Nieuws

Kelly Dulfer: "Die Japannertjes zaten voortdurend aan me!"

Schiedamse niet weg te denken uit hart van Oranje-defensie

Door Frits Feuler – Een blonde reus tussen de kleine Japanse handbalsters. Het was onmogelijk om haar niet te zien. Kelly Dulfer, 24 jaar en spelend voor Deens kampioen Kopenhagen, beleefde zichtbaar plezier aan haar optreden met Oranje in de oefenwedstrijd tegen Japan. De voorbereiding op het komende EK in Frankrijk is ook voor haar begonnen.

We kennen Dulfer (88 interlands, 63 treffers) als een struise linkeropbouwspeelster die daar af en toe opdraaft. Wissel tussen aanval en verdediging. Sprinten naar en van de wisselbank. Haar kracht bij Oranje ligt in de dekking. Op die positie heeft ze de meeste waarde voor Oranje. Blokken van afstandsschoten, zie er maar over of langs te komen als aanvaller. Tikkeltje bescheiden? Misschien. Teamplayer? Zeker. In de defensie dus dé specialist bij uitstek. ‘Naast Dulfer voel ik me goed’, zullen haar teamgenoten denken. Sterk, overzicht, hard als het moet. Soms een Japanse speelster op de grond. Twee Japansen tegenhouden? Kan ook. Jammer voor beiden. Dulfer gaat niet zomaar opzij, weten ze ook in het land waar volgend jaar het WK en een jaar later de Olympische Spelen worden gehouden.

Kelly Dulfer

Op 8-jarige leeftijd (2002) begonnen in haar woonplaats Schiedam bij Ventura. Tien jaar later naar Quintus om vervolgens na een jaartje DOS en Dalfsen (bekerwinnaar en landskampioen) in 2015 over te stappen naar de Duitse Bundesliga (Oldenburg). Twee jaar later klopte Kopenhagen bij haar aan waarmee ze gelijk Deens kampioen werd. Nu is ze bezig aan haar tweede seizoen in de Deense hoofdstad. Met Oranje behaalde ze medailles op het WK van 2015 (Denemarken) en 2017 (Duitsland) en Europees in 2016 (Zweden). 

Cirkel

“Tja, en toen Dannick er even af moest, zette onze coach me doodleuk op de cirkel." Normaliter iets voor Yvette Broch maar die is er niet bij. Youngster Merel Freriks wacht nog op haar eerste minuten aan de cirkel. "Dat is voor mij zo wennen! Heb daar nog nooit gespeeld of specifiek op getraind. Maar als de trainster dat vraagt voor de ploeg, doe ik dat!” En ze bekroonde haar plek op de pivot met een wonderschoon doelpunt: in een vloeiende beweging de ruimte zien, versnellen, bal aannemen en binnen kogelen! Opmerkelijk dus, die grote blonde Schiedamse - 1.86 m - tussen die kleine Japannertjes. Die wisten niet zo goed raad met rugnummer 才.

“Ze zaten steeds aan me, dat vind ik niet fijn! Het liefst speel ik ver voor de dekking, zeker tegen deze wat kleinere speelsters. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik altijd op de cirkel zou moeten gaan spelen. Als de trainer dat vraagt en ik kan de ploeg ermee helpen, dan doe ik dat.”

Verdedigend kan Thomsen niet meer om haar heen. Ze is en blijft het ‘Dreh-  und Angelpunkt’ in de Oranje-defensie. “Maar die Japansen doken plots overal op. Zomaar. Tussen ons in, achter ons. Moeilijk te verdedigen, hoor! Maar eerlijk gezegd, ik had een beetje meer verwacht van dit Japan. Zeker na ons moeilijke WK-duel destijds.”

Programma

Ook Dulfer richt haar vizier op twee handbaldoelen in de komende drie, vier maanden. “Allereerst moeten we met de club uit dat dipje van drie opeenvolgende nederlagen zien te komen. Nu is deze onderbreking prima, we kunnen op een andere plek en met andere speelsters ons mentaal weer opladen. Woensdag gaat de competitie weer verder, uit naar Aalborg, de nummer laatst. Dan krijgen we de Champions League-duels met Brest, Rostov en Sävehof.” Of we haar met haar ploeg Kopenhagen bij de Final4 in Boedapest zien? “Nee, jôh, dat is veel te vroeg voor ons team. Spelen in de tweede ronde zou al een hele prestatie zijn!”

Alsof dat programma nog niet zwaar genoeg is, start medio november de laatste fase van de voorbereiding met Oranje op het EK. Nog geen tien dagen krijgt Oranje de tijd om zich op dit EK te focussen. Spanje, Hongarije en Kroatië wachten in de poulefase. “Onze voorbereiding met Oranje kent beperkingen. We komen uit allerlei buitenlandse competities slechts enkele dagen bij elkaar. Daar moeten we het optimale rendement uit halen.”

In het weekeind terug naar de Deense hoofdstad. “Een mooie stad, veel te beleven. Samen met ploeggenoten lunchen en brunchen, op de fiets of openbaar vervoer de stad leren kennen. Ik ben tevreden, had het niet mooier kunnen treffen. Als we nu met de club weer kunnen aanhaken bij de prestaties van vorig seizoen en met Oranje op het EK onze slag slaan, zou dat geweldig mooi zijn.”  

Deel dit bericht