Nieuws

Thomas Houtepen mag op stage bij Gummersbach

Door Ron de Waal / PZC - Voor Thomas Houtepen heeft zijn deelname aan de Ruhrgames en het EK U17 in Zweden nog een leuk staartje gekregen. De midden-opbouwspeler uit Middelburg gaat maandag en dinsdag op stage bij VFL Gummersbach waarvan de eerste ploeg uitkomt in de tweede Bundesliga.

                                                                              Schwalbe Arena, Gummersbach

Vorig jaar werd Houtepen opgenomen in de Oranje U17-selectie van bondscoach Edwin Kippers. Ook werd hij toegelaten tot de Handbalacademie op Papendal. Door-de-weeks dus in het Arnhemse, op vrijdag nog richting Rotterdam voor twee trainingen bij ARBO. Op zondagavond wacht al weer de terugreis richting Arnhem.

Handbaltalent

Al vanaf de C-jeugd leefde bij spelverdeler Houtepen het idee om meer te gaan doen met zijn handbaltalenten. Begonnen bij de Zeeuwse jeugdselectie onder leiding van Eric Dingemanse. Daarna sloot hij aan bij Handbalschool Rijnmond om meer trainingsuren te maken. Via het Regionaal Trainings Centrum (RTC), een voortraject van Jong Oranje, belandde de Middelburger op diverse scoutingsdagen om uiteindelijk de selectie voor Oranje U17 af te dwingen.

De ontwikkeling van de jeugdige Zeeuw is ronduit stormachtig te noemen, mede doordat hij het intensieve trainingsprogramma tot nu toe goed verteert. Traint twintig uur per week met trainers als Edwin Kippers, Rick Louw, Ricardo Clarijs en krachttrainer Matthew Solomon. Daarnaast speelt hij in het weekend soms twee wedstrijden.

In Rotterdam heeft Houtepen ondertussen zijn debuut in de eerste divisie al gemaakt, destijds met een razendsnelle goal tegen Berdos. Het laatste deel van zijn studie, het examenjaar, heeft hij niettemin in twee delen moeten hakken. Afgelopen zomer was hij actief met Oranje U17 op het Open EK in het Zweedse Gothenburg. Binnen twee jaar wil hij graag een vaste waarde worden bij een eredivisieploeg.

Tussenstop

Maar dat is slechts een tussenstop. Uiteindelijk wil ‘de streber’ richting de Duitse Bundesliga of in de hoogste Franse afdeling spelen, waar zijn grote voorbeeld – international Luc Steins – inmiddels steeds meer furore maakt.

Nu dus de uitnodiging om richting Bergische Land te gaan voor een korte stage bij de U19 ploeg van Gummersbach, dat uitkomt in de eerste Bundesliga bij de jeugd, sector West. Thomas Houtepen ging daar na overleg met zijn ouders en trainers gretig op in, al was het alleen maar om ervaring op te doen. “Want de kans dat het daadwerkelijk tot een transfer komt acht ik op dit moment klein. Ik moet absoluut dat Havo- diploma binnen hebben, voordat ik een verdere stap in mijn carrière ga maken’’, legt hij uit.

Toch houdt Houtepen nog een kleine slag om de arm. “Stel dat er echt een mooie aanbieding komt, dan wordt het de plussen en minnen tegen elkaar afstrepen.’’

cover Thomas Houtepen, in actie op het Open EK 2019   

foto Ils Pattipeilohy

Deel dit bericht