Nieuws

SPEELRONDE TWEE VROUWEN: NOORWEGEN HAALT ZIJN GRAM; TWEEDE ZEPERD DUITSLAND

De zondag begon met een sensationele openingswedstrijd: Brazilië, dat eerder Spanje flink afdroogde, leidde bij rust soeverein met 15-12 tegen Hongarije. Ook in de tweede helft leek bij 18-13 alles in het voordeel van de Zuid-Amerikaanse kampioen te gaan. Toen De Paula wat meer uit de aanval werd gehouden, zakte Brazilië door de hoeven. Met nog dertig tellen op de klok (24-24) had Hongarije nog één aanval: Petra Simon rondde die schitterend af met haar zesde van de ochtend: 24-25. De enige maar wel belangrijkste keer dat haar ploeg in die tweede helft op voorsprong stond.

Zuid-Korea, dat op de openingsdag sterk finishte tegen Duitsland (23-22) kwam in de eerste helft tegen Slovenië langzaam op gang. Met een wisselend scoreverloop had de Aziatische ploeg halfweg de achterstand nog op twee kunnen houden: 12-14. Slovenië drukte in deel twee meteen door met een 0-7 run. Duel beslist: 12-21. Zuid-Korea probeerde het wel nog maar kon een ruime én verdiende nederlaag niet meer afwenden: 23-30. Voor Slovenië de eerste Olympische winst ooit. Tien speelsters kwamen op het scoreformulier.

DUITSLAND: UITSCHAKELING DREIGT

Tien minuten lagen Zweden en Duitsland qua score in elkaars nabijheid: 7-5. Via 10-7 ging het binnen zes minuten naar 14-7: de Duitse defensie kreeg geen vat op de sluwe Zweedse aanvallen. Bij rust (19-12) was een zege voor Duitsland al ver uit het zicht. Bij 24-17 sputterde de Duitser ploeg nog wel even tegen – Maidhof, Smits en Grijseels voor 24-20 – maar dat was zo’n beetje de laatste opleving voor de ploeg die sinds 2008 weer op een Olympisch eindtoernooi present is: de tijd was tekort om nog voor een puntendeling te gaan: 31-28. Opmerkelijk: 31 van de 42 Zweedse schotpogingen (74%) stonden in schril contrast tot de Duitse cijfers: 28 van de 53 (53%).

DENEMARKEN ONTHUTSEND ZWAK

Met veel belangstelling werd uitgekeken naar het duel tussen Denemarken en Noorwegen. In aanloop naar Parijs 2024 oefenden beide ploegen tegen elkaar: tweemaal verlies voor de Deensen: Een vreemde situatie ook voor de Deense coach Jesper Jensen die bij de tegenstander niet minder dan vier speelsters – Henny Reistad ontbrak opnieuw vanwege een blessure - van zijn voormalige ploeg Esbjerg tegenover zich vond. Winst voor de Europees kampioen was noodzakelijk om niet voortijdig uit het toernooi gekegeld te worden. Na de 1-1 van Haugsted denderde de Noorse trein in alle richtingen over het veld: 1-7 (10’) naar 2-11. Een keeperswissel – Toft (27%) voor Reinhardt (25%)  – bood nauwelijks soelaas: via 6-11 naar een ruststand van 8-14. Die marge van zes kregen de Deensen niet meer weggewerkt: aan de Deense cirkel kreeg Kari Brattset-Dale veel vrijheid (zes treffers), Veronika Kristiansen was zes keer succesvol vanaf de negenmeter, keepster Silje Solberg repareerde 9 van de 24 Deense schoten op haar doel (38%), invalster Katrine Lunde pakte ook nog eens 7 van de 8 ballen in dat kwartiertje onder de lat. Noorwegen zat in een zetel en wenste die niet te verlaten voor minuut 60: 18-27.

TWEEMAAL ROOD

Angola tegen Spanje, het duel om uitzicht te hebben op aansluiting plek 4. Vanaf 6-6 kon Spanje de daarna verkregen voorsprong tot de rust (14-15) handhaven. Na de pauze begon Angola met een 3-0-run, Spanje deed hetzelfde: 17-18. Bij 18-18 (45’) mocht Santos (Angola) met rood naar de kant: een ferme tik in het gezicht van Arcos ging eraan vooraf. De voorlaatste laatste Spaanse treffer viel in minuut 46, de laatste ‘in the buzzer’ uit een strafworp. De ploeg van Ambros Martin zakte in het slotkwartier als een kaartenhuis in elkaar. Vijf minuten later mocht ook Gutiererez met rood eraf: haar snoekdhui naar de benen van een tegenstander hoort in een andere sport thuis. Angola schakelde het snelste: via 24-19 (57’) ging het – nog altijd met veel fysieke inzet – richting het eindsignaal: 26-21.

PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN OP:

cover Vilma Pegado Nenganga, topscorer bij Angola in het duel tegen Spanje

foto IHF

Deel dit bericht