Nieuws

Dramatiek rond E&O herhaalt zich

Na vijftien jaar weer gedegradeerd uit de eredivisie

In 1997 speelde het zeer getalenteerde damesteam van E&O, met onder andere speelsters als Marlie Menten, Heidi Veldmaat, Saskia Mulder, Olga Assink en Monique Feijen, nog de beste off  three om het kampioenschap van Nederland tegen Swift Roermond. Thuis wist men nog te winnen met 22-19 maar de twee daaropvolgende wedstrijden in Roermond gingen verloren met 23-14 en 23-16. Deze wedstrijd luide een keerpunt in het Nederlandse dames handbal.

Voor Swift Roermond was het de zesde titel op rij waarna zes speelsters afscheid namen van de Roermonds ploeg. Hoewel de ploeg in 1998 nog één keer de titel wisten te pakken door twee keer van SEW te winnen luidde dit wel de ondergang in van de roemruchte Roermonds club die in totaal negentien landstitels wist te veroveren.

Voor de damesploeg van E&O betekende de finale in 1997 ook een keerpunt. Acht speelsters verlieten de club om zich via het Oranje plan volledig te gaan richten op een carrière met de Nationale ploeg. Voor de Emmense ploeg betekende deze stap ook dat men een divisie lager ging spelen.

In de jaren daarna was het vooral in 1998 en 1999 overleven in de kleder van de eerste divisie maar in 2000 diende zich een langzaam herstel aan wat er toe leidde dat men in het seizoen 2002-2003 weer wist te promoveren naar de eredivisie.

Opnieuw leek de ploeg een mooie toekomst in het verschiet te liggen als men zich in 2004, in het eerste jaar eredivisie, weer meteen meldt in de top en men zich weet te plaatsten voor de halve finale om de landstitel. Over twee wedstrijden was de latere kampioen SEW met de latere wereldster Nycke Groot in de gelederen te sterk.

Daarna heeft men dat niveau nooit meer weten te bereiken. In 2005 streed men zelfs weer tegen degradatie. De jaren daarna was men een ploeg in de middenmoot van de eredivisie die heen en weer pendelede tussen de kampioenspoule, zonder echt mee te doen om de prijzen,  en de degradatiepoule. In die jaren werd de club door de speelsters voornamelijk gebruikt als springplank voor een buitenlandsavontuur wat uiteindelijk de continuïteit niet ten goede is gekomen en veel schommelingen in niveau met zich mee bracht.

De afgelopen vier seizoenen was het al strijden tegen degradatie, Het heeft er uiteindelijk afgelopen weekend toe geleid dat men na 15 jaar eredivisieschap opnieuw het lootje heeft moeten leggen.

In de voorlaatste competitiewedstrijd was ook Foreholte te sterk voor de ploeg uit Emmen die wel probeerde de laatste strohalm nog te pakken maar na de 8-3 voorspong in de openingsfase waren het toch de gasten uit Voorhoud die het lot bezegelde over E&O.

Na de 12-15 ruststand verloor E&O niet alleen zijn 23e competitiewedstrijd van dit seizoen met 25-35, maar ook haar coach. Hij werd met een rode kaart, gevolgd door een blauwe kaart hetgeen betekend dat en een behandeling voor de tuchtcommissie komt, naar de tribune werd gestuurd.   

Vertrokken er vorig seizoen al vijf speelsters, dit seizoen hebben al zeven getalenteerde speelsters aangegeven dat zij de club gaan verlaten. Voor E&O zal het komend seizoen dan ook weer opnieuw overleven worden in de eerste divisie nadat men zaterdagavond definitief is gedegradeerd. 

Deel dit bericht