Nieuws

Roemeense handbalbond schorst drie Nederlandse jeugdspeelsters

Door Frits Feuler – De Roemeense Handbalfederatie heeft vandaag drie in Nederland geboren kinderen geschorst. De jonge handbalsters verhuisden met hun gezin naar Roemenië toen ze tussen de 3 en 6 jaar oud waren. "Ik weet niet hoe ik het sommige kinderen moet vertellen: ze hebben je geschorst," moesten de ouders hun handballende dochters vandaag meedelen. Dat meldt prosport.ro vandaag op haar website, met een foto van de drie zusjes Boll, geflankeerd door Loïs Abbingh die een paar jaar geleden uitkwam voor Baia Mare en in het Nederlandse drietal fanatieke fans had.

Na alle schandalen van de Oekraïense en Russische sporters die tijdelijk waren geschorst, heeft de Roemeense Handbalfederatie gisteren sancties opgelegd aan drie kinderen uit Nederland, meldt ProSport. De drie zusjes Boll die ongeveer 11 jaar geleden met hun gezin naar Slobozia verhuisden, bleken na zoveel jaren zonder geldige  transferpapieren te spelen bij School Sports Club in Slobozia. De handbalsters zijn nu 14, 16 en 17 jaar oud en kwamen destijds bij de plaatselijke handbalclub in Slobozia terecht. Deze vervelende situatie houdt de gemoederen flink bezig en is moeilijk aan de kinderen uit te leggen.

In de uitspraak van de Roemeense Federatie lezen we o.a. het volgende: "In verband met het besluit van de Centrale Mededingingscommissie in zaak nr. 2131 / 21.10.2019, gezien het feit dat de voorwaarden van art. 25, op basis van art. 2.2 met betrekking tot art. 26.3 onder punt a, erkent het verzoek om bekrachtiging van registratie in het Sanctieregister, respectievelijk:

- de opheffing van het speelrecht van handbalsters Boll Adriana Johanna, Boll Sophie Josephina en Boll Julia Johanna tot regeling van de zaak, vanwege het feit dat het internationale overdrachtscertificaat niet is afgegeven, dus niet voldoet aan de voorschriften," aldus een bericht van de FRH, de Roemeense Federatie -. Moeilijke en ambtelijke tekst, maar inhoudelijk wel redelijk duidelijk.

                                                        

Onbegrip

De beslissing kwam als een klap voor de coach van Slobozia. "Ik wacht op een antwoord, tot nu toe heb ik de reden voor de schorsing van de meisjes niet kunnen achterhalen. De meisjes waren nog jong toen ze met de rest van hun gezin naar Roemenië kwamen. Ik denk dat alleen de oudste Anne, geboren in 2002, toen al op school was, de andere twee op de kleuterschool. Ze zijn nu ongeveer 11 jaar in Roemenië, de ouders van de meisjes hebben hier een boerderij, ze hebben een verblijfsvergunning. We hebben geen sporters uit Nederland meegenomen om ze te legitimeren. Ze waren hier eigenlijk, ze deden eerst aan atletiek, daarna kwamen ze bij ons op handbal,” aldus coach Marian Simion.

                                                

De Boll-zusjes begonnen aan een nieuwe tak van sport, handbal, met Simion, een van de docenten aan de CSS-handbalschool in Slobozia. "Alle drie zetten toen hun eerste stappen in handbal, samen met mij,” herinnert hij zich nog. “De oudste kreeg ik als student op school en daarna ook bij het handbal.  We letten daarbij ook op een bepaalde lengtemaat voor het handbal, die wij als trainers nastreven. Voor meisjes geboren in 2002 betekende dat een lengte van  1,82-1,83 m, ze heeft lange armen, ziet er geweldig uit voor een handbalopleiding. Ze kwam naar de sporthal om te trainen, ik sprak met haar ouders om het eens in handbal te proberen. Die wisten niet eens wat deze sport betekende. Eerst kwam de grootste van de drie, daarna haar twee zussen. Ze vonden het leuk en bleven. Ze houden van handbal, ik heb Anne elke dag op de training. Ze traint heel goed, ze vindt het leuk,” aldus een verbouwereerde clubcoach Simion.

Interview

Terugkijkend naar een interview met Anne in 2017 voor de Constanta Local Arena vertelde ze destijds: “De eerste keer dat ik bij het handballen kwam in 2012, wist ik niet eens wat die sport eigenlijk was. Dat dacht ik toen, had eerder mijn aandacht gericht op volleybal. Maar ik zag het als een geweldige sport, ik zag een keeper, een bal. De eerste keer dat ik daar kwam, was er een wedstrijd. Meneer Simion plaatste me eerst in de goal, het lukte vrij aardig om wat ballen te stoppen. Dus ben ik als keepster gebleven.”

Hoe deze zaak verder afgewikkeld wordt, is ook voor de familie Boll onduidelijk. Feit is dat het drietal voorlopig geen handbalveld mag betreden. Een administratieve blunder van zeven jaar geleden heeft plots nare gevolgen.

Deel dit bericht