Nieuws

BRAZILIË SLAAT NIEUWE WEGEN IN

De gouden generatie van het nationale vrouwenteam van Brazilië zorgde voor een van de grootste verrassingen in de geschiedenis van het WK: de ploeg won in 2013 de mondiale titel in Servië. In de finale won Brazilië met 22-20 van het gastland. Nu is de ploeg langzaam op weg naar ‘verandering’, aangezien verschillende cruciale speelsters uit dat winnende team – zoals Eduarda Amorim – niet langer meer deel uitmaken van de Zuid-Amerikaanse ploeg.

De Nederlandse ploeg kende voor het spelen van de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië op het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen al zijn drie tegenstanders in de hoofdronde: achtereenvolgens komen in Fredrikshavn Brazilië (6 december, neemt twee punten mee), Oekraïne (8 december, vertrekt zonder punten) en Spanje (10 december, met de maximale score in groep G van vier punten) langs. De twee hoogst geplaatste ploegen in groep IV gaan door naar de kwartfinale op 12/13 december. 

Sinds die grote verrassing heeft Brazilië twee keer in de top 10 gestaan ​​van de mondiale handbalcompetitie: in Denemarken in 2015, toen ze op de tiende plaats eindigden, en in Spanje in 2021, waar ze als zesde eindigden en de kwartfinales bereikten na enkele uitstekende resultaten. resultaten.

Dit keer heeft Brazilië, de kampioen van Zuid-Amerika, grote ambities, vooral nadat het gelijkspel een helpende hand heeft geboden. De Zuid-Amerikaanse grootmacht op weg is naar groep G, waar ze het opnemen tegen Spanje, Oekraïne en Kazachstan, en de voorkeur hebben om tussen de twee beste ploegen in de groep te eindigen. .

Talent is nooit een probleem geweest voor Brazilië, verschillende speelsters kwamen na de generatiewisseling een stap verder waarbij spelverdeelster Bruna de Paula Almeida de leiding overnam in de ploeg. De 27-jarige ster schitterde de afgelopen jaren voor Metz Handbal en maakt komende zomer de overstap naar Győr nadat zij topscorer was van het Zuid- en Midden-Amerikaanse kampioenschap 2022.

Dat kampioenschap van 2022 was ook de weg voor Brazilië om een ​​plaats veilig te stellen op het komende WK waarbij de krachtpatser voor de 14e keer op rij een plek veroverde in dat mondiale eindtoernooi door die continentale competitie te winnen. Het vierde opeenvolgende succes na de 26-19 zege op Argentinië toen de ploeg van coach Cristiano Silva hun vierde overwinning op rij veiligstelde.

Drie speelsters in Europese topcompetities: met keepster Barbara Arenhart (Krim Mercator), Tamires Morena Lima (Bistrita) en Francielle Da Rocha (HC Dunarea Braila), heeft Brazilië zowel de ervaring als schotkracht om op dit toernooi weer tussen de topploegen te staan: de ambitie is uitgesproken om tussen de top 10 teams te eindigen.

Bekendste speelsters: Bruna de Paula Almeida (spelverdeelster), Barbara Arenhart (keepster), Tamires Morena (lijnspeelster)
Kwalificatie voor WK 2023: 2022 winnaar Zuid- en Midden Amerikaans kampioenschap
Geschiedenis WK: 1995: 17e; 1997: 23e; 2001: 12e;  2003: 20e; 2005: 7e; 2007: 14e; 2009: 15e; 2011: 5e; 2013: Winnaar;  2015: 10e; 2017: 18e; 2019: 17e; 2021: 6e.
Groep G met: Brazilië, Spanje, Oekraïne, Kazachstan

https://www.handbalstartpunt.nl/nieuws/uitslagen-en-standen-26e-wk-vrouwen-2023/

cover Het team van Brazilië, outsider of kanshebber op dit WK?

foto IHF

Deel dit bericht