Nieuws

WIE VAN DE DRIE? ZATERDAG WORDT IN HANDBALNL LEAGUE ALLES DUIDELIJK….

Zaterdagavond wordt de vijfde en laatste speelronde in de HandbalNL League afgewerkt. Drie potjes nog, dan wordt de balans opgemaakt: welke twee ploegen spelen om de landstitel? LIONS staat met één been in die BOT, maar wil door middel van de eerste plaats tweemaal het thuisvoordeel in de maximale serie van drie duels claimen. In Sittard komt nummer twee, Aalsmeer op bezoek dat met minimaal één punt zeker is van de eindstrijd.

De ploeg van Wai Wong kent in Sittard wel vaker hoogtijdagen en kan zelfs bij winst – op doelsaldo – over LIONS heen wippen. Bij de Limburgers vertrekt of stopt een aantal spelers: Bram Kleijkers gaat richting Neerpelt, broer Martijn naar het Franse Pau. Flankspeler Rob Schmeits verkast eveneens naar Neerpelt, Ivo Steins en Jasper Adams stoppen ermee. Bij Aalsmeer swerkt Jimmy Castien (34) , na negentien seizoenen, toe naar het einde van zijn handballoopbaan. Vijfmaal vierde Castien de titel, tweemaal de beker.

Dit seizoen kwamen LIONS en Aalsmeer elkaar tweemaal tegen in de BENE-League, tweemaal eindigde het duel in een draw: 36-36 en 28-28. In 2021 hadden beide ploegen drie duels nodig om te bepalen wie er landskampioen werd. In Sittard pakte Aalsmeer middels een 24-29 zege in het derde en beslissende duel de titel. Een jaar later, in de duels met Volendam, kwam Aalsmeer tot de 13e landstitel.

In Volendam - Ephrahim Jerry, Jelmer de Vries, Evert Kooijman en Lucas Schneider beginnen aan hun laatste optreden - wordt op hetzelfde tijdstip met een schuin oog naar de ontwikkelingen in Limburg gekeken. Immers, bij verlies van Aalsmeer en Volendamse winst op Hurry-Up komt de ploeg van coach Geert Hinskens in de eindstrijd terecht. Een allerlaatste kans dus om het seizoen te verlengen. Bij Hurry-Up staat het duel in het teken van het afscheid van een vijftal spelers. Mogelijk willen dat kwintet nog éénmaal zijn kunsten laten zien op vreemde bodem en daarmee de thuisploeg verrassen.

Bevo waar onder meer Dario Polman, Arjan Versteijnen, Lars van Driel en Kobe Serras hun laatste duel in het geel-blauw spelen, ontvangt hekkensluiter Houten dat zich met dit duel gaat voorbereiden op het tweeluik met de kampioen van de eredivisie, BFC. Inzet: een plek in de BENE-League voor het komend seizoen. Wessel Blokzijl trekt volgend seizoen het shirt van Sporting Pelt aan. Duel één staat op zondag 26 mei om 15:00 uur in The Dome op het programma.

PROGRAMMA (alle wedstrijden om 19:00 uur):
LIONS – Aalsmeer; Volendam – Hurry-Up; Bevo – Houten
STAND:
1. LIONS 4-10 (131-111 +20); 2. Aalsmeer 4-8 (142-120 + 22); 3. Volendam 4-6 (128-107 +21); 4. Bevo 4-4 (114-123 – 9); 5. Hurry-Up 4-3 (122-130 -8); 6. Houten 4-0 (111-157 -46).

VROUWEN

Bij de vrouwen richt alle aandacht zich op het eerste van maximaal drie duels in de strijd om de landstitel. Regerend kampioen VOC ontvangt om 14:30 uur, onder leiding van Hommen en Van Kessel, concurrent HC Groot Venlo op zondag. Beide ploegen doorliepen de reguliere competitie en de play offs op de voor hun kenmerkende manier: af en toe een beetje lastig, maar over het algemeen ‘niks aan het handje’.

In de reguliere competitie won VOC tweemaal van de Limburgsen: 28-26 in Venlo, 28-23 in Amsterdam. VOC moest in 22 duels één keer buigen: op 4 november hield VZV met een 32-31 zege de punten in ’t Veld. In het duel om de Super Cup, eind augustus, toonde de ploeg van scheidend coach Robin Gielen zich tot winnaar: 30-16. Bij VOC komen Donna Bakker, Alieke van Maurik, Romee Maarschalkerweerd, Romy Verweij en Rozemarijn Alderden na de zomer niet meer terug. Duel nummer twee volgt op zondag 26 mie, 14:15 uur in Blerick-Venlo en staat onder leiding van Klompers en Stobbe.

Het duel is zondagmiddag live te volgen op NOS.nl en NPO1.

Om de plekken 3 en 4 komen Velo en VZV – beide teams eindigden in de kampioensgroep als tweede - elkaar tweemaal tegen, inzet blijft een plekje in het Europese toernooi. Bij Velo staan deze duels in het teken van een hele groep speelsters en trainer die er komend seizoen niet meer bij zijn.

SEW, dat na elf seizoenen afscheid neemt van Roos Knijn en Quintus, derde in hun kampioensgroep, duelleren om de uiteindelijke plekken vijf en zes, te beginnen a.s. zaterdag (19:00 uur) in Wognum, tweede duel op hetzelfde tijdstip een week later in Kwintsheul.

Vlug en Lenig en Kwiek, de beide nummers vier uit de kampioensgroep, spelen om plek 7 en 8. Zaterdag (19:00 uur) duel één in Geleen. Een week later de return in Raalte om 19:00 uur. Kwiek, dat in de reguliere competitie als vijfde eindigde en één bonuspunt meenam, zakte in de kampioensgroep met zes nederlagen behoorlijk door het ijs. Om het seizoen niet in mineur te laten eindigen zou de ploeg uit Raalte met twee overwinningen nog een beetje van alle teleurstellingen kunnen wegspoelen. Na de zomer staat Peter Portengen aan het roer als coach, hij neemt het stokje over van Jildou Meijer-Dijkstra. Lisa Bosch en Astrid Uitslag vertrekken naar Dalfden.   

BELGIË

In België zijn zondagmiddag (15:30 uur, Trudo-hal) alle ogen gericht op het beslissende duel bij de vrouwen: regerend kampioen en bekerwinnaar HB Sint Truiden dat verleden week onderuit ging bij verliezend bekerfinalist HUBO handbal (28-25) krijgt bezoek van nummer twee, KTSV Eupen. Verschil vooraf: één punt. De ploeg uit de fruitstad gaat op jacht naar de vijfde landstitel na 2006, 2017, 2018 en 2023. Als bekerwinnaar mocht de club in 2010, 2018, 2019, 2023 en 2024 de schaal omhoog houden. De ploeg uit de Oostkantons telt één punt achterstand en kan bij winst voor het eerst de titel vieren. Voor Sint-Truiden-coach Jo Delpire zijn laatste klusje, hij wordt teammanager binnen de club en wordt opgevolgd door het duo Tom Simons / Ben Vanbelleghem.

Bij de mannen trappen Bocholt en Sporting Pelt af voor hun gooi naar de landstitel, nu nog in handen van Bocholt. De ploeg uit Neerpelt is bezig aan een sterke fase en heeft op papier de beste kansen. Maar Bocholt wil het afscheid van hun topspeler Serge Spooren niet zomaar voorbij laten gaan: afscheid met een titel – beker en BENE-League gingen aan de neus voorbij – zou een aardig cadeau zijn. Mocht Bocholt het over maximaal drie duels niet redden, dan is het voor het eerst sinds 2013 dat de club met lege handen staat na vijf landstitels, zes keer winnaar BENE-League en zeven keer Belgisch bekerwinnaar. Voor Sporting Pelt (tien keer kampioen, voor het laatst in 2004) en negen keer winnaar Belgische beker (voor het laatst in 2006) zou er met een elfde landstitel een einde komen aan het lange wachten op succes. Bij Pelt komen Dylan Vossen (stopt) en Nick Deekens (bij het Franse Istres onder de lat) volgend seizoen niet meer in actie.

PROGRAMMA:
18 mei: 20:15 uur Bocholt - Sporting Pelt; 25 mei: 20:15 uur Sporting Pelt - Bocholt; eventuele 'belle' op 2 juni, 20:15 uur Sporting Pelt - Bocholt

DENEMARKEN

In Denemarken wordt dit weekeinde een begin gemaakt met de de eindronde om de landstitel. Bij de mannen in de halve finale - over twee duels - zijn Aalborg en Skjern en Fredricia en Ribe-Esbjerg aan elkaar gekoppeld. Aalborg eindigde als nummer één in de reguliere compettitie, Skjern als zesde, Fredericia als tweede en Ribe-Esbjerg als achtste. Donderdag duel één, zondag de returns.

Bij de vrouwen zijn de vier ploegen 'veroordeeld' tot het spelen van een extra duel om de beide finalisten te vinden. Herning-Ikast maakte de uitnederlaag bij Esbjerg (35-24) goed met een gelijkspel in eigen huis: 33-33. Jerabkova scoorde voor Herning liefst tien keer. Verrassend: Reistad kwam bij de gasten niet op het scoreblad. Zaterdag de 'belle' in Esbjerg.

Wie de tweede ploeg wordt in die finale? Odense zette thuis Nykobing aan de kant (39-21) maar moest het uitduel afgeven: 29-33. Housheer en Van der Vliet namen elk vier treffers voor hun rekekening. Het besliddende duel is zaterdag in Odense.

FRANKRIJK

Bij de vrouwen komt CL-FINAL4-deelnemer Metz zaterdag in actie in de finale om de Franse beker. Tegenstander is Dijon dat in 2017 voor het laatst een punt pakte tegen Metz. Metz en Brest Bretagne leiden in de nationale competitie, met 70 uit 24 en nog twee speeldagen voor de boeg. Begin mei won Metz op het veld van Brest met zes verschil: 24-18. Qua resultaat beter dan de verliesbeurt op eigen veld (22-23) medio januari waardoor de ploeg van coach Emmanuel Mayonnade qua onderling resultaat bij een gelijke stand de titel pakt. Op 1 juni staat Metz in de FINAL4 van de CL in Boedapest in de halve finale tegenover Bietigheim.

Bij de mannen ging de beker op 20 april al naar Nantes dat PSG met 23-31 de baas was.

cover foto 1 VOC is de titelverdediger in de strijd om de landstitel bij de vrouwen, foto Hank Prijs / archief HSP

foto 2 LIONS verdedigt de landstitel, tegen welke ploeg? Dat weten we zaterdagavond rond de klok van half negen, foto Reza

Deel dit bericht