WHC/HERCULES EERST TELEURGESTELD, DAARNA TEVREDEN MET EEN PUNT

AD SPORT / Peter Lotman - De mannen van WHC/Hercules behaalden in de eredivisie een zwaar bevochten 28-28 gelijkspel tegen E&O. Aanvankelijk overheerste de teleurstelling over de puntendeling maar uiteindelijk, toen de eerste emoties waren verwerkt, waren de Hagenaars toch wel blij met dat ene punt. Gelet op het grillige verloop van de partij was de uitslag het meest rechtvaardig.

De thuisclub begon sterk met 4-2 en 6-4, maar zakte vervolgens ver weg naar 11-14 en 12-15 door te veel technische fouten en slordig afronden. Het Combinatieteam mocht in die fase doelman Ole van Grieken dankbaar zijn, dat hij in elk geval zijn sterke vorm toonde met het stoppen van een strafworp en een aantal andere vrije kansen.

HAGENAARS GEVEN ZEKERE WINST IN SLOTFASE TOCH NOG UIT HANDEN

Pech was, dat aanjager Koen Houdijk vijf minuten voor de rust uitviel met een ogenschijnlijk ernstige rugblessure. Gelukkig kon hij na wat loopoefeningen in de tweede helft weer binnen de lijnen verschijnen.

De ploeg uit Emmen, getraind en gecoacht door voormalig topspeler Harry Weerman, had in het eerste half uur het beste van het spel. Het combineerde beter en was scherper in de afronding. WHC/Hercules mocht blij zijn, dat het door Luca en Jonah Baak en de goed spelende Thimo Bakker de schade bij de rust beperkt hield tot 15-16.

KNAPPE REDDINGEN

Blijkbaar had het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer in de kleedkamer een stevig woordje gesproken met hun discipelen, want het begin van de tweede helft was plotseling ijzersterk van de Hagenaars. Tim Frenk, Jari van de Moosdijk en Luca Baak zorgden bij 21-16 voor de ommekeer. En opnieuw verrichtte Ole van Grieken een serie knappe reddingen.

Van de Moosdijk kwam na de rust voor het eerst binnen de lijnen en onderscheidde zich zowel in de aanval als de verdediging. Omdat hij ook al een wedstrijd in het reserveteam had gespeeld, moest hij later toch weer naar de wisselbank en dat was jammer voor het team.

Op het moment dat de Haagse supporters dachten, dat die voorsprong van vijf doelpunten wel genoeg zou zijn, ging WHC/H plotseling lopen knoeien. Veel balverlies en veel te gehaaste schoten in plaats van te temporiseren en de wedstrijd in handen te houden. De Emmenaren maakten dankbaar gebruik van die inzinking en bogen de achterstand via cirkelloper Wouter Pronk en schutter Daan Molenbroek om naar een 22-23 voorsprong.

ONNODIG SPANNEND

Met nog tien minuten op de klok werd het zodoende nog onnodig spannend. Koen Houdijk, Jonah Baak en Thimo Bakker (beiden uit een fraaie break) zorgden toch weer voor hoop bij de Haagse fans: 25-23. Toen vervolgens Mark Broers met nog vijf minuten te gaan 26-23 binnenschoot, leek het Combinatieteam toch de volle winst te pakken. Maar E&O knokte door en ondanks sterk keeperswerk van Ole van Grieken schoten Rick Wielage en Anes Devedzic hun ploeg via 27-25 en 28-26 op de valreep nog naast de Hagenaars: 28-28.

De Emmenaren blij met dat ene punt en de Hagenaars boos op de scheidsrechters die in hun ogen Luca Baak onterecht affloten voor lopen en vervolgens Koen Houdijk, die doorspeelde omdat hij het fluitsignaal niet hoorde, en daarna Kjeld Meijnen een tijdstraf gaven. De onvrede was begrijpelijk, maar de Hagenaars beseften gelukkig óók dat ze toch echt de schuld bij zichzelf moesten zoeken.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Het was bij vlagen een aardig kijkspel, maar te vaak rommelig en onnauwkeurig van beide kanten. De inzet en de wil waren echter volop aanwezig en dat maakte veel goed.

Scheidsrechters (**): Hristijan Stevoski en Ricardo Schoof floten goed volgens de spelregels. Maar daar zat nou juist ook het probleem. Ze floten voor alles wat zij zagen, pasten niet de voordeelregel toe en waren te pietluttig met het uitdelen van tijdstraffen en strafworpen. Dat alles kwam het spelverloop niet ten goede. De spelers en coaches waren dit keer niet gelukkig met het koppel, dat beslist beter kan.

Doelpunten WHC/Hercules: Luca Baak (5), Tim Frenk (5), Koen Houdijk (4), Mitch Giezeman (3), Thimo Bakker (3), Jonah Baak (3), Mark Broers (2), Erwin Roeleveld (1), Lars Vogelaar (1) en Jari van de Moosdijk (1).

Doelpunten E&O: Rick Wielage (6), Daan Molenbroek (5), Wouter Pronk (4), Anes Devedzic (4), Michael Wennink (4), Koen Schoemaker (3), Emile Hoogland (1) en Thijs Wittendorp (1).