Nieuws

SLECHTS 39 JAAR: WENDY SMITS OVERLEDEN

Door Frits Feuler - Afgelopen week druppelde het bericht binnen bij de redactie van HSP of er artikelen en foto’s in ons archief zaten over Wendy Smits. Zij was ernstig ziek. Uit het mailtje bleek dat Mayra De Boer meerdere instanties en met name fotografen had aangeschreven. Top, dat iemand zoiets doet.

Aan het verzoek kon met trots worden voldaan. De toenmalige redactieleden van HSP kwamen haar in Limburgse sporthallen regelmatig tegen. Een kwalitatief sterke speelster, talentvol. Niet altijd de makkelijkste. In het veld iemand waar je in de defensie bij de tegenstander de handen vol aan had. Niet vermoedend dat enkele dagen later het wel heel erg schrikken was.

Vanmorgen dus…..De week is amper begonnen als een trainer het overlijden van Wendy Smits meldt. 39 jaar jong. In Almere laat ze een dochtertje van twee maanden en haar partner achter! Hoe verslagen kun je op afstand deze nieuwe week beginnen?

Veel clubs heeft ze van haar handbaltalenten laten profiteren. In Nederland speelde ze voor Fortissimo, Foreholte, Houten, Havas, Dalfsen, VOC en SEW. Met Dalfsen en SEW speelde ze vele malen in de Europese toernooien. Het seizoen 2009/2010 met Dalfsen in de Challenge Cup was een uitstekend jaar: liefst 50 keer scoorde de opbouwster in alle duels.

LOOPBAAN

Smits startte haar carrière bij SEW. Na haar vertrek in 2005 bij de club uit Nibbixwoud vertrok Smits naar Duitsland en speelde vervolgens voor TuS Metzingen, HSG Sulzbach/Leidersbach en FA Göppingen. In 2009 keerde ze terug naar Nederland, speelde drie jaar voor Dalfsen om dan (najaar 2012) nog een paar maanden voor het Duitse Blomberg Lippe te spelen. Vanaf januari 2013 werd ze onderdeel van de selectie van Fortissimo uit Cothen. Eind december 2015 stapte ze – inmiddels 33 jaar - uit onvrede met haar coach Kees Boomhouwer en maakte de overstap naar Foreholte in de eerste divisie waar Ricardo Clarijs op dat moment de coach was. In 2017 nam ze definitief afscheid van het actieve handbal. Als international kwam Smits 14 keer voor Oranje uit. In 2018 was ze tevens assistent-bondscoach van de meisjes U16.

“Ze wilde haar handbalcarrière niet op deze manier beëindigen maar graag op een positieve manier afsluiten,” meldde Clarijs in 2015 aan HSP. “Ze is positief over de wijze waarop wij spelen en trainen maar ook over het team wat bestaat uit een mix van routine en jeugdige talenten. Ze zal naast speelster ook betrokken worden in de verder ontwikkeling van het team tijdens de trainingen en wedstrijden.”

Bekijk ook haar persoonlijke info op:

https://www.wendysmits.com/meet/

cover Wendy Smits in het shirt van Dalfsen

foto HSP

Deel dit bericht