Nieuws

ZWARTE AVOND HAAGS/WESTLANDSE CLUBS IN EREDIVISIE

AD SPORT / Peter Lotman - Het was een zwarte zaterdagavond voor de eredivisieclubs (mannen) in de Haagse/Westlandse regio. Hellas werd weggespeeld in Houten met 34-23; Quintus verspeelde een kostbaar punt (36-36) thuis tegen Arnhem; WHC/Hercules ging onverwacht met 25-23 onderuit bij Dynamico en EHC kreeg klop bij Opleidingsteam Volendam: 31-27.

QUINTUS

Vooral de puntendeling van Quintus was een enorme tegenvaller. Het team van coach Ruben Schelbert komt nu op drie punten achterstand van koploper Houten. De titelkandidaat komt weliswaar nog naar Kwintsheul, maar de Westlanders hebben het dus niet meer in eigen hand. Het gelijkspel tegen ‘angstgegner’ Arnhem was onnodig, al moet worden gezegd dat het team van trainer/coach Pascal Lucassen een prima partij handbal speelde.

De Arnhemmers begonnen de competitie stroef, maar zijn aan een opmerkelijke reeks bezig. De ploeg speelde gedreven en leek beduidend meer gebrand op de overwinning dan Quintus. Vooral in de beginfase was de thuisclub bij 2-7 en 6-11 totaal niet bij de les. Elk duel werd gewonnen door Arnhem en elke rebound was eveneens een prooi van de gasten. Voeg daarbij het voortreffelijke spel met cirkelloper Peter Schoenaker (totaal twaalf doelpunten) en de altijd gevaarlijke linkshander Thijs Geurts (zeven keer raak) en de beweeglijke Sofiane Rhouma (acht treffers) en het gelijkspel mocht bepaald niet onverdiend worden genoemd.

Quintus stelde daar aanvankelijk bitter weinig tegenover. Al verdienden de Heulenaren het compliment dat ze die achterstand volledig wegwerkten. Met in een hoofdrol Timo Blom die met twaalf doelpunten een topprestatie leverde. Hij werd herhaaldelijk zwaar aangepakt, maar slaagde erin op wilskracht toch door te zetten en fraai te scoren. Ook keeper Cas van der Harst had een serie knappe reddingen, waardoor Quintus tóch met een 18-17 voorsprong kon gaan rusten.

Na het wisselen leken de Westlanders de partij in Westlands voordeel te beslissen. Ofke Teekens keepte sterk en Jorian Baauw maakte vier fraaie doelpunten. Bij 28-23, 32-27 en zelfs 34-31, zes minuten voor tijd, leek er niets aan de hand. Totdat, zoals zo vaak, Quintus er wéér niet in slaagde de partij ‘dood’ te maken. In plaats van rustig uit te spelen, bleven de aanvallers maar jagen ondanks de instructies van coach Schelbert om uit de dekking te blijven. Het gevolg was diverse keren balverlies, waarmee het gretige Arnhem wel raad wist. Rhouma, Schoenaker en (uiteraard) de vaak bepalende Geurts schoten hun team met minder dan tien seconden op de klok naar de 36-36.

Timo Blom was op schot met 12 doelpunten. Hier wordt hij afgestopt door Arnjem-uitblinkers Thijs Geurts (links) en Sofiane Rhouma, foto Paul Vis sr.

Grote teleurstelling bij Quintus, dat vooral het ongenoegen uitte richting de scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg. Ten onrechte, want al was er een aantal interpretatieverschillen over aanvallende fout en de tijdstraffen, het duo viel weinig te verwijten. Quintus moest toch echt de schuld bij zichzelf zoeken. Met iets meer overleg en gogme was de partij simpel over de streep getrokken.

HELLAS

In de jacht op de titel had Hellas weinig in te brengen bij koploper Houten. De thuiswedstrijd was eerder dit seizoen nog knap gewonnen, maar de revanche was overduidelijk. De Hagenaars misten Kevin Pronk (blessure) en Pim van Starrenburg (verblijf buitenland) en dat was merkbaar. Maar de thuisclub was op alle fronten de betere ploeg. De Hagenaars misten in het eerste half uur veel vrije kansen en slaagde er ook niet in de overtalsituaties behoorlijk uit te spelen. Dat bood Houten voldoende gelegenheid om bij de rust al een 15-11 voorsprong te pakken. Met de sterke schutters Ruben de Bok, Bram Versteegden en Rogier Teewissen scoorde Houten ook regelmatig in ondertal en dat mocht Hellas zich aanrekenen. De beide keepers Björn Brachten bij Houten en Storm Bolman bij Hellas waren overigens in een uitstekende vorm.

Bij Hellas werd de topschutter Martijn Poot knap aan banden gelegd door de steeds fel uitstappende verdedigers. Zonder de schotkracht van Poot zijn de Hagenaars minder gevaarlijk, al was vooral in de eerste helft Wessel Coster prima op schot. Ook de tactische ingreep van de coaches Joris Witjens/Björn Budding om met zeven veldspelers te gaan spelen, leverde in de tweede helft niet het gewenste resultaat op. Via 18- 11, 24-14 en 27-15 bepaalde Houten de eindstand royaal op 34-23.

WHC/HERCULES

De uitglijder van WHC/Hercules bij Dynamico in Oss was even onverwacht als onnodig. Het liep van geen kant bij de Hagenaars en dan is het stugge Dynamico niet makkelijk te kloppen. Coach Wesley Hage was teleurgesteld, maar richtte de blik alweer op de topper komende zaterdag thuis tegen Houten.

Hage: “Na een mooie reeks hebben we tegen Dynamico een domper opgelopen. Verdedigend ging het niet onaardig, maar aanvallend hebben we veel te weinig gebracht. We wilden te snel de afronding zoeken en hadden te veel slordig balverlies. Het ontbrak ons dit keer aan het speelse en de slimmigheidjes. Dat gaan we zaterdag beter doen.”

Bij 12-14 (rust), 18-20 en 19-21 leek het nog te kunnen voor het Combinatieteam en ook op zeven minuten voor het einde was er nog een (marginale) voorsprong van één doelpunt. Daarna zorgde geklungel voor de ommekeer en de luid bejubelde overwinning voor de thuisclub. Mitch Giezeman (5), Luca Baak (4) en Koen Houdijk (4) waren nog enigszins in vorm en op schot.

cover Cas van der Harst (Quintus) had een serie goede stops

foto Paul Vis sr.

Deel dit bericht