Nieuws

ZES PLOEGEN VOOR KWARTFINALES BEKEND; HOE VERDER?

ZES PLOEGEN VOOR KWARTFINALES BEKEND; HOE VERDER?

Nog twee speeldagen te gaan in de hoofdronde op het 28e WK in Polen/Zweden. Zes van de acht ploegen voor de kwartfinales zijn bekend. Nog twee plekken te vergeven. Nederland dat ruim drie kwartier sterk speelde tegen Noorwegen maar in de tweede helft tegen Duitsland flink onderuit ging, speelt maandagavond (18:00 uur, VIAPLAY) het laatste duel in de hoofdronde tegen Servië. Winst op de Serven zou een derde plek in groep3 betekenen, achter grootmachten als Duitsland en Noorwegen.

Frankrijk, Spanje, Zweden, Duitsland, Noorwegen en Egypte zijn tot nu toe zonder puntverlies zo ver gekomen. Zweden en Egypte spelen hun kwartfinale in Stockholm. Duitsland en Noorwegen trekken naar Gdansk en spelen of tegen Spanje of tegen Frankrijk. Daar moet het onderlinge slotduel (vanavond, 21:00 uur, VIAPLAY) uitsluitsel over geven. Duitsland en Noorwegen komen elkaar maandagavond (20:30 uur, VIAPLAY / ARD/ZDF) tegen, met als inzet de eerste plek in de groep 3 waar ook Nederland speelde.

De teams kunnen hun tegenstanders ‘kiezen’, want de tegenstanders komen uit groep I, die zondag al zijn laatste speeldag heeft. Ook Frankrijk en Spanje zijn tot dusver zonder verlies, de Equipe Tricolore heeft voor de rechtstreekse ontmoeting met Spanje het iets betere doelsaldo en behoudt bij een gelijk puntenaantal plaats een.

Coach Alfred Gislason van Duitsland vondt het leuk om de kwartfinales al te hebben bereikt met nog één wedstrijd in de hoofdronde. "De wedstrijden worden nu moeilijker, die komen er nu allemaal aan", zei de bondscoach met het oog op de komende tegenstanders. Spanje of Frankrijk? "Dit zijn twee tegenstanders van de bovenste plank", zei doelman Andreas Wolff die tegen Nederland een bijzonder sterke indruk maakte.

In groep II is alleen Zweden door als groepswinnaar. Met name Portugal en Hongarije strijden om die tweede plaats. Ook Brazilië en IJsland hebben theoretisch nog kansen. Deze zijn echter onrealistisch voor beide partijen, aangezien Hongarije de dag opent tegen het puntloze Kaapverdië.

IJsland duelleert met Brazilië, maar verloor het onderlinge duel met Hongarije toen ze op gelijke hoogte kwamen met de Magyaren. Zelfs een mogelijke drievoudige vergelijking met Portugal - bijvoorbeeld in een gelijkspel tussen de Iberiërs en Zweden - zou niet helpen. Net als in de voorronde zou Portugal IJsland en Hongarije voor zijn.

In poule IV staat Egypte al veilig in de hoofdronde, maar de Noord-Afrikanen zouden in een rechtstreeks duel met Denemarken hun groepszege kunnen verspelen. De wereldkampioen moet bibberen, want Kroatië ligt op de loer: met een zege op Bahrein kunnen de het Deense verlies zelfs overlopen. Door het gelijkspel in een directe vergelijking telt bij een gelijkspel uiteindelijk het doelsaldo. Hier gaat Denemarken de laatste speeldag in met een achterstand van 22 doelpunten.

cover Andreas Wolff, struikelblok voor Oranje, gaat met Duitsland naar de kwartfinales

foto IHF

Deel dit bericht