Frisse wind bij dames Herpertz Bevo HC

12 december 2018, 10:17 uur

Door Bevo- Na de degradatie uit de 1ste divisie hebben de dames van Bevo dit seizoen een frisse start gemaakt. Onder leiding van de nieuwe trainer Björn Willunat en met een sterk gewijzigde groep speelsters wordt gewerkt aan een meerjarenplan om het dameshandbal in Panningen naar de landelijke top te brengen.

"Er is bewust gekozen om te kijken naar de lange termijn. We willen de gehele dameskant goed structureren en alle faciliteiten zo inrichten dat de individuele talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen", aldus Tessa Timmermans van de technische commissie. "Uiteindelijk ga je hier als vereniging de vruchten van plukken en zal het gehele niveau verder stijgen".

Selectie dames Bevo HC vol vertrouwen in tweede divisie                  foto Bevo

Na de derbywinst tegen BSAC Maasbree van afgelopen zaterdag zijn de dames van Bevo op de ranglijst terug te vinden op een knappe vierde plaats. Na twee nederlagen op de eerste twee speeldagen werden vervolgens zeven wedstrijden op rij gewonnen. Gezien de vele wijzigingen voorafgaand aan het seizoen is dat boven verwachting, vindt ook trainer Willunat. "De doelstelling voor dit seizoen is handhaven en met een grote groep speelsters bouwen richting het volgende seizoen. Dat we deze doelstelling nu al nagenoeg hebben bereikt is een groot compliment voor de hele groep. De meiden werken er hard voor met veel beleving en willen samen groeien. Dan maak je automatisch stappen".

Nieuwe speelsters

De huidige selectie telt maar liefst zeven nieuwe speelsters ten opzichte van vorig seizoen. Uit de eigen jeugd zijn Janne van Ratingen en Bente Bruurs toegevoegd aan de hoofdmacht. Vanuit het tweede damesteam hebben Simone Gommans en Kim Brandligt de overstap gemaakt naar het vaandelteam.

Dat Brandligt zich snel heeft aangepast blijkt uit het feit dat zij samen met haar teamgenoot Anke Kuijpers (met gemiddeld nog geen negentien tegentreffers per wedstrijd) in de 2de divisie het minst gepasseerde duo onder de lat is. Brandligt is enthousiast over de samenwerking: "Anke en ik gunnen elkaar het succes, maar vechten ook voor iedere speelminuut. We hebben een verschillende stijl en dat is voor onze tegenstanders lastig". Brandligt wil nog verder groeien: "Door de vele trainingsuren en de extra aandacht voor de keepsters merk ik dat ik me snel ontwikkel. Ik ben leergierig en wil nog beter worden".

De cirkelpositie is dit seizoen bezet met Julia Rijk (Blerick) en Sherenety Plas (Deurne). Zij zijn net als opbouwspeelster Karlijn Geurds (Arnhem) nieuw bij de blauw-gelen. Geurds heeft geen spijt van haar overstap: "Ik ben goed ontvangen en voelde me direct welkom. Ik ben blij met het niveau en we hebben in een korte periode al een duidelijke ontwikkeling als team gemaakt".

Naast de nieuwelingen zijn er natuurlijk ook bekende gezichten gebleven, zoals aanvoerster Romy van Ratingen. "De sfeer is goed en we zijn bezig met een sterke reeks wedstrijden, hebben een brede selectie, ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. We vullen elkaar goed aan".

De kwaliteiten van Elise Kessels liggen sinds dit seizoen niet alleen op de hoekpositie. Zij maakte binnen de lijnen de overstap naar de opbouwpositie. Een nieuwe rol dus waar Kessels nog aan moet wennen: "Als opbouwspeelster ben je meer betrokken bij het spel en moet je meer en sneller keuzes maken. Dat vind ik erg leuk". Over haar rol als mede-aanvoerster is Kessels bescheiden: "Ik vind het tof dat de groep mij deze verantwoordelijkheid geeft en probeer deze waar nodig ook te nemen. Maar uiteindelijk doen we het toch met zijn allen".

Sterk collectief

Behalve van Ratingen, Kuijpers en Kessels zijn ook Daniëlle Martens, Aniek Hendrix, Steffie Nijsten, Laury van Berlo en Marissa Janssen het eerste team trouw gebleven. Net als van Ratingen roemt ook van Berlo het collectief: "Onze grote kracht is de teamspirit. We moeten het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en iedere week beter willen worden. Dan is een plek bij de bovenste vier mogelijk". Janssen geniet van de flow van de groep en is blij met het tot nu toe bereikte resultaat: "We zijn toch gestart met een grotendeels nieuwe groep en daar moeten we op verder bouwen. Het doel voor dit seizoen (handhaving) is al behaald. Als we iedere wedstrijd vanuit een sterke dekking spelen dan gaat het ook aanvallend goed".

Trainer Willunat is het hiermee eens: "Het is superknap wat de meiden in de nieuwe samenstelling tot nu toe hebben gepresteerd. Het is niet vanzelfsprekend om met een nieuwe trainer en een nieuwe groep direct in het eerste seizoen alweer mee te spelen in de subtop. We moeten echter niet vergeten dat we naast een gunstig competitieschema (Bevo speelde tot nu toe zes thuiswedstrijden en slechts drie uitwedstrijden) gelukkig ook nog geen blessures hebben gehad. Waar we echt staan weten we over drie wedstrijden als we tegen de drie topploegen uit onze competitie hebben gespeeld".

Begin januari wachten een uitwedstrijd tegen PSV Eindhoven (3de) en een thuiswedstrijd tegen Ventura uit Schiedam (2de). Komende zaterdag staat eerst de topper in Wateringen tegen koploper Velo op het programma. "Een mooie gelegenheid om ons te meten met misschien wel de sterkste ploeg uit onze competitie", vindt Willunat. "Voorafgaand aan het seizoen zou ik gezegd hebben dat deze ploeg nog een maatje te groot voor ons is, maar we rijden zeker niet naar Wateringen om de punten zomaar cadeau te geven. We nemen de flow van zeven opeenvolgende overwinningen mee en die cijfers zullen Velo ook op scherp zetten. Het belooft een mooie handbalavond te worden, waarop we onze huid zo duur mogelijk zullen verkopen en gaan proberen voor een stunt te zorgen".

Laatste update: 12 december 2018, 12:04 uur
Frisse wind bij dames Herpertz Bevo HC