Nieuws

Oma Tiny reist Nicole van Meteren achterna voor Europa Cup

Weerzien met Zagreb

Door Peter Lotman  - Kwintsheul - Handbalster Nicole van Meteren speelt komend weekeinde met Quintus voor de Europa Cup twee wedstrijden in Kroatië tegen Lokomotiva Zagreb. Oma Tiny Eekhout reist als supporter mee. Bijna zestig jaar geleden speelde zij tegen dezelfde club.

Wat hangt het leven toch van toevalligheden aan elkaar. We schrijven 27 december 1959. Het zaalhandbal staat nog in de kinderschoenen. Toch speelde Tiny Eekhout toen al tegen het gerenommeerde Lokomotiva Zagreb. Met het Haagse Athene, destijds de top in Nederland en tot ver over de grenzen een gevreesde tegenstander. 

De bijna 80-jarige Tiny Eekhout weet het nog goed. ,,In een bomvolle Houtrusthal in Den Haag. De oudere handballers weten het nog wel. Toen het centrale punt waar alle wedstrijden werden gespeeld. Legendarisch. Weet je wat de uitslag was?”, vraagt ze aan kleindochter Nicole. ,,4-2. Kun je het je voorstellen? 4-2 voor een handbalwedstrijd. En toch was het een geweldige partij. Spannend en met mooie acties. We verloren, maar dat was geen schande tegen zo’n topclub. Die wonnen bijna alles in Europa.”

Amateurtjes

Nicole van Meteren moet lachen om de uitslag uit 1959. ,,Die zal dit keer wel anders uitvallen, hopelijk met meer doelpunten  in ons voordeel. Het is nog steeds een sterke club. Wij zijn nog altijd de amateurtjes en zij de professionals. Maar als wij onze normale vorm halen, kunnen we voor een mooie stunt zorgen.”

Tiny Eekhout, die nog regelmatig samenkomt met oud-teamgenoten, behoorde in die tijd tot de top van Nederland. Vier keer werd ze Nederlands kampioen op het veld met het toen nog populaire 11-handbal. ,,De laatste veldhandbaltitel was in 1971. Ik kreeg toen nog een brief met aanmoediging van Jan Alma, de latere succestrainer. Verder ben ik nog landskampioen in de zaal geweest. Met het Nederlands team vlogen we voor het eerst naar Parijs voor de interland tegen Frankrijk, omdat er een staking was van de treinen.”

Bekostigen

In die tijd moesten de speelsters flink hun best doen geld bij elkaar te sprokkelen voor de buitenlandse reizen. Wat dat betreft is er nog niet veel veranderd. Nicole van Meteren: ,,Ook wij hebben weer ons best gedaan met leuke acties om alles financieel rond te krijgen. Sjaals, sleutelhangers, verjaardagskalenders hebben we verkocht om alles te kunnen bekostigen.” Tiny Eekhout: ,,In mijn tijd werd in die Oostbloklanden alles door de staat betaald. Wij waren amateurs en dat is altijd zo gebleven.” Nicole: ,,Maar daarom niet minder leuk. Wij hebben er ontzettend veel voor over. Het is toch gaaf dat wij als amateurclub tot de halve finale zijn gekomen.”

Oma Tiny reist met alle wedstrijden van Quintus mee, ook naar de buitenlandse Europa Cupduels. ,,Ik ben fan van handbal en zie mijn kleindochter en het hele Quintusteam graag spelen.” Nicole: ,,Ik vind het onwijs leuk dat oma meegaat en nog een grote groep andere supporters om ons aan te moedigen. Dat is in de andere wedstrijden een grote stimulans gebleken. Ik ben blij dat mijn oma dit op haar leeftijd nog kan meemaken. Een avontuur met mooie herinneringen waarop ik later net als mijn oma vol trots kan terugkijken.” En de kansen? Oma Tiny: ,,Winnen natuurlijk. We gaan voor de finale. Dat wordt dan weer een leuk reisje.”  

AD SPORT/PETER LOTMAN     

Deel dit bericht