Nieuws

Enorme belangstelling WK handbal op Duitse tv-zenders

Door Frits Feuler– De Duitse handbalploeg is als een magneet voor de beide publieke omroepen ARD en ZDF. Waar bij vorige WK’s de Duitse natie nagenoeg verstoken bleef van handbal – alleen op betaalzenders en livestream – leidde een behoorlijk protest van handbalfans richting de Duitse Handbal Bond tot een andere koers. Niet dat de DHB in het verleden de zaak had kunnen veranderen, maar de bond gaf met het WK in eigen land en co-partner Denemarken een duidelijk signaal af richting de 74-jarige IHF-voorzitter, de Egyptnaar Hassan Moustafa, om zorgvuldiger te werk te gaan bij het ‘vermarkten’ van de televisierechten.

Blikvanger

Nu, na ruim een week WK-handbal en zes duels afwisselend op ARD en ZDF, blijkt de Duitse ploeg een enorme blikvanger in televisieland. Zelfs voetbal, immens populair, moet even naar plek twee. 7,87 miljoen kijkers schakelden zaterdagavond in voor Duitsland tegen IJsland, goed voor een marktaandeel van 24,5%. De televisieregistratie vanuit Keulen was het meest bekeken programma van die dag. Zelfs het populaire RTL-programma ‘Ich bin ein Star, hol mich hier raus!’ moest zich met 6.17 miljoen kijkers gewonnen geven. In de leeftijdsgroep van 14 tot 49 jaar boekte de Duitse handbalploeg met 2,38 miljoen kijkers (marktaandeel 24,9%) een opvallend resultaat.

‘Das aktuelle Sportstudio’ op vrijdagavond, met Bundesligavoetbal van de eerste wedstrijddag in de terugronde, kon op ‘slechts’ 6,69 miljoen liefhebbers rekenen. Een dag later, op ARD, keken 6,55 miljoen fans liefhebbers naar ‘die Sportschau’ met voetbalsamenvattingen en vlak voor de uitzending van Duitsland tegen IJsland. Zelfs ‘onbeduidende’ potjes als Duitsland tegen Servië (6,76 miljoen) trok meer kijkers voor de buis dan de overwinning van Bayerm München op Hoffenheim.

Duel tegen Frankrijk

Het gemiddeld aantal kijkers van de zes duels van Duitsland ligt nu op bijna 7,2 miljoen. Best bekeken handbalduel was afgelopen dinsdag, Duitsland tegen Frankrijk, met 8,53 miljoen liefhebbers met 25-25 als einduitslag op het veld.

Ter vergelijking: bij het succesvolle WK 2007 en de Europese titel in 2016 lag het gemiddelde op net vier miljoen kijkers, meldt Mark Schober, secretaris van de Duitse Handbal Bond met enige trots deze vergelijkende getallen.

Deel dit bericht