Nieuws

Coach Kroatië neemt ontslag tijdens tv-interview

Van de Redactie - "Ik neem de verantwoordelijkheid", zei de Kroatische bondscoach Lino Cervar in een tv-interview met RTL.hr kort na half acht zaterdagavond, nadat zijn ploeg met 23-19 van Argentinië had verloren. "Ik stop na het WK." Kroatië heeft nog een minimale kans op plaatsing voor de kwartfinales maar dan moet Argentinië verliezen van Qatar en Kroatië winnen van titelverdediger Denemarken. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we Denemarken kunnen verslaan, maar ik heb het daarna over de toekomst", zei Cervar voor se snorrende camera’s.

                            

                                                        Winnend Argentinië, foto IHF

In de groepsfase leverde de nummer zes van het laatste WK een punt in tegen Japan, van Angola en Qatar werd gewonnen. Ook het duel tegen Bahrein leverde winst op. De wedstrijd tegen Argentinië was het eerste verlies in het toernooi. Winst zou het totaal op zeven punten hebben gebracht en zo goed als zeker plaatsing bij de laatste acht. Voor de Zuid-Amerikanen was er daarentegen een kans om met een verrassing het tij te keren en een van de twee plaatsen voor die kwartfinales in de groep te pakken voordat het laatste duel met Qatar gespeeld werd.

Teleurstelling

"Ik ben zeer verrast. Ik was ervan overtuigd dat we vandaag goed zouden spelen. Het is een teleurstelling", zei de Kroatische bondscoach Lino Cervar na afloop van de wedstrijd. Zijn team, dat het zonder Luka Cindric moest stellen – hij vertrok eerder al geblesseerd – miste de start (5-0)maar vocht zich stap voor stap terug in de wedstrijd. Na de  pauze (12-12) nam Kroatië voor de enige keer de leiding in de wedstrijd (12-13) maar Argentinië kreeg de teugels weer in handen - ook omdat Kroatië bijna een kwartier lang niet tot scoren kwam.

Lino Cervar bracht de zevende veldspeler - Domagoj Duvnjak – en maakte met de zestiende treffer (19-16) een einde aan die zwakke reeks. De dreigende nederlaag kon niet meer worden afgewend: via 22-17 ging het naar 23-19 en vierden de Argentijnen op hun specifieke manier de winst.

"Ik ben niet gewend om zulke belangrijke wedstrijden te verliezen. Ik zal nooit met een vinger naar spelers wijzen, ik neem de verantwoordelijkheid", zei Cervar.

                                             

                                                                 Lino Cervar, foto archief HSP

De naam Lino Cervar wordt geassocieerd met grote successen in Kroatië: tijdens zijn eerste periode als bondscoach (van 2002 tot 2010) won de Kroatische selectie eerst het WK van 2003 en vervolgens goud op de Olympische Spelen van 2004. Vervolgens behaalde hij zijn ploeg nog vier grote finales, maar verloor die telkens. Na verlies in de finale van het EK van 2010 nam hij ontslag, maar keerde in 2017 terug als bondscoach en leidde het team naar de finale van het EK van 2020 - die echter werd verloren van Spanje. Op het WK van 2019 eindigde Kroatië als zesde.

Als clubcoach was Cervar onder meer actief bij Novigrad (‘74-‘89), Klagenfurt (‘91), Badel Zagreb (‘00-‘01), Conversano (‘02-‘04) en Metalurg Skopje (‘09-‘17). Bondscoach was hij tussendoor nog voor Italië (‘94-’00) en Macedonië (‘16-‘17).  

Deel dit bericht