Nieuws

VENLO SLAAT EERSTE SLAG IN AMSTERDAM IN BIKKELHARD DUEL

Het eerste van maximaal drie duels bij de vrouwen in de strijd om de landstitel tussen regerend kampioen en bekerwinaar VOC en rivaal HC Groot Venlo leverde een meer dan verdiende zege op voor de Limburgsen: 28-29. Om in het Duits te schrijven:  ‘es war hart umkämpft’ voor de ploeg van scheidend coach Robin Gielen. VOC tegen Venlo, voor het derde jaar op rij de strijd om de titel.

In de competitie - een nederlaag tegen VZV - en winst in de bekerfinale tegen Venlo maakten de Amsterdamsen vooraf tot favoriet. VOC dus het hele seizoen ongenaakbaar, maar in dit duel onherkenbaar. Zeven keer werd de ploeg al landskampioen, Venlo deed dat voor het eerst in 2022. In Elzenhagen ontspon zich een pikant duel: hard, maar ook vaak unfair waarbij de eerste winst in de serie van maximaal drie duels uiteindelijk mee ging naar Noord-Limburg: 28-29.

Speelsters vlogen aan alle kanten over de vloer, werden in de rug geduwd, in de sprong gekatapulteerd, kregen tikken en ballen in het gezicht. Op al dat soort overtredingen staan progressieve bestraffingen, echter vandaag leek alles anders. Kortom: het opnieuw matig leidende duo Van Kessel en Hommen rekte de spelregels wel erg ver op. Tot voordeel van onder meer Romee Maarschalkerweerd die zich in een ‘Kung Fu-film’ waande en op alles reageerde wat er in de Amsterdamse defensie met een blauw shirt in haar nabijheid opdook. Zij speelde nadrukkelijk met vuur, torpedeerde met een gezicht van de ‘vermoorde onschuld' tegenstanders- het shirtje trekken van de weg sprintende Van Katwijk (bij 6-14) was ‘not done’-  en ontkwam aan forsere bestraffingen dan alleen maar een vrije worp tegen. Aan de andere kant zat het Venlose verdedigingscentrum met De Swart, Zijlmans en Smolenaers ook potdicht, ook hier tot op het randje, soms ook erover. Aan die kant lieten Van Kessel en Hommen voor de afwisseling ook teveel toe, waardoor het duel steeds grimmiger werd voor een matig bezette sporthal Elzenhagen.

RUIME MARGE

De openingstreffer van Daphne Luchies, na een gemiste strafworp van Loïs van Vliet - was ook meteen de eerste en laatste voorsprong van VOC. Het waren de gasten die via 2-6 en 4-12 een hele ruime marge op het bord zetten. Bij VOC had Nikki van der Vorst haar plaats inmiddels afgestaan aan Romy Verweij. Haar ploeg verkeek zich enorm op de kwaliteiten van Liza Rovers onder de Venlose lat: haar stops inspireerden Venlo, haalden bij de tegenstander het geloof in een goede afloop naar beneden. Aanvallend had Venlo het slimmere spelletje bedacht: de tandem Smolenaers-De Swart rendeerde, Grummel en Kruijswijk zorgden eveneens voor druk en gevaar richting het Amsterdamse doel. Tess van Buren, na vijf jaar inactiviteit en tussentijds moederschap, jutte haar ploeg met al haar ervaring op maar vooralsnog zonder resultaat. Omdat VOC over meer wisselmogelijkheden beschikte kon er stap voor stap iets van die vervelende achterstand worden goedgemaakt: via 11-14 ging het bij rust naar 12-16.

Nauwelijks uit de kleedkamer was het Alieke van Maurik die ferm uithaalde en meteen de bedoelingen van haar ploeg aangaf. Twee benutte pingels van Sharon Grummel gaven weer wat lucht (13-18). Van Vliet en Van Buren dachten niet aan opgeven (15-18). Bij die stand kegelde Maarschalkeweerd Grummel uit de wedstrijd, dizzy verdween ze naar de kant om haar gezicht met een ijszak te koelen. De Drentse zou in de slotfase alleen nog terugkeren om twee pingels te benutten. Nauwelijks had Gielen zijn ploeg opnieuw geformeerd of Lisanne Kruijswijk, in een te fors duel duel met Luchies, moest er ook af, zij zou niet meer terugkeren binnen de lijnen. Van Katwijk en Kuipers moesten ‘koud’ het veld in maar waren snel bij de les.

SLIJTAGESLAG

Van Maurik per strafworp (16-18) bracht hoop bij de Amsterdamse aanhang. Het werd een slijtageslag, waarbij elke fout fataal werd. Die fouten maakte VOC meer dan de gasten waardoor de ploeg van De Haze niet aan de gelijkmaker of zelfs voorsprong kon komen. Wat VOC ook probeerde, Venlo vocht met de moed der wanhoop, hield overzicht en perste er zowaar nog een marge van vijf uit via de trefzekere Becky van Nijf vanaf rechts. Toen Van Buren na een schotpoging Rovers in het gezicht raakte en met rood eraf moest, scheelde dat een slok op een borrel. Een kwartier voor tijd leek de marge van vijf (19-24) voordelig maar niets was minder waar. Met een collectief sterke Venlose defensie werd de opmars van VOC, soms met teveel inzet, gestuit. Maar het mocht blijkbaar. In de hectische slotfase vielen Lynn Kuipers, Pien de Swart en Manon Zijlmans op bij de Limburgse ploeg. Samen met keepster Liza Rovers hielden zij Venlo in leven.

Negen minuten voor tijd (22-27) waande Venlo zich iets te vroeg in veilige haven. Jette van Ingen scoorde tweemaal fraai, met name de manier waarop ze Smolenaers met een passeerbeweging ‘het bos instuurde’ verdiende de schoonheidsprijs: 25-27. Zou het dan toch op een verlenging gaan uitdraaien? Nee, Grummel benutte een strafworp (25-28), Smolenaers vond voor de zoveelste keer De Swart aan de lijn (25-29). Van Maurik gaf niet op (26-29), zag vervolgens Grummel een strafworp missen: Verweij pareerde de inzet én de rebound op katachtige wijze. Robin Sahalessi sprintte op rechts richting Rovers en rondde bekwaam af: 27-29. De slottreffer van Luchies, tien seconden voor tijd, was het laatste Amsterdamse wapenfeit. Vreugde op de ene helft, verslagenheid aan de andere kant.

Zondag (14:15 uur) duel nummer twee in Egerbos in Venlo. Tickets zijn nog te koop via

Slaagt VOC erin de rollen om te draaien, volgt een week later op de LED-vloer van Elzenhagen de ‘belle’.

VOC Amsterdam: Daphne Luchies (2), Loïs van Vliet (4), Romee Maarschalkerweerd (2), Jette van Ingen (4), Judith van der Helm (4), Alieke van Maurik (5), Donna Bakker (1), Tess van Buren (4), Rozemarijn Alderden (1), Robin Sahalesi (1).
HC Groot Venlo: Demi Smolenaers (2), Pien de Swart (6), Sharon Grummel (8), Becky van Nijf (5), Lisanne Kruijswijk (3), Manon Zijlmans (2), Lynn Kuipers (3).
Scheidsrechters: Hommen/Van Kessel

cover foto 1 Romy Verweij, prima invalbeurt

foto 2 Liza Rovers, uitblinkster onder de lat bij Venlo

foto 3 Sharon Grummel: tien minten na rust was voor haar de wedstrijd voorbij

foto's Reza

Deel dit bericht