Nieuws

Zoë Sprengers actueel beste schutter in Bundesliga; Franse voorzitter onder vuur

Zoë Sprengers actueel beste schutter in Bundesliga; Franse voorzitter onder vuur

Van de Redactie – De meeste ploegen in de Bundesliga bij de vrouwen hebben vier duels afgewerkt. In dit nog prille seizoen voert Zoë Sprengers, linker flankspeelster bij Bayer Leverkusen, de ranglijst als topschutter aan. 32 keer, daarvan 7 strafworpen, kon ze juichend terug lopen naar de eigen defensie. Labrina Tsakalou (Thüringer, 31/0) en Irene Espinola Perez (Neckarsulmer, 28/0) volgen op plek twee en drie. Vierde en eerste Duitse speelster op de lijst is ex-international Kim Naidzinavicius met 25/17. De speelster van koploper Bietigheim bedankte medio februari voor de nationale ploeg. Lynn Knippenborg (Neckarsulmer) komt met 25/5 op plek 9, Kelly Dulfer (Bietigheim) met 18 treffers op 20.  

Leverkusen pakte 4 uit 4, scoorde 105 keer waarvan 32 stuks van de hand van Sprengers. Zaterdag reist ze met haar ploeg naar debutant en nog puntloze Zwickau voor 'match number five'.                            

* De nationale Duitse vrouwenploeg, die in de groep van Nederland strijdt voor een ticket op het EK 2022 en afgelopen zondag pijnlijk gelijk speelde tegen Wit-Rusland (24-24), heeft naast het veld wat meer indruk gemaakt. In de beide duels (vier dagen eerder werd met 36-10 gewonnen van Griekenland) en de voorafgaande trainingen legde de ploeg een afstand van 597 kilometer af.
Daarmee leverde de ploeg een bijdrage aan de ‘kilometerteller-campagne’ van Plan International, de officiële liefdadigheidspartner van de Duitse Handbalfederatie. Met nog een tweetal organisaties binnen proWIN bedroeg het totaal aantal te sponsoren kilometer 647, goed voor 647 euro. Die organisatie had vooraf aangekondigd de kilometers van de nationale ploeg en haar medewerkers aan te vullen tot 1000 en dat bedrag over te maken naar een stichting die zich inzet voor Kinderrechten.
Plan International riep op 12 september op tot de campagne ‘Kilometerteller’. Het doel was om symbolisch de wereld rond te varen door de krachten te bundelen voor Wereldmeisjesdag, op 11 oktober. In totaal werden bijna 52.000 kilometer geregistreerd met fietsen, wandelen, roeien, zwemmen en ook dus handbal. Goed voor 14.000 euro voor het meisjesfonds die zich inzet voor gelijke rechten voor meisjes wereldwijd. Met het ingezamelde geld worden meisjes gericht ondersteund. Ook als het tellen van de verzamelde kilometers op 11 oktober is geëindigd, eindigde, kunnen geïnteresseerden nog steeds doneren via het platform.

* Chambery haalt ex-keeper Gummersbach - Het Franse Chambery Savoie HB, spelend in de hoogste liga, heeft een opvolger gevonden voor de tussentijds naar Magdeburg vertrokken doelma Nikola Portner. Met de 29-jarige Kroaat Filip Ivic haalde de Franse club in de Savoyer Alpen van RK Zagreb binnen, hij tekende voor twee seizoenen.

Ivic begon bij Zagreb, verkaste in 2016 naar Vive Kielce en dook in 2019 op bij VfL Gummersbach waarmee hij degradeerde uit de Bundesliga maar toch besloot ook een niveau lager te blijven. Eind 2020 werd hij alsnog getransfereerd naar Celje en opnieuw Zagreb. Met Zagreb en Kielce won hij nationale titels, met de Kroatische nationale ploeg in 2013 WK-brons.

* Franz Semper opnieuw ‘out’ - Het zit SG Flensburg-Handewitt dit seizoen niet mee. Blessures stapelen zich op, zo erg zelfs dat enkele weken geleden assistent Mark Bult op het wedstrijdblad verscheen om, wanneer de nood aan de man was, hij nog binnen de lijnen van dienst kon zijn. Enkele weken na zijn comeback van een langdurige blessure sloeg het noodlot opnieuw toe voor Franz Semper. De clubleiding is druk in de weer om een vervanger voor de linkspoot op te halen.

* Pech ook voor de ploeg van Ephrahim Jerry, het Zwitsers Kadetten Schaffhausen. Bij de start van de European League moet de Zwitserse koploper in competitie het doen zonder de Spanjaard Joan Canellas en de Duitser Jonas Faulenbach. Voor laatstgenoemde is het nu al, vanwege ernstig letsel, einde seizoen.  

* In Noorwegen is Borge Lund, gelijktijdig ook hoofdcoach van Elverum HB, geen assistent meer bij de nationale ploeg van van Christian Berge.

* In Frankrijk loopt een onderzoek naar de voorzitter van Nantes, Gaël Pelletier. In het duel tegen Limoges, afgelopen vrijdag, schrijven de arbiters en de waarnemer in hun gedetailleerde rapport dat de voorzitter ‘beledigende en homofobe uitingen’ heeft gedaan richting de arbitrage. Na deze bizarre uitingen volgden ook nog ‘lichamelijke dreiging en de wens om te vechten,” meldt de Franse bond in een eerste bericht.  

cover Zoë Sprengers, topschutter in de Bundesliga

foto archief HSP / Leverkusen

Deel dit bericht