Nieuws

ZEPERD VOOR LIONS; VOLENDAM EN AALSMEER OP KOERS

Door Frits Feuler - Na speelronde 16 is het dringen aan kop van de BENE-League. Vijf ploegen – Visé, Bocholt, LIONS, Volendam en Aalsmeer – hebben nog zes duels om te bepalen welke ploeg niet naar de FINAL4 gaat. Eupen, de nummer 6, lijkt na de thuisnederlaag tegen Aalsmeer, die stunt van een vierde plek te kunnen opbergen.  Eupen heeft eind januari nog bekerambities als het in de hakve finale op bezoek gaat bij HUBO handbal. Visé en Bocholt spelen de andere halve finale.

De teleurstelling in Sittard - Luc Steins met vriendin Chantal en dochter Léa waren ook present - na het met 22-24 verloren duel met koploper Visé was immens groot: voor de tweede keer binnen een week leverde de ploeg van coach Fred Michielsen de punten in. Zeven dagen eerder was Bocholt ook de sterkste in de Stadsporthal. Na eerder drie opeenvolgende gelijke spelen en drie overwinningen komen de beide laatste verliesbeurten wel even hard binnen in het Sittardse kamp. Eind september won LIONS het uitduel over de grems nog vrij makkelijk met 31-23.

De Limburgse formatie leek bij rust (12-8) in het juiste spoor te zitten. Vijf minuten na de veldwisseling werd de marge met een 4-0 run zelfs nog vergroot: 16-8. Jasper Adams zorgde nog voor 17-11. Maar juist in die fase kwam nog maar eens aan het licht dat de smalle Sittardse formatie moeite had om met die druk van ‘het moeten winnen’ om te gaan. “We rondden zwak af, maakten veel technische fouten. De kopjes gingen te snel omlaag,” gaf Rob Schmeits – negen keer trefzeker – kort en krachtig zijn analyse. " Misschien zijn we als ploeg toch niet zo goed dit seizoen als de stand doet vermoeden." Dat de flankspeler baalde, moge duidelijk zijn. Visé ging erop en erover, pakte uit met een zevende aanvaller en bij 20-20 was alles te herdoen. De Waalse ploeg, met doelman Nicholas Plessers – man of the match - als een behoorlijk slot op de deur, raasde met onder meer twee treffers van Romain Destexhe plus een rode kaart voor Yves Vancosen (tik in het gezicht van een Sittardse aanvaller, gaven Klompers en Stobbe aan) door naar 20-24 en hoefde in de laatste vijf minuten een wanhopig alles-of-niets spelend LIONS op te vangen: 22-24. Bij Visé waren Bello (5), N’Guema (4), Bourget (4) en Destexhe (3) de topschutters.

NIET WAKKER?

Hurry-Up had de lange reis vanuit Zwartemeer naar Tongeren blijkbaar nog niet goed verwerkt: in een vloek en een zucht wees het bord 8-0. Tijd voor bezinning aan de lijn: coach Sven Hemmes zag vervolgens zijn ploeg aan een geweldige opmars beginnen die halfweg de kansen deed keren: 17-14. Tot 23-21 hadden de Eburonen nog de leiding in de wedstrijd, daarna draaide het duel in het voordeel van de gasten. Drie treffers betekenden de eerste voorsprong (23-24) in de wedstrijd die in de slotfase op details beslist zou worden. Michael Wennink en Martijn Bijl brachten Hurry-Up bij 31-33 in veilige haven. HUBO perste nog één keer alles samen maar kwam niet aan dat ene punt: 32-33. Voor Zwartemeer de eerste zege ‘in het buitenland’.

Eupen is er niet in geslaagd het vierde thuisduel op rij te winnen: bezoekend Aalsmeer waar international Samir Benghanem voorzichtig wat speelminuten kreeg, toonde zich met 33-36 de sterkste. Grote meneren bij de gasten waren Don Hartog en Donny Vink, ze waren elk goed voor tien treffers. Bij rust in dit doelpuntrijke duel (19-22) maakte Aalsmeer ineens een grote sprong op het scorebord: 21-33. De inhaalrace van Eupen kwam te laat voor een puntendeling: 33-36. Met die vijfde opeenvolgende zege sluit de ploeg van Wai Wong aan bij de top vier.

WEER NIET

Volendam sloot 2023 af met twee punten bij Bevo: 31-36. Goed voor een gedeelde derde plek met LIONS. Bij rust was het duel feitelijk gespeeld: via 7-14 naar 10-17.  Bevo knokte zich nog terug tot 27-31, maar de slotminuten waren voor de bekerwinnaar uit Volendam.

Voor Sporting Pelt (zes punten uit de laatste zeven duels) wordt het stilaan gebruikelijk om ‘weer niet’ in de verslagen op te nemen. Op bezoek bij Bocholt toonde Pelt opnieuw aan dat er toch kwaliteit in de ploeg schuilt: 10-15 bij rust. “Na rust meteen twee erbij,” aldus coach Korneel Douven. “Maar we missen een tegenaanval om 10-18 te maken en dat straft Bocholt meteen af. Dan komt er meer druk op de ploeg, Bocholt sluipt in score dichterbij, gelijk en met 24-22 aan kop. Een hele moeilijke fase voor ons. We rechten de rug, brengen nog 24-24 en 25-25 op het bord en maken dan een technische fout: betreden van de cirkel. De lange bal in ons lege doel betekende de gelijkmaker.”

EERSTE PUNTEN

Houten beleefde weinig plezier aan de lange reis naar Izegem. De twee debutanten maakten er een waar doelpuntenfestival van: 41-30. Voor de nog puntloze hekkensluiter een historisch moment: de eerste twee punten in de BENE-League.

UITSLAGEN
LIONS – Visé 22-24; Bevo – Volendam 31-36; Bocholt – Sporting Pelt 25-25; Eupen – Aalsmeer 33-36; HUBO handbal – Hurry-Up 32-33; Izegem – Houten 41-30.
STAND na 16 wedstrijden:.
1. Visé (27); 2. Bocholt (25); 3. LIONS (22); 4. Volendam (22); 5. Aalsmeer (21); 6. Eupen (17); 7. Sporting Pelt (16); 8. Hurry-Up (15); 9. Bevo (14); 10. HUBO handbal (8); 11. Houten (3); 12. Izegem (2).
PROGRAMMA 3 februari:
Aalsmeer – HUBO handbal; Volendam – Izegem; Houten – LIONS; Hurry-Up – Bevo; Sporting Pelt – Eupen; Visé – Bocholt.

cover Nicholas Plessers was voor Visé een belangrijke pion in het topduel met LIONS

foto Reza

Deel dit bericht