Nieuws

WK STUDENTEN: NEDERLAND VIJFDE, TOPSCHUTTERSTITEL ELINE VELTROP

Het Nederlands studententeam (vrouwen) is als vijfde geëindigd op het 5e FISU World University Championship – Handball 2024, dat van 24 tot en met 30 juni werd gehouden in het Spaanse Antequera. Eline Veltrop (SEW) pakte de prijs voor topscorer van het toernooi.

Onder begeleiding van Koen Steeman, Dick Richards en Danique Boonkamp ging de ploeg in Spanje aan de slag. De eerste wedstrijd van het toernooi werd nipt verloren van Tsjechië (30-31), een goed keepende Romy Verweij kon een achterstand niet voorkomen. De eerste overwinning volgde een dag later tegen Chili (41-25). Dat betekende dat een overwinning op het nog ongeslagen Polen moest volgen voor een plek in de halve finale. Na een achterstand van zes treffers in de eerste helft kropen de Nederlandse studenten puntje voor puntje dichterbij. Vooral Denise Mol was in de tweede helft ongrijpbaar voor de Poolse opponent. Helaas kwam het team niet verder dan een 33-33 gelijkspel, naar later zou blijken de uitendelijke nummer drie van het WK.

Na het verwerken van de teleurstelling van het missen van de halve finale, werd de focus op plek 5 gelegd. Door een goed geoliede Nederlandse aanvalsmachine werd eerst India (52-23) en vervolgens opnieuw Chili (42-23) aan de kant gezet. Valerie Smits was in die wedstrijden de sleutel in de het Nederlandse middenblok.

Coach Steeman is trots op de groep: "De dames hebben zich kunnen meten aan semi-profs die in de hoogste competities van Tsjechië en Polen spelen, het is dan zuur dat je één doelpunt tekort komt voor de halve finale. Maar ik weet zeker dat alle speelsters individueel gegroeid zijn dit toernooi en die ervaring meenemen naar de Nederlandse competitie.”

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen pakte Spanje de titel op het WK voor studenten door respectievelijk Polen en Frankrijk te verslaan in de finale. Het Nederlandse studententeam ging echter niet met lege handen naar huis. Eline Veltrop eindigde met 38 doelpunten boven aan de lijst van topscoorders en kreeg daarvoor de bijbehorende prijs uitgereikt.

Over twee jaar is er opnieuw een WK voor studenten, dan in het Franse Bordeaux. Met deze groep is er een nieuwe generatie studenten opgestaan die het niveau en het belang van het mondiale studentenhandbal kent. De ambitie is meteen uitgesproken om daar opnieuw een gooi te doen naar de medailles. Hopelijk samen met een mannenteam.

De Nederlandse selectie, begeleid door Koen Steeman, Dick Richards, Danique Boonkamp en Arjan Hermsen bestond uit:
Lisanne van Kruijswijk (Venlo), Isa op den Kelder (SEW), Denise Mol (SEW), Eline Veltrop (SEW), Ashley Jacobs (SEW), Lysanne Huele (SEW), Marit Winkels (Kwiek), Naomi Gooyers (SEW), Renée Kolken (VZV), Nyah Metz (SEW), Romy Verweij (VOC), Valerie Smits (VOC), Lois van Ruijven (Quintus).
Deel dit bericht