WHC/Hercules op valreep langs opleidingsteam Quintus

AD SPORT / Peter Lotman - Bijna zorgde het Opleidingsteam Quintus voor een verrassing in het bekerduel met de Haagse rivaal WHC/Hercules. Pas in de laatste minuut maakte de eredivisieclub het verschil tegen de Westlanders, die een klasse lager uitkomen. Jonah Baak schoot zijn team op de valreep naar de volgende ronde. Tom Scheepmaker was met tien doelpunten de man van de wedstrijd.

Doordeweekse wedstrijden, en zeker in de beker, zijn niet bepaald populair bij de spelers. Toch maakten de beide partijen er nog een aardig potje van. Mooie doelpunten en een spannend scoreverloop zorgden toch voor het nodige kijkplezier. De vele missers werden daarbij maar op de koop toe genomen.

Het reserveteam van Quintus verkocht de huid duur en had zelfs grote delen van de partij een voorsprong: 8-5, 10-7 en 13-12 bij de rust. Na het wisselen kwam WHC/Hercules van 16-14 terug tot 17-17, na een kwartier, en vanaf dat moment ging het gelijk op tot die laatste minuut. Bij 18-18, 21-21 en 23-23 viel de winnaar niet te voorspellen.

Ziggy Eijsenring zorgde uit een strafworp voor 24-25, maar René de Bakker bracht Quintus weer op gelijke hoogte. Een verlenging lag in het verschiet, maar door de beslissende treffer van Jonah Baak bleef dat extraatje de toeschouwers bespaard.

Tien keer

Opvallend was de rol van Tom Scheepmaker bij het combinatieteam. Hij speelde gedreven en scoorde tien keer. Een aantal dat hij nog niet eerder in belangrijke wedstrijden had geproduceerd. Jonah Baak was met vijf doelpunten na zijn hersenschudding ook weer aardig op dreef.

Bij Quintus was Niels van Lier goed in vorm. De linkshander is op de weg terug na zijn zware knieblessure en liet zien dat hij het scoren (vijfmaal), maar vooral ook het inzicht nog niet verleerd is. Hij strooide kwistig met slimme passjes en behield het overzicht.

Ook Patrick Broch schoot vijf keer raak vanaf de cirkel, maar hij had met zijn laatste schot twintig seconden voor tijd eigenlijk nog even moeten wachten met de afronding. Jaap Mol viel ons op vanwege zijn gedrevenheid zowel in de aanval als de verdediging.

Een bepalende rol vervulden de scheidsrechters Carla van Dijk en Marieke Smit (****). Door hun voortreffelijke leiding, met veel oog voor de voordeelregel, droegen zij in belangrijke mate bij aan het vlotte verloop van het duel.