Nieuws

Zit er vanavond een stunt(je) in tegen Spanje?

Zit er vanavond een stunt(je) in tegen Spanje?

Door Frits Feuler – Na de historische zege op Letland – de eerste ooit op een EK – komt Oranje vanavond in het derde en laatste groepsduel (20.15 uur) in actie tegen regerend Europees kampioen Spanje. Die ploeg versloeg Duitsland met haast speels gemak: 33-26.

De euforie na de winst op de Letten was groot in het Oranje-kamp. Terecht. Ook in de media veel aandacht voor deze prima prestatie. Maar of er vanavond ook met een stunt of stuntje gerekend kan worden? Spanje is van een ander niveau dan Letland, daar is iedereen zich van bewust en een van de favorieten voor goud. Spanje kan zich geen gezichtsverlies permitteren door van het nietige Nederland te verliezen. Of een gelijk spel toe te moeten staan. Een perfect handbaluurtje bij Oranje en een wat mindere aandacht bij de Spanjaarden zou zo maar eens van waarde kunnen zijn. Wat in elk geval zeker is: Nederland kruipt langzaam uit het dal van de mindere handballanden en klimt stap voor stap richting de toplanden. Noem het ‘handballand in opkomst’.

Plaatsing bij de laatste twaalf landen op dit EK zou een wereldstunt zijn! Met de geleverde prestaties onder leiding van bondscoach Erlingur Richardsson mag de ploeg en begeleiding nu al best een heel klein beetje trots, nou, vooruit: heel trots zijn! De ploeg zal de komende tijd een graag geziene oefenpartner zijn voor de toplanden.

In april en juni zijn de kwalificatieduels voor het WK in Egypte, 2021. Wat zou het voor een klein handballand als Nederland mooi zijn om dan weer aan de buis gekluisterd te zitten. Oranje tegen Korea, tegen Noorwegen in de groepsfase. Om maar iets te noemen. Of in 2022 weer bij het EK aanwezig zijn. Of - we dromen even verder - in 2024 bij de Spelen in Parijs.

Een ding is zeker: er zit in elk geval nog voldoende rek in deze groep. Belangrijk in dat verband is ook de aandacht voor de opleiding van de volgende lichting talenten die vooralsnog Europees gezien op een wat lager pitje acteert. Talenten laten aansluiten, de ingezette marsroute bij Oranje voortzetten. Misschien nog meer faciliteiten aandragen. Zoiets wordt visie, beleid genoemd. Uitdagende trajecten, spelen op hoog niveau. Geen mitsen en maren. Ook dat gegeven moet in de ontwikkeling van het grote Oranje worden meegenomen.

We gaan geen zestig jaar meer wachten op een volgende deelname aan een EK.

Tenminste, ik niet…..

Het duel is live te volgen op ZIGGO Sport, met commentaar van Raymond Koning.

Deel dit bericht