Nieuws

JORICK POL KEEPER MET TOEKOMST; VOLENDAM HOUDT UITZICHT OP FINAL4

Door Frits Feuler - In speelronde 20 in de BENE-League hield Volendam het bereiken van de FINAL4 levend door een nipte 37-38 zege bij debutant Houten. Het was een dubbeltje op zijn kant, want de thuisploeg liet in de slotseconden de kans op één punt onbenut: het schot van nieuwkomer Kevin Suiters werd vakkundig gepareerd door Volendam-doelman Evan de Lange.

Bijna zestig minuten kon Houten de bekerwinnaar van 2023 volgen en kreeg de ploeg van coach Geert Hinskens het meermaals Spaans benauwd. Immers, winst was hoogst noodzakelijk om er eind maart bij te zijn als de FINAL4 ingezet wordt. Na de 21-23 tussenstand (45’) was het uitgerekend oud-Volendammer Wessel Blokzijl die door de gelijkmaker tekende: 26-26. Vanaf dat moment nam de spanning alleen maar toe. De marge van twee treffers moest met alle energie door de gasten verdedigd worden. Kort voor het eindsignaal kwam Houten via Diego Jacobs met de ‘Anschlusstreffer’ tot 36-37. Doelman Meinecke redde in de slotseconden fenomenaal, de tegenstoot leverde echter niet de gelijkmaker op. Voor Volendam is het wachten op het resultaat van het duel tussen LIONS en Aalsmeer dat zondagmiddag wordt gespeeld. De rekenmeesters kunnen vanaf dat moment aan de slag.

Sporting Pelt had in de eerste helft nog niet voldoende afstand kunnen nemen van laagvlieger Izegem: 17-14. Na de veldwisseling liep de thuisploeg met wat meer vaart en een beter afrondingspercentage stap voor stap weg bij de West-Vlamingen: 36-27. Door het verlies van Eupen bijnBevo begint Pelt als derde Belgische ploeg aan de strijd om de nationale titel, achter Bocholt en Visé.

Bij HUBO handbal wordt druk gewerkt naar volgend seizoen toe. Bram Dewit vervangt Peter Portengen, Jean-Christophe Hougardy wordt zijn assistent. In de selectie lijkt geen plaats meer voor Yme Bertels, volgens Ivo Kwanten in het Belang van Limburg. Bertels raakte lange tijd uit roulatie vanwege een blessure. De club van voorzitter Luc Tack aast inmiddels ook op Bevo-speler en Belgisch international Kobe Serras (22) die samen met de Fransman Grégory Quintallet. Serras speelde eerder voor Merksem voordat hij vijf jaar geleden in Noord-Limburg neerstreek.

HURRY-UP MAAKT KILOMETERS

Hurry-Up zakte voor de tweede keer in vijf dagen tijd richting het zuiden. Was dinsdagavond het bekerduel bij LIONS eindstation, zaterdag stapten 12 spelers in Drenthe in de bus – Patrick Miedema bleef ziek achter – richting het nog eens 40 kilometer verderop gelegen Visé. Beide ‘uitstapjes’ waren goed voor ruim 1300 kilometer.

Visé kon bij winst, naast koploper Bocholt, al een plekje in de FINAL4 reserveren. Als vanouds joeg de ploeg van coach Thomas Cauwemberghs de gasten door de hal. Via 3-1 en 6-5 kon Hurry-Up volgen, daarna leek de Waalse ploeg onverbiddelijk: via 13-7 naar een 15-10 ruststand. Florent Bourget was ongenaakbaar vanaf de strafworplijn: vier keer raak. Bij 14-8 protesteerde Hemmes wat de opzichtig en kreeg de gele prent – de tweede dit jaar, legde Hemmes na afloop uit - voorgehouden. De coach had echter wel een punt richting de beslissingen van Stobbe en Klompers maar die wilden daar niks van weten. Zijn toegevoegde opmerking “maar je deed het goed” schoot de arbiter in het verkeerde keelgat en werd met een tijdstraf ‘beloond’.

INVALBEURT

Bij 8-5 verliet Boris Tot plots zijn doel: vinger uit de kom. Voor de 19-jarige Jorick Pol – ‘maandag word ik twintig’ – opnieuw de kans om speelminuten te maken. “Die vinger stond helemaal verkeerd.” Beide keepers in hun fel gele shirt doen niet voor elkaar onder, al heeft Tot wat meer ervaring in zijn bagage. Hun stijl van keepen kent veel overeenkomsten. “Dat gele shirt is over nagedacht binnen de club. Ik draag die kleur al van jongs af aan. Het kan aanvallers plots afschrikken als ze vrij voor de goal komen. Het setje donkerblauw gebruiken we alleen in noodgevallen.” Over zijn stijl van keepen is hij vrij helder: “Bang zijn is niks mij als keeper, ben rond de twee meter, probeer me in sommige situaties nog groter te maken. Manuel Kremer hamert daar heel vaak op. Bij het Beach handbal U18 is het ook een veel gebruikte techniek. Ik kan aardig springen, soms moet ik misschien wat meer variëren, soms spring ik weer teveel.” Genoeg aandachtspunten voor de leergierige keeper die met bewondering wel eens wedstrijden bij onze oosterburen volgt als leermomenten.

BUSRITTEN

“Die lange busritten naar alle uithoeken van Nederland en België zijn niet echt in ons voordeel,” merkt de talentvolle doelman op. “Spelletjes in de bus, kaarten, heb een Nintendo aangeschaft. Hoe dichter bij de wedstrijdplaats, des te meer komt de focus op die wedstrijd. Nog even wat beelden kijken, wat eten en drinken, bij aankomst stukje wandelen en dan de focus op de wedstrijd.”

Onlangs zag de clubleiding het belang in van de opleiding van deze jonge talentvolle keeper. “Ik heb voor twee jaar plus nog een seizoen getekend, ik wil sterker worden, ervaring opdoen, beter worden. Tegen LIONS ging het ook tweemaal prima, vond ik zelf. LIONS en dit Visé zijn mooie ploegen waar je je mee kunt meten en kunt laten zien wat je in huis hebt. Met name Visé is sterk, speelt mooi handbal, een compleet team dat ook makkelijker kan door wisselen.”  

Vanaf 16-12 werd duidelijk dat de wisselmogelijkheden van de ploeg uit Zwartemeer beperkt waren. Prima acties werden te vaak afgewisseld met missers in de aanval – doelman Nicolas Plessers werkte als een magneet – en miscommunicatie in de dekking gaven Visé vleugels. Dat is iets wat je als tegenstander nooit moet doen! Bourget knalde bij 21-15 een strafworp keihard op de lat boven Pol, maar de rest van de ploeg herstelde snel de marge richting de dubbele cijfers: 26-16. Daar kon Hurry-Up niet veel meer van af knabbelen: 34-23. Bernie Vermeer (5) en Daniel Tako (4) waren de meest succesvolle aanvallers in het oranje shirt.

COLLEGA EVAN DE LANGE

Samen met Volendam-keeper Evan de Lange die binnenkort aansluit bij de nationale selectie, is Pol een jonge keeper met toekomst. “We hebben vaker contact, feliciteer hem wel eens. Goeie keeper, die Evan! Heb bij de jeugdselecties altijd met hem samen gespeeld. Nee, ik ben niet jaloers over zijn uitverkiezing voor Oranje. Vergeet niet: ik heb er een jaar uit gelegen met een kruisbandblessure, loop enorm achter naar mijn idee. Het zit niet meer in mijn hoofd. Evan doet het goed, ik wil datzelfde traject in. Samen stappen maken door veel te keepen. Jaren was het bij Hurry Up zo dat de tweede keeper nauwelijks speeltijd kreeg. Onze coach Sven Hemmes denkt in oplossingen. Je kunt wel vier, vijf keer per week kneiterhard trainen maar uiteindelijk moet je in de wedstrijden ervaring opdoen.”

Realistische is Pol ook: “De BENE-League is uit zicht, de beker idem dito. Rest nog de strijd om de landstitel. We proberen nog een paar puntjes te pakken in de laatste twee duels tegen Houten en Volendam om met een extra bonus aan het slot van dit seizoen te beginnen. Thuis winnen we veel, uit ziet er minder uit. Die lange busritten naar Aalsmeer, Bevo of Eupen doen ons vaak de das om.”

UITSLAGEN
Houten - Volendam 37-38; Bevo - Eupen 32-26; HUBO - Bocholt 31-40; Sporting Pelt - Izegem 36-27; Visé - Hurry-Up 34-23; LIONS - Aalsmeer (zondag, 16:00 uur)
STAND na 20 wedstrijden:
1. Bocholt 33; 2. Visé 31; 3. Volendam 28; 4. LIONS 26*; 5. Aalsmeer 25*; 6. Sporting Pelt 22; 7. Hurry-Up 21; 8. Bevo 18: 9. Eupen 17; 10. HUBO 12; 11. Houten 3; 12. Izegem 2.
PROGRAMMA:
Eupen - Izegem; Hurry-Up - Houten; Aalsmeer - Visé; Sporting Pelt - LIONS; Bocholt - Volendam; HUBO - Bevo.

cover Jorick Pol (links) en Boris Tot, sterk duo onder de lat bij Hurry-Up

foto Reza

Deel dit bericht