Nieuws

Vipers verrast Rostov in eigen hal, Metz uitgeschakeld

Van de Redactie - Het Noorse Vipers Kristiansand heeft het eerste van twee duels dit weekeinde in de kwartfinale van de DELO EHF Champions League tegen Rostov Don verrassend gewonnen op Russische bodem: 34-27. Een tweede deelname aan de DELO FINAL4 in Boedapest komt daarmee steeds dichterbij. Drie voorgaande ontmoetingen eindigden steeds in het voordeel van de Russische ploeg.
 
Beide duels worden, met een paar duizend fans op de tribunes, in Rusland afgewerkt omdat het in Noorwegen niet is toegestaan vanwege strenge coronamaatregelen om tegenstanders van buiten de landsgrenzen te ontvangen. In de groepsfase was Kristiansand al een paar maal gedwongen om elders in Europa thuiswedstrijden af te werken of, bij geen doorgang van het duel, zelfs een 0-10 score te aanvaarden.
 
In een prima eerste helft was het verschil halfweg al opgelopen tot 7: 19-12. Keepster Katrine Lunde (bijna 42)  was in die eerste dertig minuten de grote sta-in-de-weg voor de Russinnen. Met een voorbeeldige individuele eindscore van 11 stops op 36 schoten (31%) toonde ze opnieuw haar klasse in dit soort duels tegen haar voormalig werkgever tussen 2010 en 2015. De beide collega's aan de overkant zouden samen slechts 8 van de 40 ballen weten te pareren (16%). Aan de cirkel prikte de 38-jarige Heidi Loke in totaal vijf keer raak! Rostov moest het in die eerste helft vooral hebben van de benutte strafworpen van de Francaise Grace Zaadi Deuna: vier stuks. Rostov moet het doen zonder sterspeelster Anna Vyakhireva, die op de laatste training gebleseerd raakte en Polina Kuznetsov.
 
In die tweede helft liep de marge plots op tot in de dubbele cijfers: 25-15. Vervolgens trok Rostov, gesteund door het 'thuispubliek' alle registers open en knabbelde stap voor stap iets van die vervelende marge af. Tien minuten voor tijd (28-24) leek de Noorse ploeg te wankelen maar Lunde hield het hoofd koel. Henny Reistadt tekende voor de drie laatste Noorse treffers: 34-27.
 
Zondag om 14 uur de return, opnieuw in Rostov, verliezend finalist in 2019 tegen Györ, met Nycke Groot. Kristiansand won destijds het duel om plek drie van Metz, nadat de ploeg in de halve finale geklopt werd door Rostov, toen nog met Loïs Abbingh. Of die marge van zeven voldoende is voor de Noorse ploeg voor een tweede deelname aan de FINAL4 in Boedapest op 29 en 30 mei voor Vipers? Het kan soms spoken in de arena in Rostov....
 
Metz ligt eruit
 
Om 16 uur begon Metz in eigen hal aan een schier onmogelijke opdracht om een achterstand van tien treffers (24-34), opgelopen in het eerste duel tegen Brest Bretagne, weg te werken. Met een offensieve opstelling - Yvette Broch in de punt van de dekking - zette coach Mayonnade een van zijn laatste troeven in. Binnen tien minuten was duidelijk dat een tweede kwalificatie voor Boedapest niet meer mogelijk zou zijn. Bij rust hadden de gasten de marge al op drie gebracht: 14-17.
   
Brest viert de eerste kwalificatie voor de DELO FINAL4 in Boedapest, foto EHF
 
De tweede helft wordt zodoende een formaliteit, een beetje uitproberen voor de bekerclash die Metz en Brest op 23 april spelen en ongetwijfeld nog het tweeluik verderop in het seizoen om de landstitel.
 
In het avondduel kwam Györ in eigen hal nog in actie voor een duel dat slechts een formalteit zou zijn. Het heenduel bij Buducnost verdween al in de zakken van de Hongaarse topploeg en regerend drievoudig CL-winnaar: 30-19. Inmiddels is de Hongaarse ploeg al 55 duels ongeslagen.
Györ gaat op jacht naar de zesde CL-titel in Boedeapest, foto EHF
 
Zondag de twee laatste duels, de returns tussen Rosrtov en Kristiansand (14 uur) en CSKA Moskou tegen CSM Bucuresti, de ploeg van Martine Smeets. De Roemeense ploeg pakte vorige week in eigen huis een 32-27 overwinning. Bij rust zag de wereld er heel mooi uit voor CSM, met een 20-12 tussenstand. Daar knabbeleden de Russinnen in de tweede helft drie treffers vanaf.
 
Afvalrace
 
Begin maart begonnen 18 Nederlandse speelsters aan de achtste finales van de Champions League die, vanwege heel veel onderbrekingen en afmeldingen gespeeld werd met alle 16 ploegen. Stap voor stap vielen speelsters af: Dortmund (acht speelsters) dat tweemaal verstek moest laten gaan in de duels tegen Metz (drie speelsters) vanwege coronaperikelen bij de Franse ploeg en daarom niet afreisde voor twee duels op neutraal terrein in Nancy, werd uit koers genomen. Krim Mercator, met Harma van Krij, vertrok met een goed gevoel richting Moskou maar moest zich daar nipt gewonnen geven. Odense, met Wester, Groot en Abbingh, won het eerste duel 'op neutraal terrein' in Denemarken van Kristiansand maar werd vervolgens in eigen huis omver gelopen: 29-33. Bietigheim, met Danick Snelder, was een maatje te klein voor topploeg Györ. CSM, met Martine Smeets, is tot nu toe nog in beeld met één Nederlandse speelster in de selectie.
 
cover Ana Gros schakelde met Brest Bretagne Metz uit voor een plek in de halve finale van de CL
foto archief HSP / EHF
Deel dit bericht