Nieuws

‘Op papier waarschijnlijk sterkste Deense ploeg ooit’

‘Op papier waarschijnlijk sterkste Deense ploeg ooit’

Van de Redactie– Na drie keer zilver moet het voor de Deense nationale ploeg eindelijk een keer lukken met een groot succes op het WK. Superster Mikkel Hansen begint als kersverse vader aan dit toernooi. “Dit WK wordt groots!”

De Deense handbal-historicus Thoma Ladegaard verklaart ondertussen: “Dat is op papier vermoedelijk de sterkste Deense nationale ploeg ooit!”

Als alles verloopt zoals handbal-superster Mikkel Hansen denkt, ontmoet hij op 27 januari in Herning bij de finale zijn ploeggenoot bij PSG, Uwe Gensheimer. “Het is natuurlijk iets bijzonders om tegen een PSG-ploeggenoot als Uwe te kunnen spelen,” laat de 31-jarige opbouwer van de Parijse miljoenenformatie weten.  

Denemarken droomt ook van een wintersprookje zoals de Duitse handballers dat in 2007 beleefden. Drie keer won het kleine land zilver bij het WK, bij de Olympische Spelen van 2016 en het EK stond de ploeg op het hoogste treetje. Maar een WK winnen is de Denen nog niet gegund. Dat moet dus in de komende weken veranderen.

“De verwachtingen bij mij en heel Denemarken zijn enorm. We zijn allemaal opgewonden, want we hebben voor de tweede keer sinds het EK van 2014 een groot toernooi in ons land. Dit WK wordt geweldig!” meent Hansen. Een ding is zeker: alle duels in Kopenhagen en Herning zijn totaal uitverkocht!

Donderdag opent gastland Denemarken in Kopenhagen (20.15 uur) tegen Chili. Daarna vertrekt de ploeg van coach Nikolaj Jacobsen voor de vier andere groepsduels naar Herning waat Tunesië, Saudi-Arabië, Oostenrijk en vice-wereldkampioen Noorwegen wachten.  

“De sportgekke Denen waar handbal traditioneel in hun land een grotere rol speelt dan in Duitsland, zullen alle hallen flink rood gekleurd zijn, gekoppeld aan de zo geliefde nationale vlag, de ‘Dannenbrog’.

Officieel heet het dat de Denen, net als Duitsland, in de halve finale willen komen. Vakmensen zijn echter overtuigd dat Denemarken meer potentieel heeft en dus ook richting de finale gaat.

“Op papier is dit het sterkste Deense team ooit,” stelt Ladegaard in een intefview bij de Deense zender TV2. “En niet alleen door de sterke selectie. Een capabele trainer, het thuisvoordeel en het gegeven dat concurrenten als Frankrijk, Kroatië en Spanje in de andere helft van het toernooi zitten. Maar bovenal – en dat geldt voor alle ploegen – is het zaak dat alle topspelers blessurevrij door het toernooi te komen.”

Hoe groter de kansen voor Denemarken, des te groter ook de druk op de ploeg. Hansen: “De verwachtingen zijn inderdaad hoog, maar uiteindelijk leggen wij ons, als ploeg, zelf die druk op.” Op meteen eraan toe te voegen: “Als je in een beslissend duel vijf of tien minuten slecht speelt, lig je eruit. Zo zit handbal in elkaar!”

Kersverse vader Mikkel Hansen met zoon Eddie Max               foto Instagram

Juist die ervaring kregen de Denen nog mee in hun laatste oefenduel met Hongarije dat met 25-28 werd verloren na een frustrerende 8-16 tussenstand halverwege. “Die eerste helft was verschrikkelijk slecht,” oordeelde coach Jacobsen. Zelfs doelman Niklas Landin (THW Kiel) waarschuwde in dagblad Jyllands-Posten: “We mogen nooit te verwaand worden!”

Niet alleen het laatste oefenduel baarde de Deense coach zorgen. Ook de blessures van Lasse Svan en Rasmus Lauge (beiden SG Flensburg-Handewitt) teamcollega verdienen nazorg. Nikolaj Markussen (Bjerringbro-Silkeborg), met 2.12m de langste in de ploeg, herstelt nog van een voetblessure. Mads Mensah (Rhein Neckar Löwen) heeft nog wat last van zijn hand.

Achter de namen van Hans Lindberg en Henrik Toft Hansen stond al voor de laatste oefenduels vraagtekens. Met Niclas Kirkelökke valt nog eens een goed alternatief weg: de linkshandige Deen die na de zomer richting Rhein Neckar Löwen gaat, scheurde vlak voor de kerspteriode zijn kruisband.

Mikkel Hansen kreeg in de laatste week ‘buitengewoon verlof’ om een hoogtepunt in zijn privéleven mee te maken: de geboorte van zijn zoon Eddie Max.

Deel dit bericht