Handbalstartpunt.nl, een werelds archief van Hans Schets

Handbalstartpunt.nl, een werelds archief van Hans Schets

Geschiedenis

Deze site: startpunt voor nieuwsgierige handballiefhebbers die meer willen weten over handbal

Handbalstartpunt.nl ontstond eind jaren negentig, toen Sittardenaar Hans Schets op eigen initiatief een website in elkaar knutselde waarop hij nieuws, uitslagen en interviews driftig uit alle delen van het land bij elkaar in een overzicht zette. Wat Hans niet had, had niemand. Foto’s gaven zijn berichten een extra kleurtje.

Handbalstartpunt.nl was voor iedereen bereikbaar! Iedereen, ook andere media, keek met veel interesse naar de informatie die Hans ons bijna dagelijks voorschotelde. Meteen na de wedstrijd was hij al met de uitslagen in de weer, van hoog tot laag. Hij was een vraagbaak, een wandelende handbalencyclopedie. Zijn werk werd veel gelezen, ook door de vele media en andere platforms die ‘stiekem’ de inspanningen van Hans voor eigen gewin gebruikten. Zijn werk werd een naslagwerk voor iedere handballiefhebber en journalist, zoveel is duidelijk geworden.

Twee jaar geleden moest Hans noodgedwongen stoppen: zijn gezondheid liet hem in de steek. In november 2019 werd hij – terecht – door het Nederlands Handbal Verbond onderscheiden voor zijn pionierswerk.

Verbondsbestuurslid Ad Tielemans reikt de onderscheiding uit aan Hans Schets. foto Rob Creemers

Een nieuwe redactie en een batterij nieuwe fotografen, in binnen- en buitenland, werd gevormd. De website kreeg een upgrade, Facebook, Instagram en Twitter werden gekoppeld. Achter de schermen meerdere personen die hun bijdrage leveren.

Wat Hans in ruim twintig jaar in het archief achterliet is een naslagwerk op zich: ruim 10.000 foto’s, bijna 13.000  nieuwsberichten en ruim 4.000 wedstrijdverslagen, een groot aantal interviews op band. Daar steken alle andere handbalmedia wat bleekjes bij af. Alles bleef bewaard! Een handbalarchief van hier tot Tokio, om maar eens iets te noemen. Iets om trots op te zijn en te koesteren. Alles is bewaard gebleven. Je zou niet durven om ook maar iets van het werk van Hans te deleten….En het nieuwe team van redactieleden en fotografen gaan op dezelfde voet verder!