Nieuws

Louise heet nu Loui: geboren in een verkeerd lichaam

Van de Redactie – Precies twee jaar geleden was ze met de Zweedse nationale ploeg present op het EK in Frankrijk. Louise Sand, aalvlugge linker hoekspeelster. Haar donkere huidskleur, tussen haar over het algemeen blonde ploeggenoten, is opvallend te noemen.

Sand is op 27 december 1992 geboren in Sri Lanka en kort daarna door een Zweeds echtpaar uit Gothenburg geadopteerd. Handbal leerde ze kennen bij Kärra (tot 2005), Önnered (2009) en Sävehof (2017). Plaatselijke clubs in haar nieuwe woonplaats. Tussen 2017 en 2018 speelde ze voor het Franse Brest Bretagne, aansluitend een half jaar bij Fleury Loiret. Na het EK 2018 stopte plots haar carrière. Haar contract bij Fleury werd op haar verzoek ontbonden.

Podcast

Louise Sand kondigt rond de jaarwisseling 2019 in een zeven minuten durende ‘podcast’ aan dat ze een proces is begonnen om haar "genderdysforie" - een discrepantie tussen het geslacht dat bij de geboorte is toegewezen en de genderidentiteit - te laten erkennen. "Ik voel me al een tijdje heel slecht, ik heb altijd de reden geweten: ik ben in het verkeerde lichaam geboren. Ik wil de haat tegen mezelf, dit ongemak in mijn lichaam en vanwege mijn lichaam, niet meer dragen”, zei ze. “Ik heb me altijd Loui gevoeld, niet Louise.  Het zal een moeilijke tijd en een lang proces worden, maar ik voel me honderd procent beter door het leven dat ik nu kies. Ik heb altijd jongenskleren gehad en heb mezelf als man te kort gedaan. Mensen hebben me aardig gevonden en geaccepteerd voor wie ik ben. Ik wil niet langer rondlopen met mijn constante zelfhaat en het ongemak dat ik in en om mijn lichaam voel.”

Waarom?

Het leven is te kort om de problemen die tegenwoordig in Zweden te vinden zijn, niet op te lossen, weet Sand. “Ik stelde mezelf de vraag: waarom ben ik zo? Aangenomen, donkere huid, lesbisch en nu transseksueel. Nu wil ik voor mezelf zorgen en me focussen op een nieuw leven zonder handbal.” Tegelijkertijd kiest de ex-handbalster er dus voor om het ‘geheim’ te vertellen in het belang van haar/zijn dierbaren. “Zodat ze niet hoeven te liegen over de echte reden waarom ik ervoor koos om mijn handbalcarrière op te geven,” aldus Sand. “Ik heb destijds mijn contract met Fleury verbroken. De club en de meisjes zijn absoluut geweldig geweest. Ik hoop dat iedereen mijn beslissing begrijpt en respecteert.” Op 26-jarige leeftijd stopt een talentvolle handbalster. “Het is zoals het is!”

Sand speelde voor de Zweedse U20 29 interlands en scoorde 66 keer. Ze was er in 2010 bij in Maastricht waar Zweden in de groepsfase het EK U20 speelde. In de nationale ploeg kwam ze tot 105 caps met 221 treffers achter haar naam.

Zweden kwam op dit EK in de groepsfase tot een zege (27-23 tegen Tsjechië), een gelijkspel (23-23 tegen Spanje) en een nederlaag (26-30 tegen Rusland). In de hoofdronde werd het Scandinavisch onderonsje met Denemarken nipt verloren: 22-24. In het tweede duel bleek Montenegro vanavond te sterk: 25-31. Dinsdag eindigt het toernooi voor Sverige met het duel tegen regerend Europees kampioen Frankrijk.

cover Louise Sand, als speelster van Brest Bretagne in 2018

foto archief HSP / club

Deel dit bericht