Zilver voor Beachhandbalsters U17 bij WK

De Nederlandse Beachhandbalsters U17 zijn afgelopen weekend tweede geworden op het wereldkampioenschap in Mauritius. In de finale bleek Hongarije na shoot-outs met 2-1 te sterk. De ploeg van bondscoach Harald Mulder bereikte de finale ongeslagen en won in het hoofdtoernooi nog met 2-1 van Hongarije. Daarmee speelde men een sterk toernooi, maar op de slotdag werd dit net niet bekroond met een gouden mediale.

Ook bij het Europees kampioen in Zagreb wist men de Hongaarse ploeg nog met 2-1 te verslaan in de groepsfase wat uiteindelijk leidde naar de Europese titel en plaatsing voor het WK.

Door een plek bij de beste vier op het WK heeft Oranje zich ook geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Argentinië.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Nederland had moeite om de specialist van Hongarije van het scoren af te houden, maar zette daar mooie pirouettes tegenover. Na acht minuten spelen pakten de Oranjedames een voorsprong van 22-19, maar een knotsgekke slotfase volgde. Hongarije pakte weer de voorspong met nog zo’n 20 seconden te spelen. Nadat Nederland de paal had geraakt scoorde Hongarije uit een snelle tegenaanval de 22-23 Het houtwerk stond Nederland opnieuw in de weg, maar dit keer kwam de bal terug in Nederlandse handen en in de rebound scoorde Oranje met een pirouette de 24-23. Hongarije maakte in de vijf seconden die nog op de klok stonden een aanvallende fout en zo ging de eerste set naar de ploeg van bondscoach Mulder.

In de tweede set begon Oranje goed. Ze veroverden de eerste bal en pakte meteen de 2-0 voorsprong, maar bij 4-2 stokte de aanvalsmachine. De keepster van Hongarije bleek een echte sta-in-de-weg. Oranje miste kans op kans en de tegenstander scoorde 9 punten op rij (4-11). Nederland kwam nog knap terug tot 10-13, maar wist het gat van drie punten niet te overbruggen. In de slotfase liep Hongarije uit naar 16-21 overwinning in de tweede set (1-1) .

Shoot-outs moesten ook in deze WK finale de beslissing brengen. Door het goed uitkomen van de Nederlandse keepster ging de eerste shoot out van Hongarije mis. De Oranjedames kwamen op een 2-0 voorsprong na een pirouette. De Hongaarse keepster besliste echter ook de shoot out door twee reddingen op de doellijn. Nederland kwam 4-6 achter. De laatste shoot out moest gekeerd worden, maar dit lukte niet. Hongarije greep met een éénpunter de wereldtitel: 4-7.

Scores voor Nederland: Marit van Ede 10, Anna Butter 10, Amber van der Meij 8, Nyah Metz 6, Lynn Klesser 4, Zoe van Giersbergen 4 en Noa Wijnmalen 2.