Nieuws

KOREA EFFECTIEVER; KNOKKEND ORANJE U18 LIJDT EERSTE VERLIES

KOREA EFFECTIEVER; KNOKKEND ORANJE U18 LIJDT EERSTE VERLIES

In het tweede en laatste duel in de hoofdronde is Oranje U18 na drie groepsduels én de winst op Duitsland in de hoofdronde tegen het sterke Zuid-Korea tegen de eerste nederlaag op dit WK aangelopen: 24-26 (7-12). Door het verlies van Roemenië gisteravond tegen Zuid-Korea (31-33) was Oranje al zeker van een plaats bij de acht beste teams van de wereld, mits de Roemeensen later vandaag erin slagen Duitsland in het slotduel met negen doelpunten te verslaan. In de kwartfinale wachten of IJsland of Noord-Macedonië.

In de eerste helft was het schotpercentage van de ploeg van Clarijs opmerkelijk laag: 26% tegen 50%. Anders gezegd: van de 27 Nederlandse doelpogingen vonden er slechts 7 het net. De Koreaantjes maakten uit 24 pogingen 12 treffers.

Na de thee leek Nederland aan de beterende hand en had mogelijkheden om te gaan aansluiten: Maarschalkerweerd en Bakker knabbelden twee treffers van de marge af: 9-12. Van Vliet en Loy deden hetzelfde: 11-13, na amper zeven minuten in die tweede helft. Maar dan: de aalvlugge Koreaantjes doorzagen het gevaar, drukten er snel drie tegen de netten (11-16) en kregen wat meer lucht. De Koreaanse keepster bleek een heuse sta-in-de-weg te zijn maar Oranje bleef op het vinkentouw, gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen: 13-16. Spanning meer dan voldoende.

Zo vlot als Oranje dichterbij was geslopen, zo snel was de marge ook weer op het ‘oude’ niveau: 11-16. De volgende inhaalrace dan maar: 13-16. Doordrukken nu. Maar het was Oranje blijkbaar niet gegund vandaag: via 13-18 wezen de bordjes naar 15-19.

Inhaalraces

Inhaalrace nummer zoveel dan maar uit de kast: die had zowaar bijna een gelijke stand opgeleverd: 18-19 en 19-20. Zouden alle inspanningen dan toch beloond worden? Iedere keer als Oranje dacht de gelijkmaker te gaan scoren, was Korea er als de kippen bij om dat succes te verhinderen. Driemaal bedroeg de marge in die fase slechts één doelpunt: 20-21, 21-22 en 22-23, op minder dan acht minuten van het eindsignaal.

Jalisha Loy tegen Korea, foto IHF

Van Maurik kogelde na de time out over, vanaf de lijn prikte ene Kim de 22-25 binnen. Loy en Kim – mooie namen – zorgden op minder dan drie minuten van het einde voor 23-26. Van Maurik (paal) en Luchies (gestopt) hadden de ‘Anschlusstreffer’ in hun handen. Van Vliet tikte vanaf de linker flank binnen: 24-26. Park miste, Van Maurik deed haar dat na. Dat deed het tweetal kort daarop nog een keer voordat Clarijs naar zijn laatste time out greep. Voor de uiteindelijke 24-26 nederlaag maakte dat laatste overleg niets meer uit. Het ultieme schot van keepster Schanssema (!) vond geen doel.

Uiteindelijk steeg het schotpercentage van Oranje bij 56 schoten tot 43%, waar Korea met 48 worpen 54% kon overleggen.

Bondscoach Ricardo Clarijs over de wedstrijd: “Ik ben erg trots op de meiden. Dit zijn de wedstrijden waar ze mega veel van leren. Wij zijn het eerste team dat Korea onder de 30 houdt en dat wil zeggen dat deze meiden echt hebben gewerkt. Jammer dat we kansen misten, maar deze groep geeft nooit op!” 

Nederlandse scores kwamen van:

Bianca Schanssema (0/1), Nikki van der Vorst (0/0); Loïs van Vliet (2/8), Veerle Steijns (0/1), Daphne Luchies (4/10), Lynn Holtman (0/0), Jalisha Loy (7/11), Rozemarijn Alderden (0/2), Judith van der Helm (2/3), Minke van Katwijk (0/0), Nomi In de Braekt (0/0), Alieke van Maurik (3/10, Donna Bakker (3/6), Romy Stadens (0/0), Romee Maarschalkerweerd (3/4), Roos Knijn (0/0).

Bij Zuid-Korea scoorde Jia Kim uit tien pogingen zes keer.

Scheidrechters: Altmar Kristof (HUN) - Horvath Marton (HUN)

PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN OP:

https://www.handbalstartpunt.nl/nieuws/programma-en-uitslagen-wk-u18-meisjes-skopje/

cover Zowel Roemenië (foto) als Oranje slaagde er niet in de Koreaanse muur te slechten

foto IHF

Deel dit bericht