Nieuws

Op bezoek bij....HV Zaanstreek

Handbalstartpunt.nl schrijft in samenwerking met VTA Sport, de sportafdeling van Vrije Tijd Amsterdam, een reeks achtergrondverhalen over handbalclubs in Noord-Holland.
Vandaag is het de beurt aan HV Zaanstreek uit Zaandam. Bestuurslid en speler van het eerste heren team, Wouter van Lienen, beantwoordt onze vragen.
                                                                 Door Rik Verkaik

Wat is jouw rol bij HV Zaanstreek?

“Ik ben bestuurslid jeugdzaken en jarenlang ook jeugdtrainer geweest. Daarnaast ben ik speler van het eerste herenteam.”

Het ontstaan van Handbalvereniging Zaanstreek.

“HV Zaanstreek is in 1962 door een vriendengroep opgericht. Na een oproepje in de lokale krant had George Verwaal 31 aanmeldingen ontvangen, en dat was voldoende om te starten. Tijdens de oprichtingsvergadering in de kantine van Zilvermeeuwen werd het eerste bestuur benoemd en daarmee was een nieuwe vereniging geboren. Al snel kreeg de vereniging ook een jeugdafdeling. In 1966 telde de club 33 jeugdleden, zowel jongens als meisjes. In de beginjaren trainden en speelden de handballers van HV Zaanstreek op diverse velden, toen nog gras en in diverse sporthallen in Zaanstad en zelfs Amsterdam. In mei 1968 opende de club een eigen veld met kantine en kleedkamers op Sportpark Jagersveld. In 1977 werden de verharde velden aangelegd en in 1978 betrok de club alweer een nieuwe kantine, op de huidige plek.”

 

Wat zijn de kernwaarden van HV Zaanstreek?

“Dat onze vereniging naast een sportieve functie ook een sociale functie heeft en alles wat er dus buiten de lijnen gebeurt voor ons belangrijk is.”

Heren 2 streed om het kampioenschap.

“Handbalvereniging Zaanstreek heeft in totaal 13 teams. De meeste teams stonden rond de middenmoot. Het 2e herenteam was inderdaad in de strijd voor het kampioenschap.”

Kun je iets vertellen over de accommodaties waar de trainingen en wedstrijden plaatsvinden?

“Handbal is een binnen- en buitensport. Wij hebben buiten een eigen accommodatie op sportpark het Jagersveld. Daar hebben wij vorig jaar een renovatie van de velden gehad en dit ligt er dus weer erg netjes bij. Onze zaalcompetitie spelen wij grotendeels in Sporthal Zaanstad Zuid en ook onze trainingen vinden daar plaats.”

HV Zaanstreek en de vrijwilligers.

‘Wij hebben over het algemeen een breed scala aan vrijwilligers. Zeker bij grote evenementen, dan staan er altijd genoeg mensen paraat om de handen uit de mouwen te steken.”

Worden er naast handbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“We organiseren geen andere sportactiviteiten. Wel worden er regelmatig gezellige avonden georganiseerd.”

Sportieve hoogtepunten?

“Dit zijn eigenlijk meerdere hoogtepunten omdat de afgelopen jaren het 1e herenteam meerdere keren tegen een eredivisieploeg mocht spelen in de nationale beker.”

 

Verder zagen we dat er ook activiteiten voor scholen worden georganiseerd. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Wij hebben ieder jaar op onze buitenaccommodatie het Zaanse schoolhandbaltoernooi en door het jaar heen worden er op deze scholen ook clinics georganiseerd om de handbalsport in de Zaanstreek levendig te houden.”

Handbalsport is dus groeiende

“Zeker, door de prestaties van de Nederlandse dames is de sport gelukkig weer groeiende. Maar de concurrentie met andere teamsporten is in Nederland erg groot.”

Hoe kijkt HV Zaanstreek naar de toekomst?

“De vereniging heeft al jaren een stabiel groeiend ledenaantal en omdat het sociale aspect bij HV Zaanstreek hoog in het vaandel staat zien wij een positieve toekomst voor de vereniging.”

Leven na de coronacrisis?

“We kijken er naar uit om met alle leden op onze prachtige accommodatie weer een volle zondag handbal mee te kunnen maken. Waarbij na de wedstrijden de leden een mooie dag met elkaar zullen beleven.”

Wie is het boegbeeld van de vereniging?

“Een boegbeeld van de vereniging is er niet echt. Wel is mijn vader Ronald van Lienen, op dit moment voorzitter, denk ik wel de bekendste HVZ’er omdat hij dag in dag uit met de vereniging bezig is en vaak achter de bar te vinden is om mensen van dienst te zijn,“ besluit Wouter van Lienen.

cover Schoolhandbal bij HV Zaanstreek

foto club

Deel dit bericht