ZWEDEN DICHTBIJ STUNT; FRANKRIJK MET DE SCHRIK VRIJ
Met nog amper een kwartier op de klok hing de regerend Olympisch kampioen bij de vrouwen, Frankrijk, in de touwen. Zweden speelde tot dan een perfecte wedstrijd en leidde verdiend met 21-17. Maar ergens had de ploeg van coach Olivier Krumbholz nog een vaatje extra energie te pakken en sleepte er, vijftien tellen voor het einde van de reguliere speeltijd alsnog een verlenging uit: 25-25.
Horacek opende de volgende tien minuten, Koppang antwoordde. Een 0-4 run van het gastland betekende de beslissing. Zweden probeerde het wel maar sneuvelde in het zicht van de haven: 28-31. Door die zwaar bevochten zege houdt Frankrijk zicht op de derde opeenvolgende Olympische titel.
Het was het derde duel in een halve finale tussen beide ploegen die Zweden aan de Franse ploeg moest laten. Twee eerdere duels – Tokio 2020 en WK 2023 – leverden respectievelijk 56 en 65 doelpunten op. Maar dit duel kende een meer defensief karakter bij beide ploegen.
Na ruim twintig minuten hadden de beide keepster Johanna Bundsen en Laura Glauser met elk tien stops de aandacht op zich gevestigd, een stoppercentage van 50%. En het waren zeker geen gemakkelijke stops! Veen een-tegen-een-situaties moeste de beide goalies zien op te lossen. Zweden had op dat moment een schotpercentage van 46%, het gastland reikte tot 37%. Vanaf dat moment ook kwam het duel in een ‘roller coaster’, met alles erop en eraan!
Frankrijk liet heel wat kansen liggen, Zweden had het betere van het spel en dwong de regerend Olympisch en wereldkampioen tot het uiterste. Na de vlotte 2-4 voor de Franse ploeg in de beginfase legde Zweden een 5-0 run op de mat in amper vijf minuten: 7-4. Alles uit de kast bij Frankrijk dat stap voor stap terreinwinst boekte en bij 7-7 en 8-8 ernaast kwam. Toch nam Zweden, met zes keer Nathalie Hagman een voordelige ruststand mee: 12-10.
Bijna 25.000 fans zagen Frankrijk ook in deel twee niet in goeden doen: 20-16 na 45 minuten. Tweemaal Horacek en Granier trokken de stand in evenwicht (22-22), in de laatste vijf minuten gaven beide ploegen alles en was het duel van een behoorlijk niveau. Zweden dacht één minuut voor tijd de winnende treffer binnen te hebben, vijftien tellen voor tijd verstoorde Horacek die droom: 25-25. In de verlenging was het een en al Frankrijk dat de klok sloeg. De sprint naar 26-30 kon Zweden niet meer beantwoorden.
Frankrijk wint de derde van vier gespeelde halve finales op het Olympisch toernooi en speelt zaterdag om het goud tegen de winnaar van Denemarken tegen Noorwegen. Zweden gaat, net als in Tokio 2020, zaterdag voor de tweede keer ‘op voor het brons’.
NOORWEGEN FINALIST
Noorwegen en Denemarken speelden voor de tweede plek in de finale. De Noorse ploeg speelt na de 25-21 zege voor het eerst sinds 2012 weer een Olympische finale. Defensief speelde Noorwegen een sterke partij maar ook de tegenstander hield de rijen achterin redelijk tot goed gesloten. Vandaar het vrij lage aantal gescoorde doelpunten, mede ook door twee fantastische keepsters.
Noorwegen had in de groepsfase al gewonnen van Denemarken, 27-18, ook op het EK 2022 en WK 2023 kwamen de ploegen elkaar in de iendfase van het toernooi tegen. Maar Denemarken is geen ploeg die je zomaar even opzij zet. Met de 44-jarige Katrine Lunde onder de lat pakte Noorwegen, regerend Europees kampioen, snel een 4-1 voorsprong. Pas nadat de Deense keepster Althea Reinhardt, in de flow begon te komen, werd de ploeg van Jesper Jensen eindelijk wakker: 4-4, na de geweldige reddingen van Reinhardt. Vervolgens begonnen de teams doelpunten en missers uit te wisselen, waarbij de score vrijwel gelijkop ging. Opmerkelijk: binnen twaalf minuten had Henny Reistad al twee tijstraffen te pakken. Een aandachtspuntje voor de rest van de wedstrijd. Reistad speelde alleen nog aanvallend, Kristiansen nam haar defensieve taken over. Aanvallend kwam lijnspeelster Kari Brattset-Dale meer en meer in de wedstrijd met vier treffers. Een 3-0 run bepaalde de ruststand op 11-8 in Noors voordeel.
Het ging na de ruest van kwaad tot erger voor Denemarken (gemiddelde leeftijs 32,1 jaar) , dat voor het eerst sinds Athene 2004 hoopte terug te keren in de Olympische finale. Maar aanvallend kwam de ploeg niet uit de verf, zelfs niet met de zeven-tegen-zes-aanval wilde het niet echt lukken. Lunde bewees nog maar eens haar klasse: 10 stops op 27 schoten (37%) waardoor Denemarken er niet in slaagde dichterbij te komen. Noorwegen kon vrij makkelijk de doelpunten mee pikken via de counter: 18-12 en 21-14 (50’). Drie minuten voor tijd leek de spanning enigszins terug te keren (23-20) maar het eindsprintje was voor de Noorsen: 25-21. Noorwegen voor de vierde keer in de geschiedenis in de finale van de Olympische Spelen – in Seoul 1988 (zilver) - en behaalde hun achtste medaille en hun zesde op rij. Zaterdag de finale tegen het gastland, een herkansing ook van de laatste twee finales van het WK 2021 (winnaar Noorwegen) en 2023 (winnaar Frankrijk). Denemarken speelt met deze generatie die nog steeds geen goud op grote eindtoernooien heeft gewonnen, om het brons tegen Zweden.
cover Estelle Nze Minko (27) is langs Elin Hansson en op weg naar een van haar zeven treffers in het duel met Zweden
foto IHF