HandbalshopHandbalDirect Kerst
Marieke van der Wal keert terug naar Quintus

Marieke van der Wal keert terug naar Quintus

14 april 2014, 00:00 uur

Larissa van Dorst keert tophandbal de rug toe

Negen jaar heeft de 166-voudig international Marieke van der Wal in het Spanje, Duitsland en Frankrijk gehandbald maar voor komend seizoen heeft de inmiddels 34-jarige keepsters besloten op haar oude nest in Kwintsheul terug te keren en haar carrière in de Nederlandse competitie bij Quintus af te gaan sluiten. Van der Wal heeft nog de intentie twee jaar op hoog niveau te willen handballen en zich voor Oranje beschikbaar te stellen tot de Olympische spelen van 2016.

Het bestuur van Stichting Tophandbal Quintus en de trainersstaf Alex Curescu en Kevin Devilee zijn erg blij met de komst van de 34-jarige keepster. Het is voor de selectie een aanwinst die precies het goede moment komt omdat een van de huidige keepstes, ex international Larissa van Dorst, heeft besloten niet meer op topniveau te willen handballen. Van Dort, die twee jaar geleden nog gezien werd als de opvolgsters van Van der Wal, gaat op recreatief niveau bij Quintus 3 spelen.

Daarnaast is het stichtingsbestuur bestuur ook zeer enthousiast dat de damesselectie komend seizoen weer van de kennis en inzet van Kevin Devilee gebruik kan maken. Hij zal zijn functie als keeperstrainer en assistent coach voortzetten.

Van der Wal begon haar carrière bij Quintus waar zij de eerste zeventien jaar speelde. In 2003 vertrekt ze uit het Westland om twee jaar voor V&L in Geleen te gaan spelen. Van daaruit begint in 2005 haar trektocht door Europa die begint bij het Duitse Borussia Dortmund waar ze twee jaar onder de lat stond. Daarna vertrok ze naar Spanje en kwam ze voor twee jaar terecht bij Balonmano Elche om vervolgens naar de Spaanse kampioenen ploeg Itxako Navarro te verhuizen. Ze speelde in de groepsfase van de Champions League en werd Spaans kampioen en bekerwinnaar.

In 2010 vertrok ze weer naar Duitsland en hoewel ze met open armen werd ontvangen bij Göppingen kreeg ze drie maanden later toch te horen dat ze kon vertrekken. Hals over kop werd een nieuwe club gevonden en na het EK in Noorwegen kon ze aan de slag in het Franse Le Havre bij HAC handball. Een half jaar vond ze onder de rook van Parijs met Cergy Pontoise haar laatste buitenlandse club waar ze uiteindelijk drie jaar heeft gespeeld.

Met haar 34 jaar is Van der Wal verreweg de oudste international in de huidige Oranje selectie. De eerste volgende is de 27-jarige en eveneens keepsters Jasmina Jankovic. Van der Wal loopt dan ook al heel wat jaren mee in het Oranje shirt. Zeventien jaar geleden speelde ze haar eerste jeugdinterland om twee jaar later haar eerste WK met jong Oranje in China te spelen. In 2000 werd ze door Bert Bouwer voor haar eerste A-interland tegen Frankrijk geselecteerd waarna ze in 2001 in Italië voor haar eerste WK werd geselecteerd.

Na het mislukte OKT in 2012 en haar Olympische droom om in 2016 aan de Spelen te kunnen meedoen heeft haar doen besluiten om nog twee jaar op niveau te willen blijven handballen.

Laatste update: 14 april 2014, 00:47 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct