OPWARMEN VOOR WK: DIT MOET JE VOORAF WETEN
Woensdag begint het 26e WK voor vrouwen in Noorwegen, Denemarken en Zweden. Finaledag is 17 december in de Jyske Bank Boxen in Herning die 12.500 fans kan herbergen. 32 landen, verdeeld over acht groepen van vier, komen aan de afworp. Op een aparte pagina noteren we het programma, uitslagen en standen. Alle duels zijn te volgen op VIAPLAY.
Zes speelsteden zijn door de IHF aangewezen voor dit mondiale toernooi. Duitsland, met Nederland in 2025 gezamenlijk verantwoordelijk voor de organisatie van het volgende WK, start de groepsfase in Herning. Nederland vertrekt vanuit Fredrikshavn waar de Arena Nord plaats biedt aan 2300 toeschouwers.
Stavanger (DNB-Arena, 5000 fans) is de speellocatie voor twee groepen in de voorronde. De ploegen die doorstoten naar de hoofdronde, reizen naar Trondheim waar het Spektrum (plaats voor bijna 9000 fans) ‘the place to be’ is. Zweden levert twee locaties: Helsingborg (5000 fans) en het Scandinavium in Gothenburg wordt onder meer bezet door de Zweedse nationale ploeg.
MODUS
32 teams, acht groepen. De nummers 1, 2 en 3 gaan naar de hoofdronde, nummer 4 schuift door naar de President´s Cup. De punten uit de voorronde tegen de ploegen die doorgaan, worden meegenomen. Uit de vier hoofdrondegroepen met elk zes ploegen kwalificeren de nummers een en twee zich voor de kwartfinales. Vanaf dan volgt het k.o.-systeem. Die kwartfinales beginnen op 12 en 13 december: 12 december: kwartfinales 1 en 2, een dag later kwartfinales 3 en 4. Vrijdag 15 december de halve finales, zondag 17 december finale en duel om plek 3.
Ook de plaatsing tot plek 8 worden uitgespeeld, hetgeen betekent dat de topploegen tot dan negen wedstrijden hebben afgewerkt. De ploegen in de President´s Cup komen met hun plaatsingswedstrijden op zeven duels, teams op plek 3 tot 6 in de hoofdronde komen dan tot slechts zes duels. In totaal worden er bij dit WK 112 wedstrijden gespeeld.
Wedstrijd gewonnen? Twee punten. Gelijk? Iedere ploeg een punt. Niks nieuws. Eindigen twee teams of meer in punten gelijk in de groepsfase, dan telt het onderling resultaat. Daarbij is het doelsaldo belangrijkm is dat ook gelijk dan volgt het aantal gemaakte doelpunten. Is er dan nog geen beslissing, dan wordt het doelsaldo en het aantal gemaakte doelpunten uit alle wedstrijden beslissend. Komt hier ook geen beslissing uit, dan moet het lot beslissen. Eindigt een wedstrijd in de k.o.-ronde gelijk dan volgt een verlenging van tweemaal vijf minuten. Is er dan nog geen beslissing, dan volgt een tweede verlenging van tweemaal vijf minuten. Pas als er dan nog geen winnaar is, worden strafworpen genomen.
Iedere ploeg kan per wedstrijd 16 speelsters inbrengen die eerder aangemeld zijn in de groep van 35. Een dag voor de wedstrijd moet bij de technische meeting die groep van 16 bekend zijn. Tijdens het toernooi kunnen maximaal drie wissels plaats vinden. Alle ploegen moeten bij dit WK beschikken over drie sets shirts. Het derde tenue zal zelden worden gebruikt, zo leert de ervaring op eerdere toernooien.
Bij Duitsland zal Xenia Smits, zo luiden de berichten, de eerste wedstrijden niet van de partij zijn: ze liep in het eerste oefenduel met Zweden een dijbeenblessure op. Zij heeft de meeste interlands van de Duitse selectie achter haar naam: 101. Coach Markus Gaugisch voegde daarom Mareike Thomaer van Bayer Leverkusen aan de selectie toe. Duitsland oefende zoals de meeste WK-deelnemers, vlak voor het toernooi nog tweemaal tegen Zweden: 33-30 en 23-30. Nederland bijvoorbeeld had een tweeluik met Hongarije: 25-23 en 32-34.
FAVORIETEN
Meerdere ploegen mogen zich bij dit WK tot de favorieten rekenen. Op plek een mede-organisator, record Europees kampioen en titelverdediger Noorwegen. Ook Denemarken wil na WK-brons in 2021 en EK-zilver in 2022 de volgende stap zetten. Vice-wereldkampioen Frankrijk ligt ook hoog in de peilingen. Een titel voor Duitsland zou in dit rijtje een regelrechte sensatie zijn: de laatste bronzen medaille dateert van het WK 2007. Kan Montegro opnieuw stunten zoals bij het EK 2022, waar de ploeg brons pakte? Zijn Zweden en Slovenië bij de les? Of klimmen Spanje, Kroatië en Hongarije omhoog?
Waar we Oranje terugvinden? Het EK 2022 leverde een wat teleurstellende zesde plek op in een veld van zestien ploegen. Bij het WK 2021 in Spanje was plek negen het hoogst haalbare. Speelsters en staf hebben duidelijk aangegeven voor een medaille te gaan. De groepsfase mag geen problemen opleveren. In de hoofdronde komt Nederland dan de drie hoogst geëindigde ploegen uit groep G tegen, ook dan is Frederikshavn speelstad. Verwachte tegenstanders: Spanje, Brazilië en Oekraïne. Kazachstan zal zich voor plek 25 tot en met 32 gaan melden.
Belangrijk op dit WK is de eindklassering die gevolgen heeft voor directe kwalificatie voor de Spelen 2024 in Parijs of, via een omweg, een van de OKT’s: plek zeven is de positie die cruciaal wordt, dus moet er in elk geval een plek in de kwartfinale bereikt worden.
DE BAL
Niet onbelangrijk: met welke bal wordt dit WK gespeeld? De Japanse firma Molten produceerde de officiële wedstrijdbal X5000 Denmark/Norway/Sweden 2023 Edition: in de kleuren van de nationale vlaggen rood, blauw, wit, geel.
NOG BELANGRIJKER: DE SCHEIDSRECHTERS
De IHF wees 23 scheidsrechterskoppels en 10 reserveteams aan voor dit WK. Uit Duitsland bijvoorbeeld twee koppels: Tanja Kuttler en Maike Merz: zij floten onlangs nog PSG tegen Aalborg in de CL. De beide broers Ramesh en Suresh Thiyagarajah staan op de reservelijst. Koppels ook uit landen die geen ploeg in het toernooi hebben. Opvallend: Nederland is er als ploeg bij maar opnieuw geen koppel geïnviteerd. Landen als Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Moldavië leveren wel 'materiaal'. Wat gaat hier fout?
In ons land wordt met belangstelling uitgekeken welke Nederlandse koppels op het WK 2025 de vloer op mogen: Weijmans/Wolbertus, de broers Geraets, Klompers/Stobbe en Martens/Schols zijn momenteel de koppels die internationaal actief zijn.
WELKE KOPPELS ZIJN PRESENT?
Yousef Belkhiri / Sid Ali Hamidi (ALG); María Inés Paolantoni / Mariana Garcia (ARG); Denis Bolic / Christoph Hurich (AUT); Georgi Doychinov / Yulian Goretsiov (BUL); Amar Konjicanin / Dino Konjicanin (BIH); Bruna Correa / Renata Correa (BRA); Yufeng Cheng / Yunlei Zhou (CHN); Mads Hansen / Jesper Madsen (DEN); Yasmina Elsaied / Heidy Elsaied (EGY); Javier Alvarez Mata / Yon Bustamante Lopez (ESP); Yann Carmaux / Julien Mursch (FRA); Maike Merz / Tanja Kuttler (GER); Kristof Altmar / Marton Horvath (HUN); Koo Bon-ok / Lee Seok (KOR); Dalal Alnaseem / Maali Nawaf Alenezi (KUW); Alexei Covalciuc / Igor Covalciuc (MDA); Jelena Vujacic / Andjelina Kazanegra (MNE); Eskil Braseth / Leif André Sundet (NOR); Cristina Lovin / Simona Stancu (ROU); Bojan Lah / David Sok (SLO); Marko Sekulic / Vladimir Jovandic (SRB); Andrej Budzak / Michal Zahradnik (SVK); Mathias Sosa / Cristian Lemes (URU)
RESERVEKOPPELS:
Sebastian Lenci / Julián Lopez Grillo (ARG); Daniel Magalhaes / Henrique Godoy (BRA); Ante Mikelic / Petar Paradina (CRO); Alaa Emam / Hossam Hedaia (EGY); Karim Gasmi / Raouf Gasmi (FRA); Ramesh Thiyagarajah / Suresh Thiyagarajah (GER); Amir Gheisarian / Ahmad Gheisarian (IRI); Novica Mitrovic / Miljan Vesovic (MNE); Maryna Duplii / Olena Pobredina (UKR); Khasan Ismoilov / Khusan Ismoilov (UZB);
VAN BEGIN TOT EIND
40 minuten voor aanvang beginnen de teams met hun warming up. Precies 16 minuten voor het beginsignaal wordt er getosst om het eerste balbezit. Vijf minuten later verlaten de ploegen het veld, dan begint de intro voor de wedstrijd. Negeneneenhalve minuut voor de start komen de ploegen opnieuw op het veld, worden voorgesteld, daarna klinken de volksliederen. Vier minuten later is het dan – eindelijk – zover: de bal vliegt/rolt.
Ook na de wedstrijd een vaststaand protocol: speelsters nemen per high five afscheid van elkaar, wachten op de verkiezing van ‘speelster van de wedstrijd’.
De officiële WK-song: "Aiming for number one" zal in alle arena’s uit de luidsprekers schallen, door de Zweedse DJ Wahlstedt op een speciale manier is gecomponeerd.
VOLGENDE TOERNOOIEN
Komende zomer zijn in Parijs de Olympische Zomer Spelen 2024 (26 juli tot en met 11 augustus). De wereldkampioen is rechtstreeks geplaatst, evenals gastland Frankrijk en Europees kampioen Noorwegen, Angola en Zuid-Korea als winnaar van het continentale kampioenschap evenals Brazilië als winnaar van het Panamerikaanse toernooi. Teams op plek 2 – 7 komen in een van de drie OKT’s terecht die van 8-14 april worden gehouden. Eindigen bovengenoemde ploegen bij dit WK op een van de plekken 2 tot met 7, kunnen ploegen vanaf plek 8 ook nog deelnemen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Rekenmeesters kunnen meteen aan de slag!
Na de Spelen van Parijs volgt van 28 november tot 15 december het EK 2024 in Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland. Naast de drie organiserende landen is ook titelverdediger Noorwegen er bij. In oktober startte de kwalificatie, in zeven groepen van vier en een van drie ploegen. Daaruit komen nog eens 20 teams. Nederland speelde in de kwalificatiereeks tweemaal: thuis tegen Griekenland, uit in Finland. In het voorjaar wacht het tweeluik met Tsjechië, een van de tegenstanders nu in de WK-groep.
Tickets voor het EK 2024 zijn vanaf vandaag te koop via: https://catchthespirit2024.com/
In 2025 komt het WK in Nederland en Duitsland terecht voor de 27e editie. In Duitsland wordt gespeel din Stuttgart,Trier en Dortmund, Nederland herbergt het WK in Den Bosch en Rotterdam. Dortmund krijgt naast twee hoofdrondegroepen ook twee duels in de kwartfinale, het finaleweekeinde is voorzien in Rotterdam. Met het oog op de Spelen 2028 in Los Angeles krijgt de nationale ploeg van de USA een ‘wild card’ voor het WK 2025.
Handbalstartpunt.nl doet verslag vanuit Denemarken en volgt het WK op de voet.Kijk voor interviews, nieuwtjes, uitslagen en standen, fotocollages enz. iedere dag op onze website http://www.handbalstartpunt.nl en/of Facebookpagina / Instagram.
cover Nederland begint donderdag het WK in Denemarken met het duel tegen Argentinië
foto Reza