Nieuws

Nederlands getint Bensheim-Auerbach moet nog even billen knijpen

‘Klassenbehoud gaat echt wel lukken’

Door Frits Feuler– Puffend stond het kwartet Nederlandse speelsters van Bensheim-Auerbach na afloop van het met 30-23 verloren competitieduel in Leverkusen op de vloer. Na een verplichte stop van ruim vier weken vanwege het EK was het redelijk moeilijk om samen, als ploeg, de draad weer op te pakken. En uitgerekend op bezoek bij een oude bekende, Robert Nijdam die zijn ploeg in een zodanig hoog tempo liet spelen, dat er voor de gasten nauwelijks eer te behalen viel.

Teleurstelling dus vanwege het resultaat. Hoop voor de toekomst was er ook. “Zeker, klassenbehoud gaat lukken. We hebben nog wel wat duels die we kunnen én moeten winnen,” opent EK-ganger Merel Freriks. De ervaring tijdens de drie weken durende EK deed haar zichtbaar goed maar kon ze, vanwege te weinig training naderhand met de ploeg, nog niet echt laten zien. “Veel minuten kunnen maken, veel geleerd ook. Elke speelminuut maakte me blij. Met name hoe in zo’n laatste training de voorbereiding op de wedstrijd wordt doorgenomen! Maximaal resultaat behaald, want we keken eerst naar onze poulefase. Over het vervolg of een halve finale werd nooit gesproken binnen de groep. Stroef begin, dat wel. Maar na Roemenië was alles anders. Tja, en dan de Franse ploeg! Die zijn een stapje verder, fysiek sterk. Meer wisselmogelijkheden. En dan tienduizend Franse fans het volkslied horen zingen! Kippenvel! Dacht dat ik met Jong Oranje al wat had meegemaakt, maar dit was enorm!”

Afschakelen

Tien dag vakantie, heerlijk, vond Freriks. Afschakelen bij familie en kennissen, ‘even’ naar Londen geweest. “Zaterdag de volgende opdracht, thuis tegen nummer drie Metzingen. We hebben één training om de boel na vanavond te repareren.”

Sanne Hoekstra                 foto archief HSP

Samen met Sanne Hoekstra (vijf treffers) en Sarah van Gulik moet ze zowel in aanval als verdediging vol aan de bak in een ploeg die, met vier punten uit acht duels op plek 12, niet echt overloopt van vertrouwen. “Maar wij gaan zeker klassenbehoud realiseren,” haalt het drietal nog maar eens aan. “Vertrouwen? Jazeker, maar vanavond was dit niet te merken. Kunnen best goed spelen. Zonde dan als je dit vandaag ziet. Twee duels gingen met één punt verschil verloren. Als we Nellingen en Halle-Neustadt onder ons houden, is de klus geklaard,” weet Freriks.

Gelijke woorden uit de mond van Van Gulik (28) en Hoekstra (26). “Nee, niet ons beste duel. We hebben niet gedaan wat we vooraf hadden afgeproken. Tja, dan kan Leverkusen met ons alle kanten op.” Over één ding zijn de drie het eens: keepster Helen van Beurden begon heel sterk aan de partij maar moest in het laatste deel van de eerste helft capituleren. “We lieten haar in de steek,” klonk het haast verontschuldigend. “Dat moeten we verbeteren, zo kun je de wedstrijd niet naar je hand zetten en kun je nooit een verschil van acht treffers helemaal weg poetsen,” vindt Van Gulik.    Helen van Beurden              foto club 

Coach Heike Ahlgrimm liep na het duel met een boos gezicht richting de catacomben. “Ja, dat was te merken. Maar we hebben de tweede helft gevochten, dat is zeker. Geconctreerder ook. Je ziet dat we het kunnen ondanks de afwezigheid van een paar geblesseerden. Zaak is het nu om uit die onderste plekken weg te komen.”

                               Sarah van Gulik en U17-speelster Jette van Ingen (Quintus)                      foto HSP

Verduitst

Van Gulik en Hoekstra waren niet echt tevreden over hun optreden in de Osmann Arena. “Ik probeer altijd voor ‘andere Leute’ te spelen,” vertelt Van Gulik. “Probeer de boel op te peppen!” Aan haar uitspraak te horen is ze al wat ‘verduitst’. “Heb zelf ook te veel ballen ‘verworfen’.” De Zoetermeerse moet er om lachen. “Zeven jaar inmiddels in Duitsland, contract verlengd tot 2022. Mijn vriend Thomas is trainer bij Mainz 05. Hebben het hier reuze naar onze zin. Nee, niet meer terug naar Nederland om te spelen. Alleen al de overschrijvingskosten zijn voor de nieuwe club al veel te hoog! In Nederland voor Gemini en Hellas gespeeld. Via Celle naar Aalborg in één seizoen. Drie jaar Bad Wildungen. Toen kwam ik in contact met Heike. Haar project om terug te keren naar de Bundesliga sprak me aan. Dat eerste jaar werd ik uitgeroepen tot beste speelster in de ‘zweite Bundesliga’.”

Jeugd

Met enige regelmaat geeft ze clinics bij de jeugd van haar club. “Ga ook naar trainingen en wedstrijden kijken, probeer een steentje aan de ontwikkeling van jeugdigen bij te dragen. Wordt hier enorm gewaardeerd. De jeugd neemt je als voorbeeld. Ik leer ze vooral dat ze moeten doorzetten willen zo ooit aan de top spelen. Jette, het meisje waar ik mee op de foto ben gegaan, trainde ik nog bij Hellas, nu speelt ze in Oranje U17. Mooi toch?”

Ook Sanne Hoekstra zal haar eenjarig contract bij Bensheim uitdienen. Geen reden om te verkassen dus. “Ik voel me hier thuis,” aldus de in Winschoten geboren hoeksaanvalster die via Blue Stars, E&O, Buxtehude, Rosengarten in 2014 in Bensheim belandde. “Ik spreek vloeiend Duits, merk ook dat het Nederlands wel wat verwatert. Ik volg natuurlijk het Nederlandse handbal, met veel speelsters heb ik nog in de jeugdselecties gespeeld. De komende maanden telt een ding: punten halen om ook volgend seizoen weer op het hoogste niveau te kunnen spelen!”

Deel dit bericht