardag, die hij samen met Ivar Stavast (24) vanavond nog met traktaties wil opluisteren. “Moest ook twee keer goed naar de eindstand kijken,” aldus de flankspeler van Lemgo, "maar het stond er echt! Goed begonnen, lef getoond, rustig gebleven zelfs met zijn vieren op het veld. Drie keer een gelijke stand toegestaan zegt natuurlijk heel veel over onze kwaliteiten. Zeker hier in het hol van de leeuw. Mooiste zege ooit, denk ik dan. Nu even afschakelen. Waar dit eindigt? Ons doel was in elk geval om door te gaan, dat moet dan maar. Als aanvoerder kan ik nog wat ervaring uit de Bundesliga overbrengen op die jonge gasten, we gaan niet gaan zweven, beide benen op de grond blijven. Zondag nieuwe opdracht.”

Bondscoach Erlingur Richardsson had een bijna perfecte match gezien. “We hadden de controle, steeds twee voorop. Goed in de dekking, goed tempo. Tweede helft even een moeilijke fase. Deze zege is een mooie opsteker voor het Nederlandse mannenhandbal.”

Zondag het duel tegen ‘zijn’ IJsland. “Ja, een aantal spelers heb ik in de club, die zullen erop gebrand zijn om van ons te winnen. Als ploeg heeft IJsland op toernooien meer ervaring, voor Nederland is het de tweede EK-deelname. Maar we gaan ons goed voorbereiden.”

Dani Baijens (zes treffers) kan ook terugzien op een prima wedstrijd, zeker de tweede helft. “In de eerste was ik inderdaad wat slordig, Kay en Luc pakten het in de opbouw goed op. Daarna kwam ik wat meer in de een-tegen-een-situaties die ik kon benutten. Die tijdstraffen waren niet terecht, rood lonkte. Ik ben zo blij, zo trots met deze zege! We willen met ons handbal iets aan Europa laten zien.”

Luc Steins keek met genoegen terug op de stunt die hij vooraf voorspeld had. “We hebben dat plukje Nederlandse fans ook gehoord toen we die Hongaren stil hadden,” gniffelde hij. “Twee punten, die tellen. Soms nog wat slordig, soms kan de afronding nog wat beter,” keek hij kritisch terug. “We hebben met ons koppie gespeeld, dit is een opstapje naar meer. En samen spelen met Kay? We weten inmiddels wel hoe we die het beste kunnen gebruiken in ons spel.”

Kay Smits was vol lof over de geleverde teamprestatie. “Hongaars feestje verstoord! Mooi!” waren zijn eerste woorden. “Met 16 spelers, ook kunnen doorwisselen als het moest. We hadden elkaar hard nodig. Zo’n vliegertje is niet om mooi te doen, maar in ons spel hebben we af en toe een trucje nodig dat functioneel is. Natuurlijk moeten we er zondag weer staan, verliezen zou na vanavond zonde zijn.”

De statistieken:

Hongarije: Adrian Sipos, Petar Topic (1), Bendeguz Boka (1), Patrik Ligetvari, Marton Szekely, Roland
Mikler, Miklos Rosta, Dominik Mathe (5), Pedro Rodriguez Alvarez (3), Bence Banhidi (3), Bendeguz
Bujdoso, Zoltan Szita, Gabor Ancsin, Richard Bodo (6), Mate Lekai (8), Egon Hanusz (1).

Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast (1), Rutger ten Velde (2), Robin Schoenaker (1), Iso Sluijters,
Luc Steins (3), Samir Benghanem (3), Bobby Schagen (3), Ivo Steins, Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer
(1), Dennis Schellekens, Alec Smit, Kay Smits (11), Tom Jansen, Dani Baijens (7).

Scheidsrechters: Mirza Kurtagic (SWE) / Mattias Wetterwik (SWE)

Strafminuten: 10’ – 12’ (Banhidi 2’, Sipos 2’, Lekai 4’, Sipos 2’ - Sluijters 2’, Stavast 2’, Baijens 4’, Ten
Velde 2’, Adams 2’)

Strafworpen: 4/6 – 5/5

cover Oranje juicht na zege op Hongarije

foto Reza

 

Deel dit bericht