Nieuws

Dani Baijens: “Een kans die maar een keer langs komt, moet je pakken”

Door Frits Feuler– Hij is amper 20, heeft al een hele handbalreis achter de rug. Dani Baijens, spelverdeler bij Oranje, startte bij Snelwiek, HARO en de Rotterdamse selectie om via Volendam bij de Duitse topclub Flensburg-Handewitt te belanden. Een droomroute! Voor weinig handballers weggelegd. “Vet dat je hier kunt spelen!” Dani woont op zichzelf, eten doet hij op de sportaccommodatie waar ook Niels Versteijnen en Lars Kooij hun plek bij de A-junioren hebben. Toch nog iets van Hollandse gezelligheid!

“Ik heb geluk gehad dat ik te maken kreeg met hele goede trainers,” opent Baijens het gesprek. “Piotr Konitz in Rotterdam en Mark Schmetz bij Volendam hebben mij goed geholpen. Ik mag beiden dankbaar zijn dat zij iets in mijn handbalcapaciteiten zagen”.

In juli 2017 ‘verraste’ hij zijn toenmalige club Volendam door zijn niet echt geplande vertrek naar de Duitse topclub. Mark Bult, ex-international, was daar als assistent-trainer aan de slag. “Niet echt leuk voor Volendam, maar zo’n kans moet je pakken als die langs komt,” legt hij zijn overstap uit. Flensburg zat, vanwege blessures, verlegen om een jonge spelverdeler. “Dan is het mooi dat iemand als Mark aan mij denkt,” kijkt Baijens terug op die grote sprong.

Met een trainingsstage in Zweden begon Dani aan een loodzwaar voorbereidingsprogramma. Met veel trainen in de eerste ploeg en spelen in het opleidingsteam hoopt de Rotterdammer zijn ultieme droom ooit waar te maken: spelen voor een Europese topclub. “Maar dan moet ik eerst natuurlijk een vaste plek zien te veroveren in de eerste ploeg van de Duitse bekerkampioen. Dit jaar geen beker voor ons, want we zijn thuis verrassend uitgeschakeld door een goed spelend Magdeburg. In de Champions League loopt alles naar wens, in de competitie na tien duels de volle twintig punten. Elke dag, elk uur leer ik bij van die gasten! Naast zes, zeven handbaltrainingen is er ook twee, drie keer per week krachttraining, afhankelijk van het drukke programma dat we met name tijdens de Champions League-periode spelen. Daar kijk ik enorm naar uit.”  

Dani Baijens

Reizen

Eind december 2016 maakte Baijens zijn debuut in het grote Oranje. Veel talenten maken de stap naar het buitenland om daardoor sterker terug te keren in Oranje. Dat bewijzen de resultaten in de afgelopen jaren. Ook de BENE-League-competitie draagt voor zowel de Belgische als Nederlandse nationale ploeg een steentje bij aan de ontwikkeling van talenten. In de derde Bundesliga – ‘we kunnen ons zeker meten met ploegen uit de BENE-League’, geeft hij onomwonden aan – verloor zijn ploeg afgelopen weekeinde bij Anhalt Bernburg met 35-32. Tien doelpunten van Baijens waren niet voldoende. “Met de bus richting Berlijn, iemand van het bestuur met mijn auto erachter aan. Ik moest immers na afloop richting Sittard. Echter, na de wedstrijd een appje, melden bij de eerste ploeg in Leipzig op zondag. Dus wat extra oponthoud en kilometers. Niet gespeeld. Uiteindelijk toch maandag present bij Oranje!”

Niet onderschatten

Met Oranje moet het deze kwalificatiereeks goed gaan. De motivatie bij de ploeg om het EK 2020 te halen is enorm. Ook bij Dani Baijens. “De kwaliteiten hebben we. Er is besef dat we de afgelopen twee jaar enorm gegroeid zijn als ploeg onder de nieuwe coach. Perfecte mix van jong en oud. Ik, als jonkie, ben gelijk goed opgenomen in de ploeg.”

Maar ook Baijens weet dat je niet te vroeg moet juichen. “Nee, we moeten nou niet doen alsof we dat zomaar even doen. Tegen elke tegenstander vol aan de bak! Van Estland en Letland weten we niet echt veel, maar onderschatten doen we niet. Thuis alles winnen, uit een paar extra puntjes pakken. We zetten hoog in! Nederland op de kaart zetten. Voorheen was het ‘net niet’. Iedereen wil wel eens op een groot eindtoernooi erbij zijn.”

Op de rustmomenten in Sittard duikt Baijens in de studieboeken. Aan de Johan Cruijff Academie volgt hij de opleiding commerciële economie. “Je moet nu ook al aan later denken, want handbal blijft niet eeuwig voor mij.”

Over vijf jaar, waar zien we hem dan? “Allereerst hoop ik dat mijn familie gezond blijft. Dat ik zelf bij een mooie topclub of gewoon bij Flensburg in de eerste ploeg speel in de Champions League. Spelen op de Final Four! Net als Mark Bult. En met Nederland een aantal eindtoernooien spelen!”

Dani heeft over werk de komende jaren niets te klagen.

Deel dit bericht