Handbalshop
Laura van der Heijden “Wij komen altijd met een oplossing vanuit het team”

Laura van der Heijden “Wij komen altijd met een oplossing vanuit het team”

06 december 2014, 00:00 uur

Laura van der Heijden is pas 24 jaar maar ondanks haar jonge leeftijd is ze al een van de meest geroutineerde speelsters van Oranje. Zeven jaar gelede debuteerde ze al in de hoofdmacht van Oranje maar desondanks speelde in die periode ook als jeugd speelster drie jeugd EK’s en twee jeugd WK’s. Ze behoorde tot het jeugdteam dat op het EK U17 in Slowakije in 2007 de eerste medaille (bronzen) wist te winnen die een vertegenwoordigend handbalteam uit Nederland ooit op een groot toernooi wist te winnen.

Ze begon op haar zesde met handballen bij LHV in Leusden maar stapte toen duidelijk was dat ze meer dan bijzondere kwaliteiten had over naar Nieuwegein waar ze tot 2009 bleef speelde ondanks dat vele clubs op haar jaagde. Vervolgens speelde ze één seizoen bij VOC in Amsterdam en werd daarmee kampioen en bekerwinnaar. In 2010 vertrok ze naar Vfl Oldenburg. Ook hier ontwikkelde ze zich sterk maar bleef ze de club vier jaar trouw tot ze deze zomer de weloverwogen overstap maakte naar het Deense Esbjerg.

“Ik heb bewust gekozen voor een avontuur in Denemarken omdat ik dan weer nieuwe dingen zou leren” vertel de rechter opbouwster van Oranje “en tot nu toe ben daar echt tevreden over. In Duitsland ligt het accent toch vooral op het fysieke in Denemarken ligt dat veel meer op de snelheid en het technische gedeelte en ik denk dat ik mij in de afgelopen maanden op die twee onderdelen verbeterd heb”. 

Van der Heijden: “Onze grootste kracht bij Oranje is toch het snelle spel. Wij willen graag de snelle tegenaanval lopen. Onze hoekspeelsters zijn erg snel en zijn heel vaak snel weg. Daarnaast ronden ze het ook goed af en aangezien we het van onze snelheid moeten hebben en als zij dan ook goed afronden dan klopt het tactische plaatje wat wij willen spelen”, zo legt ze uit. “Als we niet in ons spel kunnen komen hebben we een breed aantal dingen die we kunnen doen in de aanval. Ik denk dat wij overal wel een oplossing voor hebben. Als het niet loopt moeten wij het altijd hebben van onze kracht als team wij zullen altijd met een oplossing moeten komen door gewoon na te blijven denken en als team te spelen. Wij blijven kiezen voor het collectiefspel en niet voor het individu”.

Over verwachtingen voor dit EK praat ze liever niet “We gaan gewoon eerst de wedstrijd tegen Duitsland vol spelen met vechtlust en alles wat we in ons hebben. Na die wedstrijd komt Zweden en dan pas Kroatië. We moeten het gewoon per wedstrijd bekijken en dan zien we waar we staan en hoe we verder moeten”.

Luister hier verder naar Laura van der Heijden

Laura van der Heijden

24 jaar

Team Esbjerg (Denemarken)

Rechteropbouwster

Debuut Oranje 16 oktober 2007 Nederland – Japan 32-29 in Raalte

117 interlands

386 doelpunten

3x deelname jeugd EK:  EKU17 2007, EKU19 2007 en EKU19 2009

2x deelname jeugd WK: WKU18  2008, WKU20 2010

EK 2010 Denemarken/Noorwegen 8e

WK 2011 Brazilië 15e

WK 2013 Servië 13e

Laatste update: 06 december 2014, 14:03 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct