Nieuws

Mark Schmetz hoofdtrainer bij Schalksmühle-Halver

Van de Redactie – Sinds begin november was bekend dat oud-LIONS-trainer Mark Schmetz komend seizoen onderdak had gevonden bij SG Schalksmühle-Halver Dragons, uitkomend in de derde Duitse Liga. Schalksmühle is een stadje tussen Gummersbach en Hagen. Vandaag start Mark Schmetz (42) aan de voorbereidingen, hij tekende een contract voor twee jaar.

In de Duitse handbalwereld kan de Nederlander Mark Schmetz terugkijken op een indrukwekkende carrière als actieve speler, in Nederland verzamelde hij zijn eerste ervaringen als trainer.

In Nederland is Schmetz, vader van twee zonen, nog steeds de meest succesvolle handbalspeler. Hij startte op de rechter flank bij het Geleense Hirschmann / V&L voordat hij op 21-jarige leeftijd (1998) naar het toenmalige TSG Herdecke – tweede Bundesliga - verhuisde. Tot 2012 volgden stations in de eerste en tweede Bundesliga in Wallau/Massenheim, TuSEM Essen (samen met Mark Dragunski), TBV Lemgo en ASV Hamm.

Na het seizoen 2011/12 beëindigde Mark Schmetz zijn actieve handbalcarrière. Vanaf de zomer van 2012 werkte hij vervolgens als hoofdtrainer bij de Nederlandse eredivisionist HV KRAS / Volendam. Onder zijn leiding won Volendam in 2013 de Nederlandse titel en beker. In de zomer van 2016 stapte hij over naar competitieconcurrent LIONS. Met die ploeg won hij in 2017 het Nederlands kampioenschap. In het voorjaar van 2019 werd de samenwerking met de Limburgse club beëindigd.

Concept

Mark Schmetz heeft de hoogste Europese trainer-licentie, de EHF Master Coach. "Toen bekend werd dat Mark zich een samenwerking in Duitsland kon voorstellen, hadden we onze eerste gesprekken met hem. Na een intensieve uitwisseling hebben we hem kunnen overtuigen van ons concept en zijn we erg blij dat hij met ons die weg wil inslaan. Hij beschikt, samen met oud-ploeggenoot Mark Dragunski, over een goed netwerk in het Duitse handbal en dat zou de basis moeten zijn voor het intensiveren van de jeugdontwikkeling en talentontwikkeling voor senioren", aldus Mark Wallmann, manager van de Dragons.

De afgelopen maanden, tot aan de competitiestop, was Schmetz met enige regelmaat op de tribunes van zijn nieuwe club te vinden. De selectie is in nauw overleg met hem samengesteld. “Daarnaast heeft hij alle wedstrijden op video of in een livestream gezien, maar vanaf vandaag is de voorbereiding in aangepast vorm van start gegaan.”

cover Mark Schmetz, als trainer van LIONS

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht