Nieuws

KAY SMITS TOONT TOPVORM IN CL-DUEL

Het vierde CL-duel in de groepsfase leverde SC Magdeburg, voor bijna 4000 fans, een klinkende zege op tegen het Poolse Wisla Plock: 33-27 (17-16). Verleden week nog moest SCM in eigen hal de punten laten aan PSG, de ploeg van Luc Steins die later vanavond nog in actie komt tegen Zagreb: 22-29.

De Duitse debutant startte in de Europese topcompetitie met twee zeges op Zagreb (35-25) en Dinamo Bucuresti (30-28). Afgelopen zondag moest SCM in de Bundesliga nog de punten in het topduel met Flensburg – volgende zomer wisselt Kay Smits naar de club aan de Duits-Deense grens – inleveren: 34-35.

Magdeburg kan een tijdje geen beroep doen op spelers Matthias Musche (vingeroperatie linker hand), Marko Bezjak (griep) en Moritz Preutz (knieblessure). Voor Smits werd bijna een uur speeltijd gereserveerd waar hij dankbaar gebruik van maakte: uit 12 pogingen liet hij acht treffers aantekenen.

Het zelfvertrouwen bij de Oranje-speler was groot. Een prima opmaat ook naar de twee EK-kwalificatieduels die Oranje op 13 en 16 oktober afwerkt tegen België en Griekenland. Zomaar tussendoor zijn befaamde vliegertje, op aangeven vanaf de linker flank van Lukas Mertens zweefde de Limburger hoog, lang en veilig boven de cirkel om de bal met een snelle worp achter doelman Pilipovic te deponeren: 16-14.

Tot aan de rust bleven de Polen akelig dichtbij: 17-16. Binnen negen minuten na de hervatting had SCM de marge uitgebreid naar zes: 23-17. Tien minuten voor tijd (30-21) was de wedstrijd gelopen al pruttelde Plock nog wat tegen, temeer omdat de thuisploeg wel erg slordig met de kansen omsprong.

Niet alleen Smits toonde scorend vermogen (8/12 = 67%), ook zijn ploegmaat Thorgeir Kristjansson kwam tot acht treffers maar dan uit tien pogingen (80%). Doelman Mike  Jensen groeide, met name in de eerste helft (48%) tot grote hoogte. In de tweede dertig minuten daalde zijn stoppercentage tot 37 % (11/29). Topschutter Omar Ingi Magnusson bleef, enkele momenten in de defensie uitgezonderd, op de bank.

Tot aan de jaarwisseling speelt SCM zeker nog 20 duels in de Bundesliga, het bekertoernooi, de Champions League en de Super Globe die tussen 18 en 23 oktober wordt gespeeld in Saoedi Arabië en waar SCM de titelverdediger is. Komt de Duitse ploeg door de poulefase (2 wedstrijden) dan worden aan het toaal van 20 duels nog twee wedstrijden toegevoegd.

Eerder op de avond won Barcelona in Noorwegen bij Elverum (30-46) en moest Szeged in eigen hal, na een 15-17 ruststand in de tweede helft diep buigen voor Aalborg: 29-41. Mikkel Hansen legde er 12 in het netje, ploeggenoot Sebastian Barthold scoorde tien keer.

Kielce tegen Kiel en PSG tegen Zagreb worden later vanavond gespeeld.

cover Kay Smits toonde CL-vorm: acht treffers

foto club

Deel dit bericht